Skocz do zawartości

[rower]MTB od 1600-1800 zlotych (z bolem 2000)

OskarMRz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

J.w. szukam MTB.

Tutaj dane o mnie:

Historia rowerowa:glownie makrokesze, lepszy tylko Decathlon Rockrider 6.0 skradziony

Znajomosc rowerow: Znikoma, czyli wiem, ze shimano jest dobre, nic wiecej.

Szukanie w wyszukiwarce:Szukalem, niestety nie znalazlem nic, z wymaganiami drobnych-wiekszych skokow, plazy itp. w tym przedziale cenowym. Przydal by sie zawieszony temat z przedzialami cenowymi i postami w nich.

Dane wazne do zakupu roweru:

Waga/Wzrost/Krok: 76kg, 182cm, 86cm

Jazda: Agresywna, mniejsze skoki tu i owdzie(gora to 35-40 cm), zjazd po schodach, podjazdy pod gorki, lasy, bezdroza dosc kamieniste, szybkie zjazdy w lesie po korzeniach itd., plaza, mniej asfaltu, dziurawa plyta betonowa, kocie lby

Stan roweru: solidny, aby nie kupowac zbyt czesto nowego, takie jakies 3-4 lata minimum musi wytrzymac

Budzet:1600-1800 zlotych, z bolem do 2000 zlotych, ale tylko na fajna oferte

Dodatkowe dane:Mozliwosc sprowadzenia i kupienia roweru w Niemczecj jest.

Napisano

Szukaj czegos na dobrej ramie i ewentualnie negocjuj ze sprzedawca wymiane amortyzatora na cos trwalszego:

Felt Q600

Scott Aspect 40

Merida MATTS TFS 100-V

Specialized Hardrock Sport

GT Avalanche 2.0

Mongoose Tyax Elite

• Mod Team
Napisano

Moim zdaniem dobrym wyborem powinno być coś pokroju endurowatego:

- Kross Panic,

- Kross Sign DS.

Oba w rozmiarze 17 cali i powinno być ok.

Napisano

Te ostatnie mi sie juz bardziej podobaja. Jak to wyglada, jak sie jedzie tak troche wiecej kilometrow. :D) Czasami ta i owa wycieczka samotna jest, ale z gorka bedzie jakies 60 do 80 kilometrow. Nadaja sie tez te krossy do tak dlugich jazd, czy lepiej zrezygnowac ze skokow i kupic cos bardziej na "normalna" jazde. :)

• Mod Team
Napisano

Wycieczki tak myślę do 50 km powinieneś dać radę na tym zrobić.

Ale mam dobrą wiadomość.

Kross Panic jest też w rozmiarze 19 cali,

więc pominien wytrzymać skoki i też nieco dłuższe wypady.

P.S. Tylko te Krossy do lekkich nie należą jakby coś. :D

Napisano

Dzieki za fajne propozycje. :) Ale jakos chcialbym tez w miare wygodnie przejechac tez spokojnie ponad 60km i mi sie wydaje, zem troche przesadzil ze skokami. :D Po grubszym i intensywniejszym zastanowieniu mysle, ze jakis dobry xc by wystarczyl. Chociaz jeszcze nie wiem dokladnie, bo moze byc ze kupie dwa rowery, jeden do Polski i jeden do Niemiec, bo jestem w jednym i drugim kraju dosc duzo czasu, a wozic sie nie oplaca. :) Do Polski by byl naprwade potrzebny cos z enduro, a do Niemiec jakis XC. Czekam na dalsze ciekawe propozycje.

Napisano

Przyjrzyj się ofercie rowerów Haro. To takie mocniejsze maszyny do XC z zacięciem do lekkiego skakania. Model Escape kosztuje 1799zł u Zasady.

Napisano

Zobacz sobie na airbike.pl rowerek Specialized HardRock XC COMP z 2007 roku - są po 1870zł. Jeśli zrezygnujesz ze skoków, to będzie rower dla Ciebie. W przeciwieństwie do wielu rowerków w tej cenie jest złożony z głową - w prawdzie nie ma przerzutek deore lx, ale za to ma oponki po 550g i przednie koło ważące 865g. Moim zdaniem lekki i solidny rower w dobrej cenie.

Napisano

Hejka znowu. Poszukalem, pozastanawialem sie i wyszukalem pare modeli, i bardziej idzie to wszystko w strone xc. Czyli tak:

Scott Scale 80

Scott Scale 70

Scott Aspect 30

Scott Aspect 20

Jakos bardzo mi sie podoba wyglad i kolor scottow. Wiem, ze tu juz inna cena, ale wyglada na to, ze jest mnie stac na cos drozszego. Czy Scotty sie oplacaja i jaki jest dobry wzgeldem jakosci/ceny, zebym nie przeplacil. :)

Napisano

Scott - bardzo fajne rowery, firma z tradycja.

Scale bardziej sportowy model, bedziesz sie prawdopodobnie meczyc na dlugich wycieczkach, bardziej pochylona sylwetka. Pieknie wykonana rama jak dla mnie, spawow praktycznie nie widac :D

Aspect bardziej "turystyczny" scale :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...