Skocz do zawartości

Mniejszościowy KLUB użytkowników GT !

bikergonia

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dziekuje za odpowiedz - czyli bede zamawial L-ke :)

Ile masz wzrostu - jesli mozna wiedziec ?

Zaskar - piekny rower, ale niestety troche za drogi dla mnie, nie mam tez zamiaru np startowac w wyscigach itp.

pozdrawiam

Napisano

Jeszcze raz dziękuję - czyli L powinna być dla mnie ok :)

Teraz tylko muszę znaleźć fajny sklep w necie

Napisano

U mnie male zmiany:

1. Bomber FR 03 z I-drive'a idzie pod mlotek.

2. Reba z Zaskara przestawia sie wlasnie na 120mm i laduje w I-drivie.

3. Mostek NS z I-drive'a umarl smiercia naturalna (byc moze zostanie kiedys wskrzeszony) i na jego miejsce laduje 75mm Kore z magicznym wzniosem prawie ku niebu pionowym :).

4. Do Zaskara idzie niebiesciutki Manitou SX 99 + troche podkladek pod mostek.

5. Do I-drive'a byc moze trafi cos jeszcze... :)

6. W I-drivie zmienilem opony z powrotem na NN 2,25. Mountain Kingi 2,4 nie przypadly mi do gustu. Slizgaja sie na blocie, maja trudno wyczuwalny moment utraty przyczepnosci i duze opory toczenia i trudno sie na nich skreca.

Napisano

Zmiana nr 5 :

Do I-drive'a trafi damper RS Monarch 4.2 :laugh: ktorego pierwsza uzytkowniczka byla Justyna Fraczyk w swoim KTMie ^_^

Jestem ciekaw jak sie bedzie jezdzilo bo dotychczas mialem Foxa bez zadnych regulacji oprocz cisnienia powietrza a tu i tlumienie i gate i regulacja gate'a... nie wiem czy sobie poradze :)

Napisano

No i u mnie mały apdejt. Mój wspaniały Karakoram wzbogacił się o kilka komponentów:

• Tylna opona na zimę: Maxxis Wetscream - jest boska - nawet na twardym śniegu i podjeżdżając na stojąco pod strome wzniesienie daje rady :)
  • Siodełko San Marco SKN. Niektórzy mówili, że to prawdziwy spartan, ale po kilku wypadach mogę powiedzieć, że to naprawdę kawałek porządnego siodełka :D Wąskie, łatwo w nim manewrować balansując tyłkiem za i przed, ładne i leciutkie :D A do tego ta cena... (płaciłem coś koło 45pln)
  • Mostek Ritchey bodajże, 100mm, czarny. Załatwiłem go już przy montażu. Jedna śruba za mocno skręcona wyciągnęła przeciwległą (przy montażu kierownicy na 4 śruby). Efekt - gwint się totalnie rozjechał. Dlatego właśnie czasem klnę na aluminium. To naprawdę nie była duża siła - pomimo dźwigni... Dlatego musiałem wrócić do starego mostka JD. Tyle, że zamontowałem go na minus - dzięki temu na podjazdach jest mi lepiej (mam skok 100mm w amorku a rama przystosowana do sztywnego widelca - więc kierownica jest dość wysoko)
  • Nowa kierownica - również gięta, ale dużo mniej i do tego czarna :) Wygląda to o wiele lepiej - gdyby nie ten srebrny mostek... ehh.
  • Wykręciłem koszyk na bidon - na zimę. Jak jest poniżej 0 stopni to i tak picie wożę w plecaku bo tam wolniej zamarza :D

Ponadto niestety w kilku miejscach przetarcia od pancerzy czy łańcucha spowodowały pojawienie się rdzy. Tą wyczyściłem a miejsca zakleiłem czarną taśmą izolacyjną. W drodze Hammerite w sprayu (wedle polecenia jednego z forumowiczów) :P

No i jeszcze jeden patent. Mianowicie linkę od tylnego hamulca puściłem w jednym kawałku pancerza - od samej klamki po fajkę Vki. Dzięki temu hamulec działa dokładniej - linka się nie zabrudza tak jak to bywa gdy puszczamy ją przez kawałki pancerza prowadzone przez przystosowane do tego na ramie uchwyty. Na zdjęciu poniższym to widać - pancerz do ramy mocowany tak, że pod spodem na ramę nakleiłem taśmę izolacyjną, na to nałożyłem pancerz, na to znów plastikowy zacisk i to znów przykryłem taśmą izolacyjną :P Trzyma się super - działa idealnie :)

No i zdjęcie - to kilka dni przed sylwestrem tuż po wyrypie na Turbacz z Długiej Polany (czyli z Kowańca..):

P1000684c.JPG

Napisano

W swoim Zaskarze mam takze poprowadzona linke do tylnego hampla calkowicie w pancerzu. Nie czujesz zwiekszonych oporow przy naciskaniu na klamke? A co do mocowania to polecam poszukac samoprzypylepnych przelotko/uchwytow na pancerz. Bardzo praktyczne :) Naklejasz na rame, wkladasz przewod/pancerz i elegancko sie trzyma.

Napisano

A gdyby zastosować coś takiego?

U mnie zastosowanie w ramie "schowka" na linki jest rewelacyjne :) Nie wiem dlaczego w późniejszej produkcji rowerów MTB GT stalowych nie zastosowano tego...a może się mylę ?? :laugh::):laugh:

Napisano

Aaa... Masz na myśli pancerze poprowadzone wewnątrz ramy! W moim zimowym no-name też jest coś takiego ale dotyczy tylnego hamulca. Jestem ciekaw czemu producenci ram tego nie stosują, zyskuje to przecież duże uznanie wśród użytkowników.

Napisano

@d0cent

Pięknie się Twój rowerek prezentuje, klasyka na śniegu.

Przy okazji witam wszystkich członków klubu GT. Co prawda roweru GT już nie posiadam, ale olbrzymi sentyment pozostał, więc jeśli nie macie nic przeciwko to będę sobie tutaj zaglądał :(.

Napisano

tak na oko to moze byc 18" wedlug starego miernictwa GT czyli do srodka rury poziomej. popros sprzedajacego zeby zmierzyl odleglosc miedzy srodkiem suportu a srodkiem rury poziomej. rama jest bez slopingu i wydaje sie o duzym rozmiarze, nie wiem czy to nie bedzie wiecej jak te 18"

Napisano

Na me oko 18 albo 20. Bardziej Ciekawi mnie który to rocznik może być.

-----------------

mój sklep rowerowy

Trochę nie pewny ten stan techniczny roweru ramka fajna...całkiem możliwe sprawdzając części , amor itp. Rower nie jest taki świeży ;) lata '99 lub 2000 ;)

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...