Skocz do zawartości

[tarcza] skrzywiona tarcza?

josh

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Mam na przodzie BB5 (160mm). Podczas hamowania występuje objaw skrzywionej tarczy - gdy lekko nacisne klamke zaczyna sie hamowania, gdy docisne mocniej cala kierownica drży. Objaw typowy dla skrzywionej tarczy. Na oko faktycznie wydawalo sie ze lekko faluje (patrzac z gory) w związku z czym wymienilem tarcze.

Niestety - nowa tarcza i objaw dokladnie ten sam.

Co jeszcze moge sprawdzic? Centrowanie kola? (ma przejechane 3300km bez centrowania)

Any ideas?

Napisano
Przeciez centra kola nie ma znaczenia bo tarcza jest przykrecona to piasty.

Masz adapter do zacisku?

Wiem, ze nie ma ale tonacy brzytwy sie chwyta ;-)

Tak, jest adapter.

Mocowanie IS

Amor to Tora 302

Napisano

W moich formulach oro k 18 miałem podobne objawy. Wymieniłem tarczę - nie pomogło. Wymieniłem klocki i okazalo się, że to było to. Stara krzywa tarcza nierówno ścierała okładziny co spowodowało, że nierówno dociskały one nową tarczę. Może u Ciebie problem tkwi w tym samym.

P.S sprawdź czy masz wszystko podokręcane - wiem że to śmieszne ale to też daje jakieś efekty ;p

Napisano
W moich formulach oro k 18 miałem podobne objawy. Wymieniłem tarczę - nie pomogło. Wymieniłem klocki i okazalo się, że to było to. Stara krzywa tarcza nierówno ścierała okładziny co spowodowało, że nierówno dociskały one nową tarczę. Może u Ciebie problem tkwi w tym samym.

P.S sprawdź czy masz wszystko podokręcane - wiem że to śmieszne ale to też daje jakieś efekty ;p

Zapomnialem dodac - klocki sa nowe.

Faktycznie w poprzedniej tarczy byly nierowno starte.

Ale te sa nowe

Wszystko ustawione najpierw wg manuala BB5, pozniej wg tej instrukcji:

http://bluecollarmtb.com/2006/10/30/how-to...al-disc-brakes/

Napisano

...zeby niezakladac nowego tematu to sie poidepne :)

wiec.... mam tercze hydrauliczne Hayes Sole 160mm i mam maly problem poniewaz przy delikatnym hamowaniu tylnym kolem sa bardzo bardzo odczowalne drgania calego roweru ( trzesie sie tak jak by sie mial zaraz rozleciec :/ )........ Co mam zrobic ? Da sie cos pokombinowac (jakos wyregulowac) ? ....jak nie to co mam wymienic najpierw (tercze czy klocki ) ?

z gory dzieki :)

• Mod Team
Napisano

Najpierw porządnie wyreguluj hamulec.

W Hayes Sole tylko jeden tłoczek jest ruchomy,

więc aby dobrze hamowały należy umieścić nieruchomy tłoczek jak najbliżej tarczy.

A o regulacji hamulców tarczowych możesz poczytać na forum,

bo jest tego sporo.

Nawet ostatnio był jakiś temat.

Pozdrawiam.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Witam. Zakupiłem niedawo rower za tysiaka i nastąpił problem , jak wyprostować krzywe tarcze? czy lepiej dac to do serwisu i ile to by kosztowało?? kocha nie chodzą luzno, ocieraja sie o hamulce.

Napisano

A co może oznaczać tarcie tarczy w zależności od pozycji ośki? Po obróceniu nie trze. Krzywa oś? Dodam, że w złej pozycji nawet śruby mocujące tarcze uderzają o amortyzator:/

Napisano

Nie, widać ze tarcze lekko były zagięte, a ja głupek lekko chciałem poprawić rękoma wyginając i lekko gorzej jest, co mam zrobic wy wyprostowac?? zdjąc tarczówki i czym czy jak??

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...