Skocz do zawartości

[sztyce]-wyginaja sie...

welen91

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Nie może mieć luzu, bo by opadała, a co takiego przypadku, to serio nie mam pojęcia co może być przyczyną.

Ja też tylko strzelam, ale staram się logicznie myśleć... dla tych, co szybciej piszą niż myślą, przedstawię mój tok rozumowania B)

Z tego, co zrozumiałem: Walen ma typowego Kross'a A6 z dłuższą sztycą, której nadmiernie nie wysuwa. Waży 65 kg, czyli nie przesadzał ze słodyczami:)

Skoro zjawisko masowego umierania sztyc nie należy do częstych, to wynika, że trzeba sporej siły żeby ją wygiąć, lub jakiegoś uszkodzenia mechanicznego,które osłabia sztycę na tyle żeby się wygięła.

Duża siła, będzie działała w przypadku, kiedy sztyca będzie siedziała zbyt luźno - wtedy w miejscu gdzie trzyma zacisk będzie największe obciążenie. ...bardzo prawdopodobne, że sztyca będzie opadała, ale po pierwsze trzyma ją zacisk, po drugie, w miejscu gdzie trzyma zacisk, rura podsiodłowa może być już przygięta, a dalej może być luz ...próbowałbym chyba poruszać sztycą z większą siłą i wyczuć, czy ma możliwość ruchu

Zwykła aluminiowa sztyca nie jest łatwa do wygięcia, ale w przypadku gdyby ją uszkodzić mechanicznie, to poszłoby już łatwiej. W tym wypadku w grę wchodziłaby jakaś niedoróbka końca rury podsiodłowej - może jakieś zadziory czy coś w tym rodzaju ...włożyłbym palucha żeby sprawdzić, zacisnąłbym silnie zacisk i sprawdził po wyjęciu, czy nie widać w miejscu zaciśnięcia jakichś dziwnym śladów.

Na razie nie mam innych pomysłów, a Walen nieco skąpi nam informacji ...trzeba ciągnąc za język, albo się domyślać :D

pzdr

Napisano

Moja sztyca kupiona za całe 16 zł (nówka haha ) o długości 400mm przy ramie 19 " mostku 110 i wzroście 186 cm ... też się wygina i co ? I nic ... nie przeszkadza mi to więc nie rozumiem tego tematu, to jakiś problem jest ?

Napisano
Moja sztyca kupiona za całe 16 zł (nówka haha ) o długości 400mm przy ramie 19 " mostku 110 i wzroście 186 cm ... też się wygina i co ? I nic ... nie przeszkadza mi to więc nie rozumiem tego tematu, to jakiś problem jest ?

...dla Ciebie jak widać nie ...może znajdzie się jeszcze ktoś, kto Ciebie przelicytuje jeżdżąc bez sztycy w ogóle i wniesie w ten sposób coś ciekawego do dyskusji B)

Napisano

Zresztą podejrzewam, ze u mnie krzywi się dlatego, bo sztyca jest z bardzo lipnego stopu alu - ciastoliny, i rama ma małą średnicę tejże rurki 27,2, na to nic nie poradzę chyba, że zmienię ramę. Mój brat kiedyś miał taki przypadek i wbił do sztycy aluminiową rurkę i problem zniknął, jest prosta do dzisiaj mimo, że widnieje na niej dumny napis ZOOM B)

Napisano

@Wawry, moim zdaniem gdyby rama miała jakieś zadziory, to przy wkładaniu do ramy byłoby je czuć i tak samo gdyby się ją wyciągnęło, pozostawiłyby ślady.

@Walen91 czujesz jakiś opór wkładając sztycę w ramę? Czy jest on normalny?

@Doman, trochę bez sensu jest Twoja wypowiedź.

Napisano
@Wawry, moim zdaniem gdyby rama miała jakieś zadziory, to przy wkładaniu do ramy byłoby je czuć i tak samo gdyby się ją wyciągnęło, pozostawiłyby ślady.

Powiem Ci, że niekoniecznie ...to nie jest gdybanie, tylko znany mi przypadek B)

Proponuję metody, które nie zaszkodzą, a i nie narażą Walena na dodatkowe koszty ...chyba już troche kasy wyrzucił w błoto :D

...Doman ....kolesiowi pogięły się trzy sztyce różnych firm ...czytaj

Napisano

wychodzi na to, że wszyscy którzy nie wydali ciężkich pieniędzy na sztycę jeżdżą na pogiętych ...że też kurde mi to umknęło B)

Napisano

DOMAN - wybacz ale nie moglem sie pohamowac - chyba ten lisc kasztanowca z avataru ci zaszkodzil :/ [dzialanie z cyklu plachta na byka]

po 1 praca sztycy a wygiecie to "subtelna" roznica

po 2 takie wbijanie rurek w rame to zabojstwo dla ramy - przyklad meridy ktora stosowala przejsciowki do ram magnezowych i wszystkie strzelaly jak fajerwerki w wiadomym miejscu

po 3 kazda nielajtowana sztyca musi wytrzymac i koniec

po 4 prosze cie - zmien ten avatar B)

Napisano

dlaczego niby kalloy czy zoom miał by być gorszy od droższej sztycy? chłopaki robią to z tak grubych rurek, że prędzej pęknie jakiś wylajtowany thomon niz taki kalloy

Napisano

Nabial - chyba chodziło o wbicie rurki do wewnątrz sztycy :)

Ani średnica 27.2, ani tania marka nie jest powodem do krzywienia się - na żywo takiego przypadku nie widziałem. Sam jeżdżę na 27.2 400mm. Zooma miałem i żyję.

Napisano
chłopaki robią to z tak grubych rurek, że prędzej pęknie jakiś wylajtowany thomon niz taki kalloy

Robią z grubych, bo stop jest słaby więc trzeba nadrobić materiałem, stop jest bardziej "miękki" więc może się zgiąć. Thomson nie robi zbyt wylajtowanych elementów , a jego sztyce nie pękają ;)

Napisano

A moze poprostu kupujesz szytce z za mala srednica? U mojego znajomego mialem taki przypadek ze sztyca byla zatrzymana przez docisk ale pracowala w srodku... Moze dluzszy mostek zeby przeniesc rozklad masy do przodu ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...