Skocz do zawartości

[korba] odpadające lewe ramię

Kanonier

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Już po raz n-ty proszę o radę ponieważ pojawił się mały problem z rowerkiem.

Sprawa wygląda tak:

Podczas wyjazdów rowerowych po kilku kilometrach odpada mi jakby nigdy nic lewe ramię korby i nie mogę znaleźć sposobu na to, żeby je przymocować:/

- klej do gwintów nie podziałał

- mocne przykręcenie śruby też bo i tak po jakimś czasie się odkręci

- suport i korba są nowe - nie ma luzu na kwadracie

Suport nie chce się dokręcić do końca (nie wiedzieć czemu) ale na zdjęciu poniżej w miejscu czerwonej strzałki zaczyna się zgrubienie i na nim się zatrzymuje i nie dokręca się do końca: s1ey8.th.jpg

Gwint "zjechany" nie jest: s2qx8.th.jpg

A rozmiar suportu jest dobry (dł. mufy 73mm) rama Trek 4500

Będę wdzięczny za każdą radę co może być tego przyczyną.

Co robić?? HELP!!

PS. takie formalne pytanko - od której strony pierwsze się wkręca suport (bo zawsze składa się z 2 części)??

Napisano

podaj oznaczenie wkladu. byc moze jest pod przerzutke e-type i dlatego nie mozna dokrecic go do konca. co do odkrecajacego sie ramienia: najprawdopodobnie wyrobiony jest storzek lub gniazdo mozna to zalatwic dosc szybko). sprobuj umiescic pod sroba mocujaca ramie podkladke sprezynujaca.

• Mod Team
Napisano

Śrubę daj na klej Loctite.

Na pewno zadziała.

A gdy kupiłeś nowy suport frezowałeś od nowa mufę?

Też tak miałem i frezowanie mufy pomogło i już się nie odkręca po tym zabiegu.

Napisano

Oznaczenie suportu BB-LP 27 E czyli "E" na końcu mówi chyba wystarczająco dużo dlaczego się nie dokręca - suport jest pod przerzutkę jak wspomniał uchmanek ale troszkę na nim pojeździłem to będę dalej bo to nic tragicznego w sumie<myśli>

Co do odkręcającej się korby - spróbuję podłożyć tą podkładkę sprężynującą ale jakoś nie przyszło mi to do głowy:/ (najciemniej pod latarnią) a co do kleju Loctite to właśnie miałem podobny ale jakoś nie wiele pomógł ale będę próbował do skutku:-)

THX:-) Dam znać jak się potoczy sprawa z naprawą i czy pomoże:D

Napisano
...ale troszkę na nim pojeździłem to będę dalej bo to nic tragicznego w sumie<myśli>

pewnie, ze bez tragedii. po prostu teraz wiemy, ze wystajacy suport nie ma nic wspolnego z odkrecaniem sie ramienia.

Napisano

w korbie po kilku takich obluzowaniach możesz mieć rozbity kwadrat... po pierwszych jazdach trzeba dokręcić.. także obejrzyj dokładnie korbę:D moja siostra miała własnie rozbite to gniazdo dałem poxipol na kwadrat i na śrubę na razie trzyma (zabieg trochę radykalny ale jak się posypie to i tak będzie do wymiany)

• 3 tygodnie później...
Napisano

Aaa tam u mnie jest krótka piłka z takimi korbami- gumowy młotek w rękę i trza konkretnie dobić korbę! Dokręcasz mocno śrubę i powinno śmigać. U mnie działa i to nie jedna:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...