Skocz do zawartości

29'er - czyli big wheels - coś dla oryginałów.

Huhu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jestem ciekaw z jakiej wysokości można w miarę bezpiecznie ( bezpiecznie dla konstrukcji roweru ) zeskakiwać/zjeżdżać na rowerze tej klasy co u mnine w opisie. Ktoś dał na tym forum niedawno linka do filmiku gdzie przy stosunkowo małej hopce "góral" zamienił sie kolesiowi w składaka. Wolałbym tego uniknąć, a mam trasy gdzie jedno/póltorametrowe skałki aż proszą żeby nie hamować. (Ważę +/- 80 kg.)

Napisano

nikt ci na to pytanie nie odpowie, bo skad mamy wiedziec jaka masz technike, na jakie podloze wyladujesz, ile cisnienia w oponie, na pewno jak bedziesz skakal z 1,5m to rower szybko skonczy swoj zywot ;)

swoja droga, czy aby na pewno nie przesadziles z tym 1,5m?;)

Napisano

Jeśli chodzi o dostępność tego typu atrakcji to nie przesadziłem; co do gotowośći ( odwagi ) na takie rzeczy, to 1,5 metra już bym się zastanowił poważnie . Z drugiej strony zeskoki ze stopni ~1m to nie jest jakiś wielki szał.

Nie mam zamiaru na takim rowerze skakać i w ten sposób go katować, chodziło mi o kwestie ogólniej wytrzymałosci roweru na tego typu ( w sumie incydentalne i sporadyczne ) rzeczy.

Napisano

Powiedzmy sobie szczerze: 29ery nie są stworzone do sportów grawitacyjnych (chyba, że konkretny model, bo są już downhillowe 29ery). Ja bym żadnych dropów na moim rowerze nie próbował. Szkoda roweru.

Napisano
Klaniam,

Datego ja ciagle, niezmiennie i do znudzenia polecam produkty ktore wyszly spod reki Brant'a Richards'a (ex On-One, teraz Ragley).

Ten pan poprostu wie co robi i wie na czym ludziom zalezy... W porownaniu do innych ram/rowerow sa tam wrecz CHORE ilosci miejsca...

no niestety, dzis mialem przyjemnosc przejechac sie i poogladac scandala 29er i...niby u gory miejsca ciutke wiecej niz u mnie, ale na dole sporo mniej, nie mowiac o tym ze wodzik przerzutki prawie dotykal opony...

ale musze przyznac, ze zrobilem podjazd na mlynku i nie poczulem pracujacej sztycy :mellow:

• Mod Team
Napisano

No patrz... A to dranstwo.... No i wychodze na klamczucha i jeszcze na dodatek slabego doradce :P

Co zlego to nie ja. Jak widac nie zawsze oplaca sie domniemywac na podstawie wlsnych doswiadczen. Odszczekuje zatem woof, woof...

Na usprawiedliwienie swoje dodac moge ze w Inbred'zie pod 26 cali spokojnie zmiescil mi sie Panas Fire FR 2.4 cala, ale faktycznie wodzik przerzutki ocieral o opone... Zaczalem nawet kombinowac nad przelozeniem jeszcze jednej podkladki na prawa strone suportu. Tylko cykam sie jak to zniesie gwint miski i mufy suportowej...

To taka wprawka do przejscia na Rampage...

OSTRO!

I.

• Mod Team
Napisano

Klaniam,

Wiem ze to zakrawa na Czakoze Zlosliwa (Chacosensis Aggressiva) ale w temacie zdjec rumakow On-One na duzych kolkach polecam http://forums.mtbr.com/showthread.php?t=511138

Niestety trze ba sie zalogowac aby miec dostep do zdjeciow.

Faktycznie Scandal nie wyglada najlepiej, na szczescie Inbred ratuje sytuacje :)

Powalily mnie zupelnie Inbred'y z Leffty'mi...

OSTRO!

I.

Napisano

wlasnie jeszcze jedno...scandal 21.5" ma efektywnie krotsza gorna rure nizli moj felt 19,5" :) jak ktos ma krotkawy tulow albo nie lubi sie wyciagac to elegansio

co do mtbr to tak sie zastanawiam ile sezonow jazdy na ss po gorach wytrzymuja kolana :D

Napisano

Co do Garego, to jednozawias, ale z osią obrotu w osi piasty koła (to samo co Trek, z którym jest w tej samej grupie kapitałowej))

Napisano

Author znów obnizył ceny swoich 29". 2650zł za tractiona to juz naprawdę fajna cena, jesli ktoś wyścigówki nie szuka.

• Mod Team
Napisano

Klaniam,

Po weekendowym wypadzie na Peak District stwierdzlem ze Fajery sa fajne ale za skromne. Zamowilem zatem Rampage 2.35 cala. Test w sobote. Pochwale sie jak przezyje :rolleyes:

OSTRO!

I.

• Mod Team
Napisano

pfff...

Tez cus... Sprzet ma jezdzic i wytrzymywac a nie zebym musial sie nad kazda skalka modlic czy przejade czy bedzie bum!

Za cienki jestem z techniki jazdy aby sobie pozwolic na anorektyczne komponenty.

OSTRO!

I.

• Mod Team
Napisano

Klaniam,

To ze jakos sobie daje rade, za czesto sie nie przewracam, a na podjazdach za bardzo nie odstaje nie znaczy jeszcze ze jestem swietnym technikiem. Za malo jazdy zeby sie wyrobic a troche silki przybywa dzieki codziennym dojazdom do pracy na ostrym...

No ale to takie OT...

OSTRO!

I.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...