Skocz do zawartości

[korba] Hone

dlisek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

SLX mi sie wogole nie podoba. Tak jak powiedzial kolega, do niczego nie pasuje. XT ten z 07r najbardziej mi sie podoba i poluje na jakas uzywke w dobrym stanie bo nie dam 400 zl za korbe.

Napisano

Mnie się slx podoba i bym wolał jego niż używkę xt. zawsze w nówce masz pewność ze będzie wszystko ok a jak nie to masz gwarancje:)

A co sądzicie o deore 2009 hollowtech II. Mam ją do kupienia za 175 zł nówkę opłaca się czy warto poczekać i dopłacić 80 zł do slx-a??

Napisano

Nie mialem okazji nigdy jezdzic na deore ani slx ani tak wlasciwie na zadnej korbie shimano ze zintegrowana osia, ale wydaje mi sie ze miedzy nimi jakiejs wielkiej roznicy nie ma, nie liczac wagi. Roznicy w sztywnosci raczej przecietny biker nie dostrzeze.. Oczywiscie tak mi sie tylko wydaje.

Napisano

Stwierdzenie słuszne, zwłaszcza skoro nie jeździłeś na niczym z HT2. Tak więc Schwefel miał rację - bierz Deore jeśli Ci na wadze nie zależy. No chyba, że się trafi jakaś okazja na wyższe modele z poprzednich lat.

Napisano

Racja, ze zintegrowaną ośką jeździłem na FSA Afterburner, Truvativ Ruktion, Shimano LX, SLX, XT, XTR, Saint - różnic w sztywności nie odczułem.

Tutaj mówią, że główna różnica między Hone i LX jest taka, że w Hone wzmocniony jest pająk.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Sory, ale SLX posysa wyglądem ;p. Jakby był całkiem czarny to jeszcze, jeszcze... Czy poza tym, że XT ma środkową zębatkę zrobioną na kompozycie i stali, jest lepszy od Hone'a? No, oprócz jeszcze wagi :D Sama korba jest wytrzymalsza? Bo raczej sztywności nie wyczuję.

• 3 tygodnie później...
Napisano

Oś oś oś - XT, LX2008 - stalowa , Hone - alu. No chyba że mówimy o tym hone za 360 zł z 2 koronkami i bashguardem. W sumie ta cena już po podwyżkach nie razi :icon_mrgreen:

Napisano

Warto nadmienić, że stalową oś mają modele LX M582 i M583, a wcześniejsze M580 i M581 mają aluminiową, może z tego rodowodu aluminiowa oś w Hone.

Napisano

Hone w wersji 601 z 2 tarczami i bashguardem ma oś stalową. Cieszy się bardzo dobrymi opiniami, jednak w dobie SLX i LX nie warta była swojej ceny. Zmieniło się to po podwyżce cen shimano.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...