Kanonier Napisano 28 Kwietnia 2008 Napisano 28 Kwietnia 2008 Witam! Już po raz n-ty proszę o radę ponieważ pojawił się mały problem z rowerkiem. Sprawa wygląda tak: Podczas wyjazdów rowerowych po kilku kilometrach odpada mi jakby nigdy nic lewe ramię korby i nie mogę znaleźć sposobu na to, żeby je przymocować:/ - klej do gwintów nie podziałał - mocne przykręcenie śruby też bo i tak po jakimś czasie się odkręci - suport i korba są nowe - nie ma luzu na kwadracie Suport nie chce się dokręcić do końca (nie wiedzieć czemu) ale na zdjęciu poniżej w miejscu czerwonej strzałki zaczyna się zgrubienie i na nim się zatrzymuje i nie dokręca się do końca: Gwint "zjechany" nie jest: A rozmiar suportu jest dobry (dł. mufy 73mm) rama Trek 4500 Będę wdzięczny za każdą radę co może być tego przyczyną. Co robić?? HELP!! PS. takie formalne pytanko - od której strony pierwsze się wkręca suport (bo zawsze składa się z 2 części)??
uchmanek Napisano 29 Kwietnia 2008 Napisano 29 Kwietnia 2008 podaj oznaczenie wkladu. byc moze jest pod przerzutke e-type i dlatego nie mozna dokrecic go do konca. co do odkrecajacego sie ramienia: najprawdopodobnie wyrobiony jest storzek lub gniazdo mozna to zalatwic dosc szybko). sprobuj umiescic pod sroba mocujaca ramie podkladke sprezynujaca.
Mod Team bogus Napisano 29 Kwietnia 2008 Mod Team Napisano 29 Kwietnia 2008 Śrubę daj na klej Loctite. Na pewno zadziała. A gdy kupiłeś nowy suport frezowałeś od nowa mufę? Też tak miałem i frezowanie mufy pomogło i już się nie odkręca po tym zabiegu.
Kanonier Napisano 29 Kwietnia 2008 Autor Napisano 29 Kwietnia 2008 Oznaczenie suportu BB-LP 27 E czyli "E" na końcu mówi chyba wystarczająco dużo dlaczego się nie dokręca - suport jest pod przerzutkę jak wspomniał uchmanek ale troszkę na nim pojeździłem to będę dalej bo to nic tragicznego w sumie<myśli> Co do odkręcającej się korby - spróbuję podłożyć tą podkładkę sprężynującą ale jakoś nie przyszło mi to do głowy:/ (najciemniej pod latarnią) a co do kleju Loctite to właśnie miałem podobny ale jakoś nie wiele pomógł ale będę próbował do skutku:-) THX:-) Dam znać jak się potoczy sprawa z naprawą i czy pomoże:D
uchmanek Napisano 29 Kwietnia 2008 Napisano 29 Kwietnia 2008 ...ale troszkę na nim pojeździłem to będę dalej bo to nic tragicznego w sumie<myśli> pewnie, ze bez tragedii. po prostu teraz wiemy, ze wystajacy suport nie ma nic wspolnego z odkrecaniem sie ramienia.
verb Napisano 30 Kwietnia 2008 Napisano 30 Kwietnia 2008 w korbie po kilku takich obluzowaniach możesz mieć rozbity kwadrat... po pierwszych jazdach trzeba dokręcić.. także obejrzyj dokładnie korbę moja siostra miała własnie rozbite to gniazdo dałem poxipol na kwadrat i na śrubę na razie trzyma (zabieg trochę radykalny ale jak się posypie to i tak będzie do wymiany)
Mod Team bogus Napisano 30 Kwietnia 2008 Mod Team Napisano 30 Kwietnia 2008 Poxipol zaraz się wykruszy.
Batman Napisano 1 Maja 2008 Napisano 1 Maja 2008 Jak mi odpadała to dałem podkładkę sprężynującą ale ciągle musiałem pilnować. No ale nie odpadała przynajmniej...
K0xzc0 Napisano 18 Maja 2008 Napisano 18 Maja 2008 Aaa tam u mnie jest krótka piłka z takimi korbami- gumowy młotek w rękę i trza konkretnie dobić korbę! Dokręcasz mocno śrubę i powinno śmigać. U mnie działa i to nie jedna:)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.