Skocz do zawartości

[kaseta] Trwałość Shimano SLX ?

szbiker

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Macie Państwo jakieś doświadczenia z kasetą zębatek SLX ? Jeśli tak co myślicie na temat jej trwałości i jakości wykonania? Pozdrawiam

Napisano

ja posiadam takową od 500 km i sprawia wrażenie bardzo solidnej i "zdyscyplinowanej"..........

zdecydowanie lepsza od mojej poprzedniej HG-50 i stosunkowo tania.

jestem zadowolony i myślę ze Ty również będziesz:-)

Napisano
ja posiadam takową od 500 km i sprawia wrażenie bardzo solidnej i "zdyscyplinowanej"..........

zdecydowanie lepsza od mojej poprzedniej HG-50 i stosunkowo tania.

jestem zadowolony i myślę ze Ty również będziesz:-)

Dziękuję za opinię. Przebieg który zrobiłeś w zasadzie jest niewielki no ale można już coś powiedzieć. Masz rację z ceną - obecnie bardzo ciężko o jakąś alternatywę w tym przedziale cenowym. SLX w normalnym sklepie kosztuje 150zł natomiast XT już 215zł :/ . Kasety Srama są miękkie a poza tym mam resztę napędu Shimano więc nie widzę też sensu dekompletowania napędu komponentem innej firmy.

Ja w każdym razie ją kupię i będę pisał jeszcze o jej trwałości w testy sprzętu :)

Napisano
myślę że jest to dobry sprzęt - nie wiem co miałeś wcześniej ale ja po zmianie z hg-50 odczuwam znacząca zmianę na plus

Miałem kasetę XT :) Także przesiadam się z półki wyższej na niższą głównie ze względów finansowych. Bo jeżeli coś jest porównywalne do XT to po co przepłacać :)

Napisano

dokładnie :)

z tego co mi wiadomo to chyba nie wielka różnica poza wagą bo chyba około 30g cięższa jest SLX

a cena o 50zł mniejsza :)

Napisano

Ja na SLX 11-28 przejechałem już ponad 2000km, obecnie na trzecim łańcuchu i mam wrażenie że zębatki lekko ruszone już są, tylko że dwa poprzednie łańcuchy zmieniałem po ok 800km , nie wiem czy troche nie za późno . Napiszę coś więcej po większym przebiegu

Napisano

2000 to jest konkretny przebieg.......mam nadzieje że z tymi ząbkami to się Tobie zdawało

nie chciałbym wymieniać kasety raz na sezon :)

Napisano
Miałem kasetę XT :) Także przesiadam się z półki wyższej na niższą głównie ze względów finansowych. Bo jeżeli coś jest porównywalne do XT to po co przepłacać :)

SLX jest też na aluminiowym pająku?

Napisano

Tak, SLX ma 3zębatki na alu pająku.

Również jak kolega Szbiker przeniosłem się z XT na SLX. Różnica w działaniu hmm dosc drastycznie zmieniłem cały napęd wiec nie mogę nic szczególnego powiedzieć.

SLX mam wrażenie, że ma sporo mniejsze zęby z racji nowego systemu Shimano gs-x(?). Zresztą to nie tylko jest widoczne w kasecie ale również w korbie SLXa.

Nie spodziewam się rewelacji i nie sądzę żeby jakaś wtopa była. Nowe grupy na starcie muszą prezentować jakiś określony poziom żeby już na początku nie przekreślić swojego pojawienia na rynku.

Napisano
2000 to jest konkretny przebieg.......mam nadzieje że z tymi ząbkami to się Tobie zdawało

nie chciałbym wymieniać kasety raz na sezon :icon_wink:

No raczej się nie zdawało,coś tam jest ruszona ale jak pisałem na łancuchu Sram pc-951 zrobiłem ok 800km, może troche za długo nie zmieniałem, inna sprawa że napęd dostaje wycisk,ostatnio mało jazdy rekreacyjnej,przeważnie tempówki i interwały

Napisano
natomiast XT już 215zł :/

3 dni temu kupiłem Deore XT 11-32T w bikestacja.pl za 150 PLN. Za 225 razem z łańcuchem HG-93.

Napisano
SLX mam wrażenie, że ma sporo mniejsze zęby z racji nowego systemu Shimano gs-x(?). Zresztą to nie tylko jest widoczne w kasecie ale również w korbie SLXa.

Jak już to SG-X i są to wszystkim znane rampy i nity na zębatkach korby mające na celu wspomaganie przerzucania. System jest kompatybilny z całym systemem HG.

Napisano

Przejechałem na SLX-ie 1500 km, w tym 3 razy w górach(generalnie smar w tych 3 przypadkach znikał lub mieszał się z bagnem po 10 km), przeżywała już dwa zdrapywania rdzy(btw. z czego są zębatki?) i się trzyma.

Napisano

Kurcze, doradźcie mi.. Wiem, że było tego multum, ale właśnie od tego multum nie mogę się zdecydować.. Jak najszybciej muszę kupić kasetę i łańcuch, żeby zdążyć z założeniem napędu na maraton w szczawnicy 30stego i no właśnie.. Byłem już na 99% zdecydowany na Sram PG-980 kaseta + Sram PC-971/951 ale.. nie wiem właśnie co zrobić.. Koledzy z klubu mówią, że tylko sram łańcuch bo (widziałem to na własne oczy) w tym samym wyścigu z naszej drużyny poszły 3 łańcuchy XTR'a !!! Jeden zerwany na spince ( na pół ) a dwa już sam nie wiem. Ja zerwałem zwykły łańcuch deore, ale to już wysłużony napęd :) Może wziąć wziąć kasetę slx'a? Co będzie najlepsze pod względem trwałości, do wyścigowego oczywiście, bo treningowy to bym bral byle co.

Napisano
bo (widziałem to na własne oczy) w tym samym wyścigu z naszej drużyny poszły 3 łańcuchy XTR'a !!! Jeden zerwany na spince ( na pół ) a dwa już sam nie wiem.
Kiedy XTR nie ma spinki :)

Ja ze Srama zrezygnowałem już dawno. Przykre ale prawdziwe, amerykańce nie umieją zrobić trwałej kasety a kultura pracy łańcuchów w porównaniu do Wippermanna czy Rohloffa jest marna.

Napisano

Ale przecież nie bądżmy głupi, wystarczy rozkuć i wstawić spinkę ^_^ Co nie było najlepszym pomysłem w XC ;) Ale nie porównujmy Srama do Rohlhoffa czy Wippermanna, nie mam na nie niestety pieniędzy, chyba, że znasz jakiegoś wippermanna albo rohlhoffa za 80zł hehe. Sram powinien być trwalszy od shimano, bo to przecież do niego porównuję, ale nie wiem jak z kasetą. Jeszcze mogę kupić np. slx + sram, ale czy sram+sram nie zadziała lepiej? Kurde te napędy..

Napisano
Ale przecież nie bądżmy głupi, wystarczy rozkuć i wstawić spinkę ^_^

Tylko, że jak ci spinka pękła to nie mów,że łańcuch bo Shimano do tego ręki nieprzyłożyło tylko producent spinki.

Ale nie porównujmy Srama do Rohlhoffa czy Wippermanna, nie mam na nie niestety pieniędzy,

A dlaczego nie? Ceny katalogowe SLT99 i PC-991 HollowPin i Connexa serii 900 są bardzo porównywalne, klasy sprzętu również

Sram powinien być trwalszy od shimano
Nic takiego niezaobserwowałem a mam porównanie PC-38 do HG50 i PC-970 do HG93

W cenie PC-971 mogę polecić Wippermanna 900 albo droższego 904. Różnica jest tylko w wykończeniu, 904 jest niklowany a 900 nie.

Napisano

Ale podajesz ceny detaliczne. Sram PC-971 to ~70zł, 951 srama to tylko bez chromowania czy tam niklowania, roznica tak jak w 904 wippermanna i 900. A 900 najtaniej za 95zł bodajże ;/ Rohloff SLT dochodzi do 200zł więc to już kosmos, a w dodatku ja chce dwa łańcuchy.. więc zapewne wezme srama 971+951 bo kasete juz kupiłem Sram x9 ( starsze PG-980 ) z alu pająkiem ( 6 ramion ) i mam nadzieje ze bedzie dobra.. Bede mial porownanie jak na razie do lamerskiego deore. Teraz te łańcuchy. Skoro wziąłem srama to brać te sramy?

Napisano
Ale podajesz ceny detaliczne. Sram PC-971 to ~70zł, 951 srama to tylko bez chromowania czy tam niklowania, roznica tak jak w 904 wippermanna i 900. A 900 najtaniej za 95zł bodajże

Dawno allegro nie odwiedzałeś, 900 za 79 -> http://www.allegro.pl/item636036989_nowy_l...dowy_mocny.html

904 za 95 -> http://www.allegro.pl/item630754508_nowy_l...dowy_mocny.html

A zdarzały się okazje, że za 50zł szło dostać 900.

Napisano

Dzięki Schwefel za zainteresowanie. No więc wippermann przekracza troche moje koszty.. Hm z przesyłką wyjdzie 86zł za 900. Tutaj znalazłem całkiem tanio:

http://www.allegro.pl/item629690343_lancuc...dobra_cena.html srama

ale.. koleś z Warszawy (może to problem?) bardzo nie miły, oczywiście nie osądzam wszystkich Warszawiaków :) Odpisał bardzo chamsko z oburzeniem na mojego maila, że zapytałem się o to z którego sezonu jest łańcuch ;/ "pisze na nim 970" a nie 971 wiec 970 to rowniez 971 lancuch ale hm moze to byc 05/06 model i czy to jakoś wpłynie na jego prace? Opłaca się kupić ten łańcuch? Normalne ceny PC-971 to 69zł wiec o 10zl drozej. 10zł drożej jeszcze jest wippermann wiec w ostatecznosci moge go wziasc, doradź ;/ teraz spadam prostować hak przerzutki :) wygięty właśnie przez gowniany naped do wymiany..

Napisano

Witam,

Mam Kasetę i korbę SLX (ok 400 km)

a ostatnio dostałem łańcuch Wippermann 908

Czy takie połączenie sprawdzi się na dłuższą metę?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...