roswell Napisano 9 Października 2008 Napisano 9 Października 2008 Witam! Ostatnio (po błotnym maratonie) miałem problem z wyregulowaniem tylnego hamulca - Avid Single Digit 7, mianowicie, prawa strona nie chciała ładnie wracać po puszczeniu klamki i wymagała regulacji, przy praktycznie każdym użyciu. Postanowiłem ściągnąć prawe ramię, jednak przy sciaganiu wypadł bolec, który ma wchodzić w piwot. Moja pierwsza myśl, to cóż nadszedł koniec Avidów pora kupić nowe, jednakże przy ściaganiu lewej strony również okazało się, że bolec się ściąga. Więc teraz to już zgupiałem, te bolce są wymienne, czy po prostu zarówno lewe jak i prawe ramie jest uszkodzone? We wszystkich -vkach jakie widziałem ten bolec był na stałe. Aha, wygląda, że zgubiłem ten bolec, da się go jakoś kupić?
roswell Napisano 10 Października 2008 Autor Napisano 10 Października 2008 Widzę, że nikt mi nie odpowiedział. Nie wiecie, czy może to ja niezrozumiale napisałem. Czy rozumiecie o jaką część chodzi, mogę zrobić zdjęcia.
Mod Team durnykot Napisano 10 Października 2008 Mod Team Napisano 10 Października 2008 Ten magiczny bolec jest wcisnięty/wprasowany w ramię hamulca i faktycznie zdarzyło mi sie pare razy go poprawiać- notabene w LX miałem to samo. Chociaż w moim mniemaniu nie powinno się to dziać. I raczej jest to bez związku z koniecznością regulacji , o której pisałeś. Ten bolec wystepuje jako częśc zamienna tylko w zestawie z tulejką ,sprężyną,podkłądką i czymś tam jeszcze ( nr kat. 11.5309.986.000). A nie masz starych hamulców ? Może da się zaadaptować coś z innych ramion- jakieś stare tektro, Shimano? Wymiar powinien być ten sam, w końco bolec musi pasować do każdej ramy, a otwór na niego jest znormalizowany. A nie miałeś przypadkiem problemu ze zdjęciem ramienia z pivotu?
Skiba_TG Napisano 10 Października 2008 Napisano 10 Października 2008 Ale robicie problemy wiedze mi sie ten bolec zlamal to poprostu go dorobilem z stalowego(nie mylic z zelaznym) gwozdzia i wbilem go w ten otworek, a z 2 strony zaklepalem go trzymie na razie dobrze, a jezdze tak od sierpnia
Mod Team durnykot Napisano 11 Października 2008 Mod Team Napisano 11 Października 2008 Ale robicie problemy wiedze mi sie ten bolec zlamal to poprostu go dorobilem z stalowego(nie mylic z zelaznym) gwozdzia i wbilem go w ten otworek, a z 2 strony zaklepalem go trzymie na razie dobrze, a jezdze tak od sierpnia Po pierwsze- żelazo jest głównym składnikiem stali ( stal to stop żelaza,krzemu,wanadu i jeszcze kilku innych rzeczy )i nie ma w powszechnym użytku gwoździ wykonanych z żelaza. A sposobu naprawy hamulca to chciałbym pogratulować. W końcu hamulce to taki zbędny dodatek nie mający wpływu na jazdę.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.