Skocz do zawartości

[hamulec mechaniczny] avid bb5 - źle hamuje

czesiu93

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam! mam taki problem, a mianowicie w moim avidzie klocki przestały dobrze łapać tarczę. ;) Gdy nacisnę klamkę z całej siły tak, ze dalej juz sie nie da koło dalej sie kręci. Moje pytanie brzmi co zrobić zeby było jak dawniej i co moze być przyczyną tego. Z gory dziekuję :P PS klockow jest jeszcze ponad 50%.

• Mod Team
Napisano

Tosze wnikliwości przy opisywaniu usterki. Jak dociskasz klamke to dociskasz do kiery?? Jak tak to wyreguluj klocki. Jak klamka wychyla sie tyle co zawsze a nie hamuje to moze klocki lub tarcza sie zasyfiła czymś. Wtedy przetrzyj tarcze np. acetonem bądź innym odtłuszczaczem (ale polecam aceton) klocki wyciąg przejedź papierem ściernym nie za grubym i delikatnie. Po takim zabiegu na pewno spadnie skutecznośc na kilka km zanim sie dotrze ale powinno pomoc. Jak nie pomorze to winne najprawdopodobniej sa klocki i zalecał bym albo kupić nowe albo założyc klocki np. kumpla i zobaczć czy działa lepiej (ale bez reveli bo nie bedzie dotarte).

NIe doszukuj sie winy w klamce lince czy pancerzu. jezeli drzesz klamke z całej siły (w wypadku kiedy linka sie swobodnie porusza w pancerzu) a mimo to nie ma skuteczności to na pewno nie wina klamki ani tymbardziej pancerza. Moze to w niewielkim stopniu wpłynąc na siłe ale tylko w niewielkim i to jak bedzie mocno zuzyte i zaniedbane.

Pozatym Było wiele postow o podobnym przypadku

Napisano

klamki nie dociskam do kiery tylko dociskam ją tak że klocki sciskają tarcze maksymalnie ale mimo to siła hamowania jest mała. nie doszukuje sie winy w klamce tylko chciałem opisac dokładnie problem. wielkie dzieki ;)

Napisano

Wychodzi na to że czymś zapaprałeś tarczę (spray do łańcucha?) Zrób tak jak Ci powiedział Puklus. Przemyj tarczę acetonem, i najlepiej klocki też później wysusz dokładnie wszystko, klocki przetrzyj papierem ściernym tylko drobnym nie grubym( np 120, 140) pojeździj troche niech sie wszystko dotrze i powinno być git.

Napisano

W bb5 tylko jeden tłoczek jest ruchomy. Może ten co się nie rusza trzeba trochę odkręcić aby był bliżej tarczy i w tedy będzie lepiej chwytać, bo teraz gnie tarcze i klocki mają z nią małą styczność.

• Mod Team
Napisano

Jezeli masz prostą tarcze ktora nie ma bicia to klocki powinne być jakiś max 1mm od tarczy. przy jednym ruchomym ciągle trzeba sprawdzać stan stałego klocka. U mnie ten stały potrfi sie sam obrocic pod wpływem drgań, poprostu trzeba gwint takim syfen do gwintow posmarowac zeby sie nie odkrecał, mi sie juz starło.

Napisano

dzieki, problem rozwiązany. z tym ze mam jeszcze pytanie. tarcza mi bije nie cały 1mm. nie przeszkadza to w jezdzie ale wiadomo ze jakby była prosta to mozna by podciągnac jeszcze troche linke zeby szybciej łapało. Da sie wyprostować takie małe bicie, znacie moze jakis sposób????

Napisano
Umiejętne zastosowanie klucza francuskiego i sprawa rozwiązana.

Poczytaj na forum, było już sporo o prostowaniu tarcz.

Właśnie tak prostowałem bo była duzo barcziej skrzywiona, ale nie moge jej wyprostowac idealnie. Poczytam na forum o tym dzieki :)

• Mod Team
Napisano

Ja swoją tarcze "centrowałem" w sposob wkładania podkładek miedzy tarcze a piaste. Prawie całkowiecie wyeliminowane bicie. Kluczem nie chiałem sie bawic bo miałem wrazenie ze pogne baedziej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...