K0xzc0 Napisano 27 Marca 2009 Napisano 27 Marca 2009 Witam! podpierając się radami i doświadczeniem kolegi, użytkownika piasty wspomnianej w temacie: http://centrumrowerowe.pl/10003083033/Shim...LX/Produkt.aspx Chcę złożyć koło przednie na 36 otworów. W komplecie z Mavic'kiem xm317 i cnSpoke'ami Całość w 'systemie' 36-szprychowym. Wątpliwości ogromne mam co do tej piasty, wszyscy polecają maszynówki (sam użytkuję na tyle Novateca 2łożyska i DH19 i jestem bardzo zadowolony!) ale kumpel faktycznie przejchał na tej pieście ponad 5k km jednego sezonu i kompletny brak zużycia! Wagowo jesteśmy podobni, ok.90kg. ale on jeździ więcej ulicami, ja więcej terenu. Oczywiście kumpel użytkuje też do kompletu wspomnianego wyżej Mavic'a. Czy ktoś posiada jakieś informacje o tej pieście? Jak się sprawuje? Dodam, że jeżdżę ostro XC Aha,koło miałoby być użytkowane z tarczówką Shimano br m-535. Czy taki zestaw da radę? Czy jednak wziąć tradycyjną maszynówkę od Novateca? Osobiście jestem też skłonny do takiego kompletu: http://allegro.pl/item582997797_kola_26_pr...pod_tarcze.html
Mod Team Puklus Napisano 28 Marca 2009 Mod Team Napisano 28 Marca 2009 Doświadczeń z ta akurat piasta nie mam ale powiem tak : Piaste z kulkami na pewno mozna wyregulować tak ze bedzie sie kręcić lzej od kazdej maszynówki. Minusem moze być to ze jak sie kiepsko ją złozy badź bedzie kiepskich materiałow zrobi sie luz krory sie bedzie poglebiał co doprowadzi do zniszczenia szal i konusów. Jezeli piasta na maszynach z jakiegoś powodu umrze (chodzi o łożyska) zawsze mozne kupić zamiannik i wbić. No a w piastach z kulkami jak sie bierznia poniszczy to ... coż tylko na połke No to tyle z rozwazań. Moim zdaniem bierz NOVATEC'a ma standard na 6 śrob co uwolni cie o shimanowskich tarcz i pozwoli wybrać jaką sobie tylko chcesz bo takich (na 6 śrub ) jest najwiecej, ma łozyska maszynowe co przy ostrzejszej jeździe na pewno bedzie lepszym rozwiązaniem. (solidniejsze oparcie ośki i wieksza sztywność) ... Wiecej grzechow nie pamiętam :P. piasty z kulkami nadają sie bardziej pod asfalt.
rzymo Napisano 30 Marca 2009 Napisano 30 Marca 2009 Jezeli piasta na maszynach z jakiegoś powodu umrze (chodzi o łożyska) zawsze mozne kupić zamiannik i wbić. Co nie zawsze jest czynnością miłą i prostą, i o uszkodzenie gniazda pod łożysko wcale nie tak trudno No to tyle z rozwazań. Moim zdaniem bierz NOVATEC'a ma standard na 6 śrob co uwolni cie o shimanowskich tarcz (...) Piasty Shimano pod tarczę na 6 śrub także występują. Nie namawiam do piast Shimano, sam mam 'maszyny' Osobiście jestem też skłonny do takiego kompletu:http://allegro.pl/item582997797_kola_26_pr...pod_tarcze.html Koło nie jest złe, aczkolwiek będzie ciężkie.
Mod Team Puklus Napisano 30 Marca 2009 Mod Team Napisano 30 Marca 2009 Piasty Shimano pod tarczę na 6 śrub także występują. Tak nie ma co do tego wątpliwości ale w temacie była piasta LX o ile sie nie myle z centelockiem i nowatec dlatego tak napisałem Koło moze i cieżkie ale zalezy do czego bedzie uzytkowane.
K0xzc0 Napisano 30 Marca 2009 Autor Napisano 30 Marca 2009 Ano właśnie,dośc cieżkawe wychodziło więc postanowiłem spróbować Mavic'a xm317, Novatec D041 i CN Spoki, zobaczymy jak podziała. taki zestawik. Nie widziałem że z maszynówkami można jeszcze cokolwiek zrobić po zajechaniu ich. Macie może jakiś tutorial jak się dokonuje takich czynności?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.