Skocz do zawartości

[napęd] Metaliczna praca po czyszczeniu

susi33

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Własnie wróciłem z czyszczenia napędu. Wyczyściłem łańcuch (odrazu go skróciłem o 2 ogniwa) kasete i blaty z przodu. Jednak po tym czyszczeniu praca jego pozostawia wiele do zyczenia. Przerzutki ładnie i duzo szybciej wchodza ale z tyłu dobiegaja metaliczne dźwięki. Podejrzewam że to przez skrócenie łańcucha trzeba będzie naregulować przerzutkę. Dziwne tylko jest to że gdyby przerzutka była nie uregulowana to występowało by charakterystyczne cykanie a ono nie występuje. Jutro spróbuję z tą przerzutką ale nie wiem czy to to. Macie moze jakies pomysły co może być przyczyną?

Napisano

Na samym początku napisałeś, że go wyczyściłeś, więc teraz wypadałoby go nasmarować i metaliczna praca powinna zniknąc.

Napisano

Też tak miałem i pewnego pięknego dnia ( dzień przed wigilią) wybrałem sie na czasówkę na rowerach mtb, nawet nie startowałem, bo byłem tylko zobaczyć jak idzie innym a sam odebrać nagrodę. jechałem sobie spokojnie, postanowiłem jednak mocniej zdeptać pedalstwo i usłyszałem ten wspaniały dźwięk łańcucha zsuwającego sie na asfalt. Tak to był zerwany ig51, który tak samo jak twój po skróceniu dziwnie cykał ale ja stwierdziłem, że nowy łańcuch i kaseta muszą sie dotrzeć ... Nóweczka łańcuch sie zerwał. Na szczęście byłem w towarzystwie dwóch samochodów z rodzinki i w jeden z nich sie bika zapakowało. Dokładnie sprawdź wszystko ... I jak poprawisz to nasmaruj dokładnie ten łańcuch ;)

Napisano

Zapomniałem napisać o tym smarowaniu ;) Oczywiście że go nasmarowałem (jakimś preparatem z rowerowego za 3zł). Dzisiaj próbowałem regulować przerzutkę jednak tego metalicznego dźwięku nie da sie wyeliminowac :/ Doszedłem jedynie że to musi łańcuch trzeć o sąsiednią zębatkę z tyłu gdy wychodzi z górnego kółka na wózku a wchodzi na kasetę. Łańcuch musiałem skrócic bo mi przy skokach uderzał w szprychy a na napinacz kasy nie mam.

Napisano
To łańcuch ma dwie różne strony ? :)

łańcuch można założyć na 4 sposoby. wbrew pozorom, pytanie o "kierunkowość" łańcucha, nie zawsze jest bezsensowne.

Napisano

Ja też miałem nasmarowany łańcuch i też cykał ... radze dobrze sprawdzić każde ogniwko. Swoją drogą to może to niekoniecznie łańcuch ? Może łożyska w bębenku ? Suport ? Poluźniły sie śruby od blatów w korbie?

Napisano
to że można założyć na 4 sposoby to wiem... ale czym to sie będzie różnić ?

możliwości są trzy:

1. niczym

2. w zasadzie niczym, ale teoretycznie łańcuch może zacząć skakać w jednym położeniu

3. jazda może być niemożliwa - lub przynajmniej uciążliwa

- z praktyki znam możliwość numer 3 :o)

- możliwość numer 2, to czysta teoria, mało prawdopodobna, ale nie jest niemożliwa

a tak na serio, parę lat temu coś mi wpadło w tryby i na jednym blaszcze zewnętrznej pojawiło się mocne wygięcie, jakieś dwa, trzy milimetry na zewnątrz łańcucha. co ciekawe, wygięła się wyłącznie jedna balszka z jednej strony, a cały łańcuch pozostał prościuteńki. skutek był taki, że można było go założyć tylko w jedną stronę, bo inaczej owo wygięcie powodowało zgrzyty na kasecie. poza tym, pracował zakomicie jeszcze długi czas.

co do możliwośc numer 2, to chodzi o to, że sworznie wycierają się podczas zaginania się łańcucha, tzn. kiedy dane ogniwo zostaje złapane przez ząb koronki korby oraz gdy schodzi z koronki kasety. z tego wynika, że ogniwa zawsze zaginają się lub prostują w tą samą stronę, czyli w stronę "wnętrza" figury jaką tworzy łańcuch.

tak więc teoretycznie, w łańcuchu użytkowanym bardzo długo "tylko w jednym położeniu", część "dolna" sworzni może się okazać bardziej zużyta niż "górna". tak więc chcąc go "zużyć do końca", należałoby taki łańcuch obrócić górą do dołu.

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Napisano

Ewidentnie Twój napęd nie lubi być czysty :D

a tak na poważnie to wydaje mi się że coś Ci się ułożyło wreszcie w tym napędzie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...