Skocz do zawartości

[v-brake] Avid Single Digit 7 - awaria

roswell

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Ostatnio (po błotnym maratonie) miałem problem z wyregulowaniem tylnego hamulca - Avid Single Digit 7, mianowicie, prawa strona nie chciała ładnie wracać po puszczeniu klamki i wymagała regulacji, przy praktycznie każdym użyciu.

Postanowiłem ściągnąć prawe ramię, jednak przy sciaganiu wypadł bolec, który ma wchodzić w piwot.

Moja pierwsza myśl, to cóż nadszedł koniec Avidów pora kupić nowe, jednakże przy ściaganiu lewej strony również okazało się, że bolec się ściąga.

Więc teraz to już zgupiałem, te bolce są wymienne, czy po prostu zarówno lewe jak i prawe ramie jest uszkodzone? We wszystkich -vkach jakie widziałem ten bolec był na stałe.

Aha, wygląda, że zgubiłem ten bolec, da się go jakoś kupić?

Napisano

Widzę, że nikt mi nie odpowiedział.

Nie wiecie, czy może to ja niezrozumiale napisałem.

Czy rozumiecie o jaką część chodzi, mogę zrobić zdjęcia.

• Mod Team
Napisano

Ten magiczny bolec jest wcisnięty/wprasowany w ramię hamulca i faktycznie zdarzyło mi sie pare razy go poprawiać- notabene w LX miałem to samo. Chociaż w moim mniemaniu nie powinno się to dziać. I raczej jest to bez związku z koniecznością regulacji , o której pisałeś.

Ten bolec wystepuje jako częśc zamienna tylko w zestawie z tulejką ,sprężyną,podkłądką i czymś tam jeszcze ( nr kat. 11.5309.986.000).

A nie masz starych hamulców ? Może da się zaadaptować coś z innych ramion- jakieś stare tektro, Shimano? Wymiar powinien być ten sam, w końco bolec musi pasować do każdej ramy, a otwór na niego jest znormalizowany.

A nie miałeś przypadkiem problemu ze zdjęciem ramienia z pivotu?

Napisano

Ale robicie problemy wiedze :D mi sie ten bolec zlamal to poprostu go dorobilem z stalowego(nie mylic z zelaznym) gwozdzia i wbilem go w ten otworek, a z 2 strony zaklepalem go :confused: trzymie na razie dobrze, a jezdze tak od sierpnia :sick:

• Mod Team
Napisano
Ale robicie problemy wiedze :P mi sie ten bolec zlamal to poprostu go dorobilem z stalowego(nie mylic z zelaznym) gwozdzia i wbilem go w ten otworek, a z 2 strony zaklepalem go ;) trzymie na razie dobrze, a jezdze tak od sierpnia :P

Po pierwsze- żelazo jest głównym składnikiem stali ( stal to stop żelaza,krzemu,wanadu i jeszcze kilku innych rzeczy )i nie ma w powszechnym użytku gwoździ wykonanych z żelaza. A sposobu naprawy hamulca to chciałbym pogratulować. W końcu hamulce to taki zbędny dodatek nie mający wpływu na jazdę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...