Biker94 Napisano 14 Października 2008 Napisano 14 Października 2008 Witam!! Chciałbym zacząć moją przygodę z jazdą terenową tak na poważnie . I tu moje pytania: 1. Co muszę kupić aby skompletować strój, który będzie mi dawał bezpieczeństwo?? 2. Jakie mniej/więcej będą koszty?? 3. Czy muszę mieć SPD?? 4. Czy hamulce tarczowe są niezbędne?? Z góry dziękuję i pozdrawiam Dawid Zaroda "Biker94"
GdyniaBiker Napisano 14 Października 2008 Napisano 14 Października 2008 Hmm, trochę dziwne pytania, toż jazda terenowa niejedno ma imię, a do konkretnej dyscypliny też nie trzeba mieć jakiegoś standardowego zestawu... Przedewszystkim sprecyzuj, jak jeździsz. Bezpieczeńtwo - wiadomo, że kask, to podstawa, bo głowa cenna, pozatym rękawiczki, bo dłonie bardzo często obrywają, nie wiem, czy to bezpieczeństwo, ale chyba nikt nie lubi jazdy bez skóry na dłoni, dalej okulary - nie obowiązkowe, ale chronią. Jeśli mówisz powiedzmy o DH, o będzie to wyglądało nieco inaczej... Tarczówki - nie są niezbędne SPD - a kto Cię zmusza? Koszt - zależy, co kupisz...
Biker94 Napisano 14 Października 2008 Autor Napisano 14 Października 2008 Chodzi mi o DH. W przyszłości mam zamiar startować w jakiś zawodach DH.
Klosiu Napisano 14 Października 2008 Napisano 14 Października 2008 Najwazniejszy element stroju to imho okulary . Po jezdzie w kurzu, wietrze albo wyciaganiu ntej muszki z oka na pewno to docenisz. Kask, rekawiczki, jak kolega pisal. Jezeli chcesz jezdzic o tej porze roku, to ciuchy Cie troche wyniosa. Zimowe na rower sa dosc drogie, ale to moim zdaniem koniecznosc, zeby jezdzic z przyjemnoscia. Spodnie z ocieplanej lycry, podkoszulek termoaktywny, i kurtka z windstopperem, czapka pod kask i grubsze rekawice - to moze kosztowac 500-700zl. Ale to koniecznosc, bo jak sie spocisz w bawelnie i pojezdzisz w zimnie z mokrymi plecami to kaplica. Edit: Doczytalem ze downhill. Ja raczej pisalem o stroju do XC
Biker94 Napisano 14 Października 2008 Autor Napisano 14 Października 2008 A ochraniacze i kask?? raczej to: http://www.allegro.pl/item456778508_box_ka..._mtb_roz_s.html czy to: http://www.allegro.pl/item458752093_kask_m...sport_2008.html W sensie czy tak jak na cross czy taki normalny rowerowy??
Mod Team Odi Napisano 14 Października 2008 Mod Team Napisano 14 Października 2008 Proszę o zapoznanie się z regulaminem. Temat poprawiłem.
tobo Napisano 14 Października 2008 Napisano 14 Października 2008 jesli to ma byc troj do dh to zobacz na strone dainese - np w ofercie sklepu gregorio.pl najwazniejszymi jego elementami są ochraniacze na wazniejsze stawy, klatkę piersiową, barki/obojczyki i KONIECZNIE kręgosłup. mozna te czesci kupic osobno, mozna kupic jako tak zwaną zbroję, jednej firmy lub tez kupic gore jako calosc o do tego przynajmniej nakolanniki i ochraniacze na piszczele. do tego obowiazkowo rekawiczki z dlugimi palcami, kask full face - produkowany przez firmy rowerowe lub ewentualnie motocyklowy do crossu. buty - w zaleznosci od tego czy jezdzisz wpiety czy na platformach. hample tarczowe są niezbedne - pod warunkiem ze uzywasz prawdziwej zjazdowki a to z prostego powodu - taki rower na dzien dzisiejszy nie umozliwia juz zamontowanie innych hamulcow. a tak poza tym to ludzie uprawiaja dh na najrozniejszych rowerach. koszt stroju - sensownego - to minimum 1000 zl. jesli chcesz cos lepszego, jeszcze lepiej chroniącego, lepiej pasujacego, trwalszego, lepiej wentylowanego - koszt rosnie od dwoch do trzech razy.
GdyniaBiker Napisano 14 Października 2008 Napisano 14 Października 2008 Kask z pierwszego linku jest motocyklowy, a te 2 zastosowania bardzo się różnią, drugi zdecydowanie nie jest do DH, bo jest crossowy i jeśli zamierzasz jeździć w popularnym rozumieniu tego słowa ekstremalnie, grawitacyjnie, to zapewnia zbyt wybiórczą i słabą ochronę. Nie nadają się. Do DH tylko fullface, ale coś rowerowego, podstawowy model 661, Giro, czy jakiś - nieraz niczym się nie różnią. Jakieś 3 stówki. Ew. można używać orzecha - do skakania itp, ale bez szczęki, trochę to taniej, ale do prawdziwego DH toto się nie nadaje. Nie doczytałem tematu, czy został zmieniony przy poprawie, do DH tarczówki istotnie. SPD wedle upodobań, sa używane, ale rzadziej, skoro nie używałeś, to chyba bezpieczniej nie. Jeśli chodzi o resztę stroju, to czy chodzi o kompletną odzież do jazdy, czy akcesoria ochronne tylko? Ochrona droga, resztę można dobraćnie tak drogo, np. bielizna za 50 zł, kurtka za 140, spodenki 80, bluza 50 jakieś, częśćrzeczy w normalnych sklepach... Mam wrażenie, że nie jeździsz DH i nie bardzo wiesz, jak to wygląda, więc nie wiem, co z tego wyjdzie Żebyśnie odział sięw kompletny strój ochronny, na zjazdówce 200/200 i nie stwierdził, że chodziło o coś innego
Biker94 Napisano 14 Października 2008 Autor Napisano 14 Października 2008 Dzięki za wszystkie odp i przepraszam za niedoczytanie regulaminu
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.