przemekser Napisano 4 Października 2008 Napisano 4 Października 2008 Witam. Zastanawiam sie w zasadzie nad tymi dwoma rowerami z naciskiem na Cube'a ale nie wiem czy Radon nie jest lepiej wyposażony. Oba na rok 2009. Cena ta sama. Roweru używam bardziej amatorsko od czasu do czasu planuje przejechać jakiś mini maraton. Cube http://www.bike-discount.de/shop/k95/a1087...-blue-2009.html Radon http://www.bike-discount.de/shop/k95/a1091...ce-80-team.html Z góry dziękuje za opinie. Pozdrower.
Rulez Napisano 4 Października 2008 Napisano 4 Października 2008 Nowy cube jakiś dziwny - teraz nawer rowery enduro mają rury podsiodłowe o kącie 73* - a Cube zmienił na 72 ... Zdecydowanie Radon - duży plus za zmianę skoku amora , i klasyczną geometrię.
mwegrzyn Napisano 4 Października 2008 Napisano 4 Października 2008 Jeżeli rower uzywany jest amatorsko , to nowa rama Cube LTD bedzie wygodniejsza , ze wzgledu na mniej agresywne kąty . Przy jednoczesnym wieszym rozzstawie kół. Poza tym to nowy model , z nową lzejsza Rebą , ale jeżeli zalezy ci na komfortowej ramie z wyzszej klasy osprzętem , to nowa wersjia Cube LTD CC , bedzie jescze lepsza .
Rulez Napisano 5 Października 2008 Napisano 5 Października 2008 to nowa rama Cube LTD bedzie wygodniejsza , ze wzgledu na mniej agresywne kąty W Radonie te kąty można sobie wyregulować poprzez zmianę skoku amorka - i to jest wielka przewaga , rozstaw też się zmieni - więc Radon jest bardziej uniwersalny. Radonem, można jeździć bardziej turystycznie, a po zmianie skoku spokojnie wystartować w zawodach- przy tym jest lżejszy.
przemekser Napisano 5 Października 2008 Autor Napisano 5 Października 2008 A poza ramą to osprzęt jakoś znacznie różni się jakością? Ale myślę ze przy tej klasie rowerów to chyba powinny wytrzymać moje użytkowanie. Od 2 lat katuje Unibika Evolution '06 i poza amorem który dostał luzu nic się nie dzieje.
nabial Napisano 5 Października 2008 Napisano 5 Października 2008 wg mnie oba rowery sa przecietne ze wzgledu na dziwne ramy - cube tak jak pisal rulez a radon jest krotki moze w ogole cos innego w tym przedziale cenowym?
Rulez Napisano 5 Października 2008 Napisano 5 Października 2008 W Radonie jest osprzęt lepszej klasy niż w Cube (całość klasy XT) nabiał Radon w praktyce jest minimalnie dłuższy niż Cube (uwzględniając kąty ramy) Reasumując - Radon jest bardziej uniwersalny, ma osprzęt wyższej klasy, jest lżejszy .
c1ach Napisano 5 Października 2008 Napisano 5 Października 2008 Ja z tych dwóch wybrałbym jednak Radona.
mwegrzyn Napisano 5 Października 2008 Napisano 5 Października 2008 Radon jest troche krótszy , wynika to z geometri ramy podanej na stornie www. Można przyjąć że po wykreceniu Utrn na maxa zmieni sie kąt i zwiekszy rozzstaw osi , ale na codzień nie jezdzi sie takim rowerze ze skokiem 115 mm ( ale w sumie jak ktos lubi ). Zakładajac że geometria Radona jest liczona przy ustawieniu widelca na 100 mm.
Rulez Napisano 5 Października 2008 Napisano 5 Października 2008 Nie jest krótszy,długośći rur po osi są takie same ponadto stosując sztycę z małym setbackiem uzyskujemy efektywna długość górnej rury większą niż w Cube , a faktyczny kąt wyniesie wtedy 73* , natomiast sztyca z setbackiem w Cube zmienia faktyczny kąt podsiodłówki na łagodniejszy niż 72* - a jak już wcześniej pisałem, nawet w rowerach enduro stosuje się kąt 73* żeby ułatwić podjazdy. Nie wiem dlaczego niby na codzień nie można jeździć na skoku 115 mm , skoro rower normalnie się prowadzi i jest komfortowy.
nabial Napisano 5 Października 2008 Napisano 5 Października 2008 http://www.canyon.com/mountainbikes/aussta...173#ausstattung komentarz zbedny? nawet nie ma ani 1 czesci shimano ^^
Rulez Napisano 5 Października 2008 Napisano 5 Października 2008 No wiesz, Canyon to typowo sportowe geo, z amorem o skoku 85 mm , mniej dostosowany do codziennej jazdy, ponadto trzeba na niego dłuuugo czekać.
nabial Napisano 5 Października 2008 Napisano 5 Października 2008 no ok tylko bynajmniej z mojego rozumowania i doswiadczen - nie znam ludzi ktorzy narzekaja ze rama jest za dluga, chyba ze biora np 20" do 170 wzrostu poza tym "komfortowe"-krotkie ramy maja to do siebie ze kregoslup jest blizej pionu przez co bardziej obrywa na nierownosciach no chyba ze ktos jezdzi max 40-50km w umiarkowanym terenie to wtedy nie ma kiedy zaczac bolec
mwegrzyn Napisano 5 Października 2008 Napisano 5 Października 2008 Na codzień nie jeżdzi sie na skoku 115 , ponieważ rowery tego typu budowane sa pod optymalny skok 100 mm. Reba Race posiada tą uniwersalnośc , ze np na ostrym kamienistym zjezdzie wykreca się Uturn , i wtedy uzywamy dodatkowego skoku , tak samo na podjezdzie skrecamy Uturn . Wyminianie sztycy na Sedback , spowoduje przeniesienie jeszcze bardziej środka cięzkości w Radonie do tyłu , co przy któtszym rozzstawie kół w Radonie spowoduje , że rower na stromych podjazdach bedzie miał tendencje do podnoszenia sie przedniego koła . Tak że mozna kombinowac ale zawsze odbija sie to na tym jak sie rower bedzie prowadził.
Rulez Napisano 5 Października 2008 Napisano 5 Października 2008 Ja też wolę dłuższe ramy, ale wolę też amory o skoku 100 mm - zwłaszcza przy codziennej jeździe. Naprawdę , jazda góralem z wyciągniętym tułowiem i nisko pochyloną sylwetką na dystansie > 80 km. powoduje ból karku. Na codzień nie jeżdzi sie na skoku 115 , ponieważ rowery tego typu budowane sa pod optymalny skok 100 mm. To może ten Cube , Dla Radona skok 115 mm. jest jak najbardziej optymalny co przy któtszym rozzstawie kół w Radonie spowoduje Różnica jest tak mała , że w praktyce nie ma to wpływu ... Zresztą, obydwa mają zamontowane sztyce z setbackiem co powoduje , że środek ciężkości w Cube jest przeniesiony jeszcze bardziej do tyłu niż w Radonie Poprostu - Radon jest bardziej uniwersalny i lepiej wyposażony
mwegrzyn Napisano 5 Października 2008 Napisano 5 Października 2008 Środek ciezkości nie odnosi sie tylko do tylniej części roweru , ale do całości konstrukcji. Dodatkowo Radon posiada wyższą głowke sterową , podosi to pozycję dodatkowo , przy skoku 115 , to już Harlley na pewno zaleta Rdona jest Reba U-turn , w temacie uniwersalnosci. Ale nowe ramy Cube są super Analizuje nową geometrie Cube i chyba była to przemyślana decyzja firmy , ponieważ nowe ramy maja zupełnie inne parametry .
Rulez Napisano 5 Października 2008 Napisano 5 Października 2008 Ale nowe ramy Cube są super Wykaż jakąś przewagę podwójnie cieniowanej ramy Cube nad potrójnie cieniowaną ramą Radona (nie ma to jak dyskusja z dealerem Cube który napisze wszystko, żeby rower sprzedać - przecież za to mu płacą) Środek ciezkości nie odnosi sie tylko do tylniej części roweru , ale do całości konstrukcji. właśnie zmieni się środek ciężkości całego roweru na pewno zaleta Rdona jest Reba U-turn Zapomniałeś napisać o lepszym osprzęcia. Odpuść sobie te bzdury o Harleyach to czysta demagogia
mwegrzyn Napisano 5 Października 2008 Napisano 5 Października 2008 Odpuść sobie wycieczki personalne Ja odpisuję w temacie . Dealer Cube dobre sobie , heheheh. W konkretnie porównywanych modelach , wazne sa parametry ramy i to co dla zainteresowanego bedzie wazne .
Rulez Napisano 5 Października 2008 Napisano 5 Października 2008 No i parametry w cłości wskazują na Radona
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.