grissley Napisano 1 Listopada 2008 Napisano 1 Listopada 2008 Już nieomal kupiłem ramę do składaka, który właśnie powstaje, kiedy zorientowałem się, że rama nie ma mocowania do tarczy (rama to Wheeler Cross 26, a mierzyłem "na żywca" Crossa 6.3 - jak się okazuje, jedyna różnica to właśnie ta tarcza...). A na tarczę się uparłem i już. W związku z tym, jestem w sporej kropce. Wybór dzisiaj jest żaden, a na wiosnę ceny będą już raczej katalogowe z nikłą szansą na jakieś zniżki. Podstawowy problem to taki, że gołej ramy cross prawie nigdzie nie można dostać, a jeśli już przypadkiem jest, to nie ma rozmiaru. Na początku odrzuciłem ciekawego cenowo Leder Foxa Point Pro - jest koszmarnie kompaktowy (krótka rura pozioma), a już na prawie 6 cm dłuższym KTM Life miałem wrażenie, że mógłby być nieco dłuższy. Z podobnych względów raczej nie wchodzi w grę Vautron i Biria. Dalej, Accenta mało kto zna, nie znam jego geometrii ani nie mam gdzie go przymierzyć - więc to chyba tylko teoretyczna opcja. Zastanawiam się też, czy niska cena nie jest okupiona po prostu niską jakością. Idealny byłby Wheeler Cross z serii 6.x - niestety, chyba nie do dostania (obdzwoniłem już ze 20 sklepów...). Najładniejszy jest z kolei Scott Sportster - ale to też taka dość kompaktowa rama, przy odpowiedniej długości rury poziomej znajduje się ona już niebezpiecznie blisko elementów kluczowych (chociaż teoretycznie jak na crossa, akurat - ale na polnej ścieżce czułbym się nieco niepewnie). Aczkolwiek Sportster (XL) to w tej chwili najbardziej prawdopodobny zakup, bo akurat po prostu "jest" i "w miarę się nada". Z kolei - na papierze - najlepsza pod kątem geometrii byłaby Merida. Niestety, rama HFS to 1.5kPLN, a nieco tańsza TFS jest nie do dostania (przynajmniej tez nie znalazłem). Tutaj rozmiar 55 byłby idealny. KTMa natomiast mogę mieć tylko w kolorze srebrno-pomarańczowym (56cm). Niby wygląd nie ma dla mnie jakiegoś kolosalnego znaczenia, ale jeżdżąc na sraczkowatym KTM cierpiałbym niemiłosierne psychiczne katusze... A możliwości kupna ramy KTM Life w jakimś normalnym kolorze (póki co) nie mam. Jeżeli ktoś zna jakąś ramę zbliżoną geometrią do Wheelera albo Meridy i wie, że gdzieś da się ją teraz dostać - to będę bardzo wdzięczny za info. Jeżeli wiecie, że gdzieś można dostać Meridę TFS lub Wheelera, ewentualnie KTM- niepomarańczowy - to za namiar będę jeszcze wdzięczniejszy Tutaj małe zostawienie dotychczasowych poszukiwań: Accent Shannon 300zł Biria Pro-RS 440ZŁ Vautron Progressive 600zł KTM Life One 650zł Scott Sportster P4 800zł Merida TFS (dopiero w styczniu) 1000zł Merida HFS 1500zł
nikodem Napisano 1 Listopada 2008 Napisano 1 Listopada 2008 jest jeszcze author synergy http://www.velo.com.pl/www/produkt.php?m=0&k=30&p=57
grissley Napisano 1 Listopada 2008 Autor Napisano 1 Listopada 2008 Słyszałem bardzo kiepskie opinie o Authorze (od kogoś, kto tym handluje) - m.in. o rozrzucie jakościowym i nietrzymaniu wymiarów. Nie znam wprawdzie geometrii (nie znalazłem), ale cenę ma prawie taką, jak Scott - co raczej do kupna Authora nie zachęca...
Rulez Napisano 2 Listopada 2008 Napisano 2 Listopada 2008 Ramy Authora wcale nie są takie złe (lepsze niż Accent, czy LeaderFox), a geometria jest tu : http://www.velo.com.pl/www/geom.php?id=233 Są jeszcze ramy Crossowe Kellysa.
grissley Napisano 2 Listopada 2008 Autor Napisano 2 Listopada 2008 Ramy Crossowe Kellysa - no ok, ale można je gdzieś kupić? Bo rowery Crossowe mają w ofercie chyba wszystkie firmy - sęk w tym, że ja chcę samą ramę, a to - zwłaszcza teraz - towar bardzo rzadki Sprawdziłem geometrię Authora - jest jeszcze ciut bardziej kompaktowa niż Scott, a ponieważ cena jest podobna, więc w tej "parze" wygrywa Scott. Dzisiaj przymierzałem się też do Meridy Crossway - rozmiar 52cm. No coś mi się wydaje, że Merida 55cm to po prostu byłby dla mnie ideał. Szkoda, że dostępny jest tylko najdroższy model :-(
grzegorz1974paszek Napisano 2 Listopada 2008 Napisano 2 Listopada 2008 Rozglądnij się na Eba-y http://cgi.ebay.de/Muesing-Lite-Twinroad-2...A1%7C240%3A1318
Rulez Napisano 2 Listopada 2008 Napisano 2 Listopada 2008 Kiedyś ramy Kellysa można było kupić w sklepach zajmujących się sprzedażą tych rowerów. http://www.kellys-bicycles.com/index.php?module=dealers
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.