Skocz do zawartości

[korba, wkład] problem z wymianą

Tommyride

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Czy ktoś z Was orientuje sie może jaka powinna być długość wkładu suportu dla korby Shimano Deore Hollowtech I (2000 rok) na kwadrat?

Wydaje mi się, że powinno być 110 ale nie jestem przekonany. Może ktoś mi wyjaśni jak mierzy się tą długość? I czy jeśli okaże się, że jest na 110 to da się to zamontować na 113 mm?

Mam też problem z wykręceniem wkładu z ramy. Przykładam dużą siłę a to gówno ani drgnie! Macie może jakieś "patenty" na odkręcenie. Kiedyś gościu odkręcił mi wkład , na którym w innym serwisie połamali klucz a nie odkręcili. Mówił, że jest na to jakiś sposób ale nie chciał zdradzić...ściemniał?

Z góry dzięki!

• Mod Team
Napisano

Głowy sobie uciąć nie dam, ale na 99% 113mm. Dla pewności zapytaj jeszcze Eci. Co do odkręcania to spróbuj raptownie walnąć czymś w klucz, od takiego szarpnięcia powinno puścić. Możesz też popsikać WD-40 żeby trochę tam wlazło.

Napisano

Z lewej strony powinno pójść stosunkowo lekko wykręcenie suportu, natomiast z prawej strony (od korby) u mnie puścił dopiero przy zastosowaniu przedłużki z rury jakieś 70cm długości. O ile mnie pamięć nie myli to jest tam lewy gwint, sprawdź, czy nie probowałeś czasem go jeszcze dokręcić;)

Napisano

hehe, z moim suportem serwisant męczył się dobre 20 minut zanim go odkręcił, pomogło imadło i kręcenie ramą z jednoczesnym uderzaniem w przedłużkę klucza ;) aż tak mu dobrze było, że wyjść nie chciał.... ;)

Napisano

Dzięki za porady. Popryskałem to WD40 i w niedzielę znowu spróbuję odkręcić. Teraz już regularnie zamierzam raz na rok wykręcić wkład i dobrze nasmarować bo problemu z tym dużo potem. Rezultat walki poznacie w poniedziałek...trzymajcie kciuki.

Pozdro!

Napisano

Ja radze ci tak:

1. Popsikaj WD-40

2. Puknij kilka razy młotkiem z średnią siłą w główkę klucza(równolegle z osią symetrii suportu) spowodujesz w ten sposób zmniejszenie napięć gwintu .

3. Odkręcając używaj szarpnięć.

• Mod Team
Napisano

W sumie już wszystko zostało powiedziane, jednak dopowiem taką rzecz. Spróbuj odkręcić najpierw lewą część, kręcąc kluczem w lewo. A następnie jak już wykręcisz tą to weź się za prawą czyli tą od strony korby. Tutaj natomiast musisz kręcić w prawo.

U mnie też początkowo nie chciał drgnąć, jednak po zasotosowaniu najpierw lewa później prawa nie było problemów.

Napisano

Tak przy okazji jeszcze zapytam - jak się dokręca bębenek tylnej piasty? Potrzebne są do tego jakieś specjalne narzędzia?

Nigdy jeszcze tego nie robiłem a teraz z konieczności muszę. Szukałem odpowiedzi na to pytanie w książce Zinna ale niestety nie znalazłem. Przydałby mi się schemat budowy tylnej piasty bo jakoś nie umiem sobie wyobrazić jak jest zamocowany ten bębenek...

Dzięki za pomoc!

Napisano

Jeszcze a propos suportów. Mój znajomy z serwisu rowerowego ostatnio miał do odkręcenia suport. Połamał 3 klucze, rozwiercił oś, zalał WD40 - nic to nie dało. Pomogło dopiero przyspawanie klucza do miski... Aby tego wszystkiego uniknąć polecam przed wkręceniem nowego suportu przesmarować go pastą miedzianą.

Pozdrawiam

Napisano

Hehe, ja mam przy Fc-510 suport o długości 127mm :):D Oczywiscie był to trochę przestrzelony suport. po odjęciu i nawet teoretycznym ponownym osądzeniu to powinno być 113 albo 118. Skoro przy 127mm supporcie nie zginąłem to 118mm powinien również dawać radę. W drugim rowerze mam 113 i też deore i mnie nogi rypią od zwęzania butów w swoją stronę - drugi raz wybrałbym też 118mm.

Napisano
... Aby tego wszystkiego uniknąć polecam przed wkręceniem nowego suportu przesmarować go pastą miedzianą.

overkill, wystarczy zwykly smar staly.

Napisano

Udało się!!

Wczoraj próbowałem i lipa ale odkręciłem z lewej strony i zapodałem trochę WD40. Dzisiaj znowu zabrałem się za stronę napędową i po paru próbach już mi ręce zaczęły opadać. Klucz do wkładu przytwierdziłem wkręcając śrubę trzymającą ramię korby i między nią a wkład położyłem taki klucz z otworem. Ten klucz docisnął klucz do wkładu tak, że ten drugi już nie wyskakiwał (bo nie mam klucza z rączką); mogłem już bez obawy działać francuskim. Wkur... się strasznie bo to gówno ani drgnęło i pomyślałem - teraz ostatnia próba i daje z siebie wszystko ...poszło! Uradowałem się kosmicznie. Wkład po wyjęciu wygląda jak nowy - żadnych śladów rdzy o dziwo. Teraz jak będę zakładał nowy wkład to położę dużo smaru do łożysk i będzie git:)

Wciąż mam jednak problem z bębenkiem. ma dosyć duży luz i chciałbym go zlikwidować a najlepiej rozkręcić bębenek, zapoznać się z jego budową (bo jeszcze nigdy nie miałem okazji) i ładnie wszystko odświeżyć smarem. Oglądałem dzisiaj klucz w sklepie i wydał mi się jakiś dziwny i w związku z tym mam pytanie czy te dwa klucze poniżej służą do tego samego:

http://allegro.pl/item277218398_klucz_do_b...wolnobiegu.html

http://allegro.pl/item273556155_nowy_klucz...najlepszy_.html - ten był w sklepie

I do czego jest ten klucz

http://allegro.pl/item277961436_superb_108...wolnobiegu.html

czy do odkręcenia bębenka z piasty?

Zdecydowałem już że zainwestuje klucze bo brakuje mi tylko właśnie tych i do konusów jeden by sie przydał. Przekonałem się już, że posiadanie własnego

zestawu kluczy do ogromny komfort i inwestycja, która bardzo szybko się zwraca.

Pozdrawiam!

PS> Korba Deore jest na wkład 113.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...