Skocz do zawartości

[Warszawa-BPK] Wycieczka do Bolimowskiego Parku Krajobrazowego

naughtyjurand

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam :)

...i zapraszam na kolejna wycieczke, tym razem do Bolimowskiego Parku Krajobrazowego.

Rodzaj trasy: srednio trudna.

Typ trasy: trasa bedzie biegla po bezdrozach, lesnych sciezkach (zapewne nalezy sie spodziewac klimatu Kampinosu czy Mazowieckiego Parku Krajobrazowego) i ja zdecydowanie taki klimat wole :) raz ze wzgledu na typ roweru i opon (mam szerokie, gorskie, 26+2) a dwa bo poruszanie sie po takim terenie sprawia mi wiecej przyjemnosci niz szosa - dlatego tez nie kupilem sobie roweru szosowego :)

Jestem rowniez przekonany ze jesli ktos chcialby sie z nami zabrac, a ma akurat rower szosowy, to nie bedzie mial zadnego problemu z jazda.

Spotkanie: spotykamy sie na stacji metra "Centrum" o godzinie 9.15

Dlugosc trasy: 30 - 70 km

Czas: na miejscu (w BPK) bedziemy przed 11.00 i mysle ze bedziemy jezdzic do godziny 17.00.

Tempo: w zaleznosci od najslabszych uczestnikow (oni przodem) :)

Pogoda: Jak na razie ma byc zachmurzenie i okolo 11 stopni Celcjusza, jezeli bedzie padalo: wyjazd zostaje przelozony na nastepny weekend.

Jedzenie: zabieramy ze soba kanapki i picie na caly dzien, poniewaz mnie osobiscie jeszcze tam nie bylo i nie wiem czy znajdziemy jakas knajpe z obiadem, ale nalezy brac to pod uwage (jesli bedzie to nie przejedziemy kolo niej odojetnie :P

Ekwipunek: Ja zabieram ze soba mapy terenu i rozklady jazdy pociagow w okolicy, jakies narzedzia i takie tam. na pewno sie nie zgubimy.

Koszt wyjazdu: 50 zl. - w ramach wyjasnienia: Ja nie biore kasy za ten wyjazd od nikogo! hehehe to orientacyjny koszt waszych wydatkow, taka suma spokojnie wystarczy na bilety (przejazd pociagiem w obie strony) i ewentualny obiad lub wizyte w sklepie czy zapiekanke ;)

Wymagane doświadczenie i przygotowanie kondycyjne: Dobrze by bylo zeby zabraly sie osoby, ktore juz jezdzily na podobne wypady.

J.

Napisano

weź poprawkę na fakt że BMK nie jest rajem dla rowerzystów :) teren zdecydowanie płaski, przypomina lasy chojnowskie... dużo piachu, jeszcze więcej szutru... największe atrakcje turystyczne w okolicy(Nieborów, Arkadia) nie sprzyjają bikerom -rowery trzeba zostawić przy bramie, nie można ich wprowadzić na teren parku(który notabene o tej porze może być całkiem fotogeniczny przy dobrym świetle)...

Atrakcje jakie na szybko mi się nasuwają na myśl,

*na obrzeżach:

-Łowicz: rynek(oba), kościół(kolegiata, bazylika?)

-Żyrardów(całe miasto, jedyny taki w europie oryginalny kompleks XIXw osiedli przyfabrycznych) -kwestia gustu

-Puszcza Mariańska -klasztor

-Nieborów, Arkadia(zespół pałacowo parkowy) -trzeba poświęcić niestety trochę czasu

*w parku:

Park chociaż terenowo jest b. płaski, brakuje charakterystycznych dla KPN i MPK wydemek, singletracków, atrakcji w postaci pomników i bunkrów-fortyfikacji to mimo wszystko warto tam zajrzeć...

mi do gustu przypadł motyw spływu kajakowego rz.Rawką(Skierniewka chyba jest bardziej zanieczyszczona)...

poza tym: wsie, wsie, wsie, jakieś zapomniane drewniane mosty, porozrzucane groby wojskowe...

pomiędzy Skierniewicami, a Puszczą Mariańską jest też mogiła upamiętniająca pierwsze w historii użycie gazów bojowych w trakcie I WŚ na froncie wschodnim -obok mogiła pomordowanych...

w okolicy są też porozrzucane bunkry i schrony z czasów wojny -niestety nie mam o nich żadnych info

jak coś mi się przypomni to dopiszę :P

zresztą tu na forum czasem udziela się kilka osób z okolic łodzi-skierniewic... może coś dopiszą od siebie

Napisano

Czekaj, czekaj, bo nie wiem czy dobrze zrozumialem, ze niby po parku BPK nie mozna jezdzic rowerami?

To stwerdzenie: "rowery trzeba zostawić przy bramie, nie można ich wprowadzić na teren parku" dotyczy BPK czy jakiegos innego parku?

Napisano

to dotyczy parku w Nieborowie przy pałacu... w arkadii zresztą również...

BPK jest raczej ogólnodostępny... chociaż płaski i mniej ciekawy niż "okoliczno-warszawska-konkurencja"

Napisano

Skoro administracja Nieborowa i Arkadii nie jest pro rowerzystom, wiec nie bede sobie zawracal glowy odwiedzaniem tych miejsc hehehe :) no chyba ze kiedys bede w okolicy bez roweru - tym czasem zwiedzimy sobie BPK :(

Napisano

Svolken/ dwie sprawy hehehe co to jest to "Tam" - gdzie niby warto pojechac, i zostaw namiar na ta knajpke, no nie wiem, adres, albo wytlumacz jak do niej trafic, czy cos, chyba ze jedziesz z nami :D

Napisano

Ciezko wytlumaczyc, ale to jest przy drodze odbiegajacej w bok od szosy idacej wzdluz Palacu w Nieborowie. W prawo, w bok. Moze sie wybiore, ale to jeszcze 6 dni, wiec czas ma jeszcze duzo do zrobienia. Jak uscisle nazwe knajpki to podam.

Napisano

knajpki: Pałacowa(lub parkowa... nie pamiętam).. restauracja na terenie parku w Nieborowie.. poza tym 'odnowiona' restauracja w budynku tzw Zajazdu("Rozdroże" czy jakoś tak...)

no i jest jeszcze chyba 'knajpa myśliwska' przy stacji benzynowej...

o sezonowo(weekendowo) otwartych budach("ZapiekankaFastFood") przy głównej bramie pałacu nie wspominam już...

jest jeszcze jakaś knajpa przy szosie do Łowicza(w samym Łowiczu tez jest sporo a to tylko kilka km od Nieborowa) z 'prosiakiem' w nazwie... ale tam ceny raczej mało rowerowe :D

"TAM" -najprawdopodobniej park w Nieborowie, Arkadii no i okolice

Napisano

Svolken/ jak by Ci sie udalo, zdobadz adres (sprawdze to sobie u brata na GPS'ie), chyba ze masz mozliwosc podania wspolrzednych GPS :(

Aktualna pogoda na sobote: 6 stopni Celcjusza, samo slonce (brak zachmurzenia), wiatr: 24 km/h

Napisano

aj... chętnie bym się wybrał ale już teraz mogę powiedzieć że ta poranna godzina to nie dla mnie :/

w zamian poproszę o obszerną relację :)

też chyba uderzę w te strony ale dłuuuużo później o ile w ogóle przemogę się żeby wyjść na rower na tę zimnicę.. :)

pozdrower

Napisano

Ten weekend mnie wykonczyl - nie tylko rowerowo hehehe

wiec na razie, chcialbym tylko podziekowac tym ktorzy sie wybrali z nami za wspaniale towarzystwo :P gdyby nie to jazda rowerem ograniczyla by sie do pocenia, a tak bylo zabawnie heheheh

Sprawozdanie napisze jak znajde wiecej czasu ;)

Tym czasem!

J.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...