hudy Napisano 12 Stycznia 2008 Autor Napisano 12 Stycznia 2008 Kolega miał tak słabą sprężynę, że smar sklejał zapadki w ich gniazdach. A sprężyny w zapadkach są właśnie różnej twardości. Kiedyś mechanik mówił mi, że świetne były sprężyny ze starych piast xt - były kwadratowego przekroju i mocno odbijały. Ile w tym prawdy to nie wiem. Hope klekocze, bo nie ma jednej okrągłej sprężyny na wszystkie zapadki, tylko po takiej zwykłej sprężynie na każdą z oddzielna: http://www.gravity-slaves.co.uk/?a=300
radomir82 Napisano 12 Stycznia 2008 Napisano 12 Stycznia 2008 Identyczne rozwiazanie co Hope, posiadaja niektore piasty Campagnolo, moim zdaniem jest to bardzo dobry system, gdzie kazda z zapadek ma wlasna sprezynke. Gdyby tylko CK byly tansze A co do smarowania ja np. uzywalem smaru silikonowego z teflonem do lozysk w bebenkach Shimano, a zapadki smarowalem i smaruje olejem silikonowym rowniez z teflonem (sam olej silikonowy jest troche zbyt lepki) i jak na razie nie mam problemow ze sklejaniem zapadek itp. Podejrzewam ze wiekszosc olejow syntetycznych bedzie dobra do smarowania zapadek.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.