Skocz do zawartości

[opona]Czy ma być do końca napompowana?

pokerzysta90

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam taki problem, chodzi o to, że mam nowe dętki i jak naładuje około 7 atm (max 8.5) to mi po jakichś 2 dniach robi się 5 atm itd, wychodzi że muszę pompować rower co 2- 3 dni. Czy wy też tak macie ?

Napisano

Też mam maxxisa tyle że model Welter Weight.Może przez zawór Ci ucieka.Gdzieś na jakimś forum czytałem ,że przy tych lekkich dętkach gęstość gumy jest zbyt mała i puszczają powietrze.Ale szczerze nie chce mi się w to wierzyć ,chodź nie miałem styczności z takimi lekkim dętkami.Rozumiem ,że w wcześniejszych dętkach nie schodziło tak szybko powietrze

Napisano

No może faktycznie trochę przesadziłem z ilością gubionego powietrza :P, myślę że chodził tu właśnie o uciekanie przez cienką dętkę, no ale dzięki za odpowiedź :)

Napisano

Dodam jeszcze żeby uważać na manometry ze stacji benzynowych, są bardzo wrażliwe na wstrząsy i potem przekłamują, a tam mało kto obchodzi się z nimi delikatnie.

Jak już nie mamy pompki z manometrem to lepiej jechać na stajcie diagnostyczną, tam urządzenia są sprawdzane co rok.

Napisano

W Maxxisach welter weight 1.0-1.25", pompowanych na 100psi w ciągu 3 dni ubywa mi poniżej 10psi...

Ile dokładnie, to ciężko stwierdzić, bo przy zakładaniu/zdejmowaniu końcówki na wentyl zawsze coś tam ulatuje...

• 2 tygodnie później...
Napisano

Ja swoje 700x23 (presta) pompuję przez redukcję w wulkanizacji, do vittorii rubino wrzucam bez żadnego problemu 9 atmosfer. Takie ciśnienie bez atpienia pozwala na ciut wyższe osiągi. W trasie (kapeć itp. ) pompuję pompką na naboje CO2, wchodzi trochę mniejsze ciśnienie, na oko (a właściwie na palec) może trochę ponad 6 atmosfer.

Napisano

Mi na oponie pisze, że mogę napompować max 8.8atmosfer xD ostatnio gość w sklepie rowerowym nabił mi do 10.5amt i jeździło się super :P chociażtez sam mam problem z uciekającym powietrzem... nabiję do 8-9atm a za 2-3dni ciśnienie spada do 7atm ;/

Napisano

Pompka ktora napompuje do 11-12 obslugujaca zarowno samochodowe wentyle jak i presta kosztuje w przecietnym sklepie od 70zl, takze warto sie zaopatrzyc. Po kazdej jezdzie, na czas kiedy nie korzystam z roweru spuszczam tez czesc powietrza, co by dac odpoczac oponom i obreczom :)

Napisano

Przestrzegam Cię tylko, przed zbyt mocnym napompowaniem opony na stacji.

Bez ciśnieniomierza nie próbuj ładować na styk, bo może Ci oplot nie wytrzymać. Jeśli się uprzesz i pod koniec pompowania usłyszysz dźwięk podobny do darcia gaci(nawet subtelny, nie głośny), a powietrze nie schodzi to lepiej uważaj. Od tego momentu już krótka droga do całkowitej utraty opony i dętki. I lepiej, żeby nie poszła w diabły przy zjeździe.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...