Lyth Napisano 1 Sierpnia 2008 Napisano 1 Sierpnia 2008 Witam! Ostatnio poszła mi linka do przerzutki, więc postanowiłem od razu zmienić manetki, bo wraz z nimi są od razu linki i pancerze. Do tej pory miałem manetki SRAM 4.0 i mam już dość gripów, dlatego chcę je zmienić i mam pytanie czy manetki Alivio SL-M410 będą współpracować z moimi przerzutkami SRAM 4.0 (SX-4)? Pozdrawiam
pudeleQ Napisano 1 Sierpnia 2008 Napisano 1 Sierpnia 2008 Nie będzie, manetki Alivio mają inne przełożenie, wybierają za mało linki. Musisz albo zostawić gripy, albo kupic triggery.
Mod Team bogus Napisano 1 Sierpnia 2008 Mod Team Napisano 1 Sierpnia 2008 Jak wyżej. Możesz też kupić przerzutkę Alivio na tył. Wtedy wszystko będzie elegancko.
sowix1 Napisano 1 Sierpnia 2008 Napisano 1 Sierpnia 2008 Witam!Ostatnio poszła mi linka do przerzutki, więc postanowiłem od razu zmienić manetki, bo wraz z nimi są od razu linki i pancerze. Do tej pory miałem manetki SRAM 4.0 i mam już dość gripów, dlatego chcę je zmienić i mam pytanie czy manetki Alivio SL-M410 będą współpracować z moimi przerzutkami SRAM 4.0 (SX-4)? Pozdrawiam Ale zawsze możesz kupić trigery - coś takiego jak to z aukcji: http://allegro.pl/item411020301_manetki_sr...per_cenie_.html Jeśli masz 8 biegów to zawsze możesz w jakimś sklepie zamawiać ( katalogowo to te manetki stoją chyba ok 90 zł)
ender Napisano 1 Sierpnia 2008 Napisano 1 Sierpnia 2008 albo prosciej jak masz sram to kupujesz sram jak chcesz to zmienic na shimano to caly naped muisz zmienic a nie jeden element
pudeleQ Napisano 2 Sierpnia 2008 Napisano 2 Sierpnia 2008 Głupoty gadasz, nie musi całego napędu zmieniać na shimano. Ja mam Łańcuch XT i korbe Alivio, czyli Shimano, a kasetę 5.0, przerzutki (SX4 z tyłu i 5.0 z przodu) oraz manetki SX4 i wszystko dobrze współgra. Kompatybilność tkwi tylko w prawej manetce i tylnej przerzutce, muszą być w takim samym systemie, 1:2, lub 1:2 (ESP), resztę możemy dobrac według własnych upodobań. Niektórzy twierdzą, że np. jak wszystko od Srama lub Shimnao to ciszej chodzi i ma dłuższą żywotność - nie wierzę w to i dlatego mam napęd mieszany.
Mody Napisano 2 Sierpnia 2008 Napisano 2 Sierpnia 2008 Tak jak już przedmówcy powiedzieli, nie będzie to współgrało. Sram ma indeksację 1:1(ESP), a Shimano 1:2, więc zmiana manetek pozostaje. Co do wypowiedzi endera, to głupoty, możesz mieszać napęd, tylko tak jak napisał pudeleQ manetka prawa musi być kompatybilna z przerzutką tylną.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.