ulvgar Napisano 12 Czerwca 2008 Napisano 12 Czerwca 2008 Wczoraj odebrałem nowy komplet kół - piasty Shimano Deore pod 6 śrub, szprychy Sapim Laser i obręcze Rigida Taurus 2000 disc - i założyłem nowe tarcze Avid G2 Clean Sweep (wcześniej jeździłem na pożyczonym komplecie kół i tarcz). Wracając z pracy zaobserwowałem efekt, że tarcza przednia mocno dzwoni np przy zeskoku z krawężnika albo przy uderzeniu po podrzuceniu przedniego koła. Fakt, że widelec - SR XCM - jest zablokowany a nad ustawieniem klocków muszę nieco popracować ale przy poprzednim komplecie takiego efektu nie było! Coś jest nie tak czy to 'normalne'?
tobo Napisano 12 Czerwca 2008 Napisano 12 Czerwca 2008 czy tarcze są idealnie proste? czy są zamocowane centrycznie?
ulvgar Napisano 12 Czerwca 2008 Autor Napisano 12 Czerwca 2008 Są nowe, ale nie sprawdzałem czy są proste - jak to zrobić? Co masz na myśli pisząc o mocowaniu centrycznym?
Mod Team bogus Napisano 12 Czerwca 2008 Mod Team Napisano 12 Czerwca 2008 Podzwanianie tarczy to normalne, zwłaszcza przy mało sztywnym widelcu, dużej średnicy tarczy. Zależy to też od rodzaju tarczy.
ulvgar Napisano 12 Czerwca 2008 Autor Napisano 12 Czerwca 2008 Średnica to standard - 160 mm, ale dziwi mnie że wcześniej tego nie było. Duże ciśnienie w dętce może mieć jakieś znaczenie?
tobo Napisano 12 Czerwca 2008 Napisano 12 Czerwca 2008 a ustawiles zacisk do nowego kola i tarczy? bo nie ma niestety tak ze zdejmiesz i zalozysz kolo i wszystko jest tak jak przed zdjęciem.
ulvgar Napisano 12 Czerwca 2008 Autor Napisano 12 Czerwca 2008 Było ustawiane, ale z braku czasu (zbierałem się do pracy) nie zrobiłem tego zbyt dokładnie i delikatnie ociera.
tobo Napisano 12 Czerwca 2008 Napisano 12 Czerwca 2008 tak jak napisalem wyzej: praktycznie kazdy demontaz kola rowna sie ocieraniu. w szczesliwszym przypadku po przyhamowaniu klocki z tarczą sie ulożą, w mniej szczesliwszym bedzie dzwonilo i tyle.
ulvgar Napisano 12 Czerwca 2008 Autor Napisano 12 Czerwca 2008 Spodziewałem się tego, ale na poprzednim pożyczonym komplecie zdarzało się że kilka km przejechałem i w trasie ustawiałem klocki ale jednak tak mocno tarcza nigdy nie dzwoniła. Wtedy chyba w ogóle tego nie odczułem bo na nowych od razu usłyszałem że coś jest nie tak.
stasimon Napisano 26 Czerwca 2008 Napisano 26 Czerwca 2008 Zdejmij klocki hamulcowe. Jeżeli koło nadal będzie dzwonić to pewnie tarcza obciera o obudowę hamulca. W moim przypadku gdy tarcza delikatnie ocierała się o klocek, żaden nieprzyjemny dźwięk się nie wydobywał ale widać było że koło się nie kręci swobodnie. Jak odkręciłem śruby mocujące hamulec i dokładnie wyregulowałem zacisk, wszystko było dobrze. Koło się kręciło płynnie bez oporów i denerwujących dźwięków ale wystarczyło, że siadłem na rower to momentalnie pojawiało się dzwonienie, które przed regulacją nie występowało. Pozdrawiam.
sabotagedsc Napisano 30 Czerwca 2008 Napisano 30 Czerwca 2008 Witam! Mam trochę dziwny problem;/ Po przesiadce na nowe koła pojawiło się dzwonienie tarczy i hu nie jestem w stanie tego wyregulować ;/ Problem jest o tyle dziwny ze dzwoni ZAWSZE powyżej 34km/h ! mogę jechać 33 przechylać się na boki cudować i nic, natomiast jak przekraczam magiczna barierę to zaczyna dzwonić i to od tak sobie dzwoni a po kilku sekundach przestaje a potem np 1min ciągle dzwoni ;/ Poza tym czy wie ktoś jak można wyregulować zacisk XTRa , tak aby przesunąć go "na zewnątrz koła", ponieważ tarcza mimo, że jest pomiędzy okładzinami to tak jakby była bliżej lewego zacisku a nie mogę przesunąć go dalej w lewo bo już bardziej nie mogę bo mam przykręcony bez żadnych podkładek. Problem jest o tyle dziwny że na starych kołach w ogóle nie występował:/ Aha amor to fox 32, koła były crossland są crossmax slr tarcze mocowanie IS 180mm zacisk XTR. dzisiaj w robocie dałem minimalną podkładkę grubości zagiętej kartki papieru między piastę a amora aby troszkę odsunąć zacisk i miby dało trochę ale i tak dzwoni niemiłosiernie;/
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.