Skocz do zawartości

[ciekawostki ostrokolowe] Interesujace fakty z ostrokolowym zadeciem.

IvanMTB

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team
Napisano

hmmmm....

Wyglada podejzanie znajomo... Wcale bym sie nie zdziwil jakby KMC klepalo lancuchy dla Spank'a :devil:

na pewno w jakis sposob malowane (moze to i proszek...) sa ogniwa w lancuchach YBN. Mam takowy czerwony w Kondeju... Ale kiepawo sie temn kolor trzyma...

Trzeba bedzie pokopac za wiesciami na temat kolorow u KMC'ow...

OSTRO!

I.

Napisano

Heja!

Ciekawostka nie ostra ale jednak...

Dziś dowiedziałem się od mojego Pana Profesora, że jego kumpel był za PRLu internowany w Potulicach pod Bydgoszczą, a tam więźniowie w ramach pracy resocjalizacyjnej... Zaplatali koła dla Rometa!!!

Co Ty na to Grabarzu:)?

• Mod Team
Napisano
Mogę wiedzieć na podstawie czego sądzisz że łańcuchowi nadano kolor za pomocą anodyzowania?

Wedle mojej wiedzy stali NIE DA SIĘ anodować.

Na podstawie tego:

pb232005wo4.th.jpgthpix.gif

Tez sie zdziwilem...

OSTRO!

I.

Napisano
Steel, iron, stainless steel, brass and other metals cannot be anodized. In fact, if a steel or iron part is left on the piece to be anodized, such as a setscrew or plug, it will react violently with the charged electrolyte bath, usually burning itself away, as well as heavily eroding the aluminum piece.

http://www.docsmachine.com/tech/anod.html

Anodowanie (...) Anodowanie stosuje się głównie w stosunku do aluminium i jego stopów, ale może być także stosowane do niektórych odmian stali, tytanu i stopów magnezu.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Anodowanie

I bądź tu człowieku mądry... ;)

Ivanie, to co wkleiłeś to skan nagłówka artykułu z gazety, tak?

Rozumiem że dalszą część masz i z całości wynika że to jednak jest anodowane?

• Mod Team
Napisano
I bądź tu człowieku mądry... ;)

Ivanie, to co wkleiłeś to skan nagłówka artykułu z gazety, tak?

Rozumiem że dalszą część masz i z całości wynika że to jednak jest anodowane?

Klaniam,

Nie ma tego za duzo. Wycinek z specjalnego numeru WMB z przegladem targowym i nowosciami 2009.

pb242006hz7.th.jpgthpix.gif

Kolpaki twierdza ze to anoda...

OSTRO!

I.

Napisano

witam ostro,

no wlasnie, co jest z ta cala otoczka, ze ludzie jezdzacy na ostrym to wyzwoleni nonkorfomisci? ze musisz byc kurierem a ubiorem musisz manifestowac swoja niezaleznosc... to wlasnie brzmi smiesznie.. nic w tym oryginalnego, ostre kolo bylo zawsze a geneza nie siedzi w jamajskich kurierach lecz w kolarstwie torowym..tak mi sie wydaje

pozdrawiam

pisza, ze bracia Wright testowali swoje prototypy z urzyciem ostrego ;)

http://www.first-to-fly.com/History%20Imag...lair%20bike.jpg

Napisano

@KaLee,

ale żeś strzelił z tym postem :P, polecam założyć nowy temat, np. "ostre, a ideologia" lub "styl życia/ubierania się, a ostre" itp.

Nie będę odpowiadał na zagadnienie tutaj, żeby nie robić offtopa.

Pozdro.

Napisano

KaLee chyba odniół się do artu w Polityce, a o nim chyba właśnie tu dyskutowaliśmy/wspominaliśmy. Kiedyś w innym miejscu zamieszczaliśmy swoje poglądy w różnych aspektach filozofii ostrego.

Osobiście wizualnie może jest mi blisko do tych outsiderów, ale mentalnie, etycznie i światopoglądowo zazwyczaj stoję w stanowczej kontrofensywie (patrz: moja aktualna sygnaturka :) ).

Ja tam powiem tylko tyle, że ostre koło ma swoją genezę w kolarstwie (a nawet w cykliźmie masowym) jako takim, z czasem ostało się (w sporcie) tylko na torze.

• Mod Team
Napisano

Klaniam,

Interesujace tlumaczenie "fixed gear" - "sztywne kolo"...

Poza tym rowery o wadze 5-6kg... No...no... Pewnie sie i takie zdazaja ale to raczej nie regula...

OSTRO!

I.

• Mod Team
Napisano

... przez grzecznosc nie zaprzecze :)

To sie nazywa zaciecie konstruktorskie! Ostre z dopalaczem sprezynowym.

Obejzyj sobie filmiki z opisu sprzeta mastiv. Moze Ci to pod dekielkiem rozjasni...

OSTRO!

I.

Napisano

wieczór

nic innego jak silnik hybrydowy w wersji prymitywnej. szacunek budzi zamysł i.. zupełna bezużyteczność takiego pomysłu (cenie robienie czegoś konstruktywnego co nie znajduje zastosowania). Wagę, wygląd i takie tam pomijam, w każdym razie nie sądzę żeby tej energii w sprężynach można zbyt wiele zgromadzić - projekt jest jednak rozwojowy - można by stosować twardsze przełożenie a ze świateł ruszać równie szybko....

i wracamy do koncepcji przerzutki. historia zatacza wielkie jajo.

• Mod Team
Napisano

:) tak cos mi podpadalo ze nikt nie komentuje na Bikeradarze (nie moglem byc pod siecia w tamtym momencie).

Czyli lipka...

OSTRO!

I.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...