marcin1212 Napisano 3 Października 2007 Napisano 3 Października 2007 Witam! Wystawiłem rower na allegro i po kilku dnaich dostałem maila od nigeryjczyka ktory twierdzi ze chce kupić mój rower. Zaproponowałem mu kwote 2X wieksza niż jest wart + koszt przesyłki i zgodził sie. Prosi o nr konta do przelewu. I teraz mam pytanie: Czy po otrzymaniu pieniedzy i wysyłce roweru mam spokójm, czy też bede sie musiał obawiać że jak paczka nie dojdzie bede miał jakieś problemy itp?? Czy moga wyniknąc jakieś inne kompilikacje związane z ew wysyłka? Z góry dziekuje za odpiwedzi
Bartez23 Napisano 3 Października 2007 Napisano 3 Października 2007 To jest mistyfikacja, spotkałem się z podobną sytuacją gdy kolega sprzedawał na allegro starego SE K300i (chyba) i też jakiś nigeryjczyk, prosił o podanie nr konta. Ja bym się nie napalał pzdr
piotrek89xc Napisano 3 Października 2007 Napisano 3 Października 2007 Przede wszystkim zachowaj wszystkie kwitki dotyczące wysyłki, bo są one dowodem Twojego wywiązania się z transakcji, oczywiście może sie zdarzyć tak, że kupujacy zarzuci Ci, iż nie jest to rower tylko np. kilka cegieł, ale nie życze Ci czegos takiego. Tak poza tym to ja bym nie ryzykował w takim przypadku sprzedażą poza Allegro jeśli masz taki zamiar. Pamiętaj, aby wszelkie mejle i wszystkie kwitki itp. trzymać do samego końca! A tak na marginesie to przyjrzałbym sie dokładniej tej propozycji, czy to nie jakiś przekręt, bo słyszałem o podobnych sytuacjach na Allegro z udziałem obcokrajowców.
marcin1212 Napisano 3 Października 2007 Autor Napisano 3 Października 2007 No własnie tego sie obawiam, żeby to nie była próba jakiegoś przekretu. Już wogóle jakby potem miały być jakieś sądy czy coś z obcokrajowcem.. NO ale jest jakas możliwośc bezpiecznej transakcji z tym gościem?? Bartez nie napalm sie, tylko jak chce numer konta to już tylko do przelewu, bo chyba nic innego z tym nie może zrobić?
Bartez23 Napisano 3 Października 2007 Napisano 3 Października 2007 Bezpiecznie to pojęcie względne, ale w tym przypadku to tylko przez allegro, abay pzdr
piotrek89xc Napisano 3 Października 2007 Napisano 3 Października 2007 Wszystko poprzez Allegro? Czy namawia Cie na aukcję poza?
Sintesi Napisano 3 Października 2007 Napisano 3 Października 2007 podstawowe pytanie brzmi: czy ten gosciu mieszka w polsce czy w nigeri? nie wysylaj pod zadnym pozorem roweru az do mometnu otrzymania pieniedzy na twoje konto! mozesz w miedzyczasie spotkac sie z prosba o wyslanie sprzetu i obietnica otrzymania pieniazkow z poslizgiem np. spozniony przelew z winy jego banku, choroba w rodzinie kupujacego i wiele innych... nigeryjczycy uwielbiaja robic przekrety przez internet na rozne wymyslne sposoby i sa w tym naprawde dobrzy. w tym momencie prosze obroncow uciesnionych, ciemnoskorych ras o trzymanie jezyka za zebami i nie posadzanie mnie o rasizm! swego czasu pracowalem w wiezieniu, 70% ze wszystkich osadzonych nigeryjczykow siedziala za przekrety (lewe paszporty i wizy, czeki bez pokrycia, wyludzenia zasilkow, lewe karty, kanty na ebay etc), pozostale 30% jezdzilo po pijaku lub nie placilo mandatow, podatku drogowego i ubezpieczenia. dlatego marcinie zastanow sie dwa razy bo mozesz miec klopot!
marcin1212 Napisano 3 Października 2007 Autor Napisano 3 Października 2007 Pozwole sobie zamieścić cytaty korespodencji pomiedzy mną a nim: Olamilekan Olawale: Treść wiadomości: Dear Valuable seller, I'm interested to make an immediate purchase for your Item.What is the present condition and how much do you want to sell it last?I'm buying 1 it is urgently needed for my client.I am ready to pay for the item immediately direct to your acount. I will be making payment via MONEY TRANSFER (MoneyTransfer).So if u are willing to sell this item,pls do take it off from allegro and make sure u end the auction asps. Do provide me with your info for immediate payment:Your Full Payment information Name and address,bank details and also with the cost of shipping the item via UPS/EMS POCZTEX okay today i await.. Expecting your reply and oblige. shipping address is Name: Olamilekan Olawale Address: #1 Anipupo street Panada City:agege State :Lagos Zip code:23401 Nigeria. Looking forward to hear from you ... Best Regards.. Ja: Hello!! I`m polish so, i can`t english good, but I attempt answer to your questions. The condition bike is cery good. Frame and fork have two years but they are good pass. The transmission have only 1000km - it`s new, bought in july( cassete, rear derauiler, rear hubs, shifters, chain). Brakes and handle are new too. I can sell this bike for 1100-1200pln + overhead parcel. The money, you must transfer on my acount. If u are decided purchase bike, send to me your addres. In answer i write to you my datas to bank transfers. If you have more questions, you can question me. I waited to your answer and greet you. Ps Sorry for my mistakes but I` don`t good english. Marcin. Olamilekan Olawale: Thanks for the mail Ok i will want you to get back to me with the cost of the shipping via EMS POCZTEX and also with your . Your Full Name : Full Bank Details : Address : City : Zip Code : Country : okay i await.. Thanks.. Ja : HELLO!! The shipping`s (to Ngeria) cost about 440zł... So, price of bike and shipping is: 1200 + 440= 1660zł (+/- 50zł) I understend that are you Nigerian and live in Nigeria?? I don`t know, what is possiblity delivey to you. I wouldn`t like have any problem.. (you give me money, I shipp bike to you, but it don`t assert to you- bike are lose or knock off for something;/) Are you really sure that you would like this bike for me?? Ps This is price list pocztex http://www.pocztex.pl/ems_cennik_uslug.php U are in `strefa B` and bike weight about 15kg. Ps 2 Zł=Pln I waited to your answer. Jeżeli robie źle wstawiając te treści to prosze modów o usuniecie posta:) Faktycznie zależy mu na tym zebym jak najpredzj podał nr konta itp.. Sintesi gdybym sie nie zastanawiał to bym tu nie pisał. W sumie to nie wiem czy skłoniłe bym sie do wysyłki nawet po wczesniejszym otrzymaniu pieniędzy...
Sintesi Napisano 3 Października 2007 Napisano 3 Października 2007 to przekret! So if u are willing to sell this item,pls do take it off from allegro and make sure u end the auction asps gdybym byl toba to odpisalbym mu tak: Dear Sir, Thank you for your interest and the information you have given me but I am not longer interested in doing any business with you. You Nigerians are famous for sending such emails via the internet and also attempting to commit a fraud. Therefore I am not willing to receive any more emails from you. If you do so I will report it to the Police immediately. Kind regards, XXXX XXXXXX
Bartez23 Napisano 3 Października 2007 Napisano 3 Października 2007 Identyczna korespondencja była w mailach kolegi, nie daj się zwieść ten koleś to oszust. Lepiej nie podawaj swoich danych ani numeru swojego konta, bo może Ci wyciąć niezły numer. pzdr
marcin1212 Napisano 3 Października 2007 Autor Napisano 3 Października 2007 No dzieki chłopaki za porady!! Swoja drogą pytając z ciekawości co mogłby zrobic mając moje dane?? P.s Zobaczymy co mi odpisze jak napisze że w gre w chodzi tylko sprzedaz przez allegro.
piotrek89xc Napisano 3 Października 2007 Napisano 3 Października 2007 do take it off from allegro and makesure u end the auction asps. Do provide me Ja bym dał sobie spokój, bo wygląda mi to na oszustwo, i ten dziwnie (moim zdaniem celowo) kaleczony angielski...
Ecia Napisano 3 Października 2007 Napisano 3 Października 2007 W dodatku zauważ, że w jego pierwszym poście nie pada ani razu słowo "bike" . To jest gotowiec - wysyłają identyczny tekst do każdej potencjalnej ofiary swoich kantów. W ogóle w to nie wchodź. Szkoda twojego czasu. Pozdrówko ostrzegawcze PS. piotrek89xc: to jest angielski potoczny.
Bartez23 Napisano 3 Października 2007 Napisano 3 Października 2007 http://w3.netwars.pl/forumview.php?t=48609 http://forums.ebay.pl/thread.jspa?threadID...82&start=40 wystarczy ??
marcin_ostrów Napisano 3 Października 2007 Napisano 3 Października 2007 Polecam Nigeria+Allegro w google np http://moto.allegro.pl/phorum/read.php?f=2...98&t=481498 http://gamecenter.pl/forum/lofiversion/ind...hp?t153753.html http://pclab.pl/forum/lofiversion/index.php/t135740.html http://www.frazpc.pl/b/136457 Zapomnij o tym że zobaczysz jakąkolwiek kasę Jak podasz dane dostaniesz pewnie sfałszowany przelew z banku czekający na realizację pod warunkiem że wyślesz paczkę i podasz nr przesyłki M
piotrek89xc Napisano 3 Października 2007 Napisano 3 Października 2007 Ecia chodzi mi bardziej o wyrażenia typu: do provide me, bo te inne typu u zamiast you to rozumiem
majstermod Napisano 3 Października 2007 Napisano 3 Października 2007 Miałem identyczne propozycje z Mauritius oraz z USA. Nie daj się namówić na cokolwiek dopóki nie będziesz miał kasy na koncie. Mi proponowali transakcje przez Money Gram. Propozycje przepłacania i pośpiech od razu zajeżdżały naciągaczem, więc nawet nie pakowałem przedmiotu i nie myślałem o wysyłce. Odpisałem, że wysyłam tylko i wyłącznie po wykonaiu przelewu. W obu przypadkach kupcowi bardzo się spieszyło i chciał dostać nr konta itd. Mimo kilukrotnego zaznaczenia przeze mnie, że wyślę po przelewie upierali się na "bezpieczne" transakcje. Po kilku odpowiedziach godzili się na mój sposób finalizacji, czyli zwykły przelew. Podawałem numer konta, kod SWIFT itd. W końcu dostałem maila o rzekomym wykonaniu przelewu, z naleganiem na wysłanie paczki i podanie jej numeru. Potem znów naleganie podania numeru, po którym pieniądze zostana zaksiegowane. Krętacze byli niekonsekwentni i jakby zdesperowani. Miałem niesamowity ubaw z totalnie prymitywnego sposobu oszustwa i odpisywałem, żeby sobie angielski potrenować. W końcu klienci zrobili się zbyt namolni. Wysyłali mi nawet maile z logo banku(istniejącego - sprawdziłem) zawierajace jakieś wyciągi , będące rzekomo potwierdzeniem wykonania przelewu. Napisałem, że chyba sobie żartują. Ponieważ przelewy międzynarodowe mogą trwać kilka dni, dałem im tydzień na przelew. Nic poza mailami nie przyszło. Po adresach IP ustaliłem providerów oraz miasta, w których działają. Napisałem, że jeśli kasa nie pojawi się na koncie zgłoszę próbę oszustwa providerowi oraz policji w odpowiednim mieście. Natychmiast skończyły się namolne maile, więc to zwykli oszuści. Prawdopodobnie osoby te specjalizują się w takich oszustwach, gdyż obie korzystały z satelitarnego dostępu do Internetu, więc ich lokalizacja jest praktycznie niemożliwa w przypadku terminala przewoźnego.
Sintesi Napisano 3 Października 2007 Napisano 3 Października 2007 Swoja drogą pytając z ciekawości co mogłby zrobic mając moje dane?? moze przekazac te dane do swojego kuzyna czy kogokolwiek z rodziny mieszkajacego np w wielkiej brytani(nigeryjczycy to ogromna populacja w tym kraju). nastepnie wysmaruja piekny czek na powiedzmy 1000GBP, na podkladke beda mieli lewy paszport/inny dokument tozsamosci z twoimi danymi i przystapia do realizacji czeku w jednej z dziesiatek firm zajmujacych sie spieniezaniem czekow. jesli numer przejdzie to oni dostana gotowke (-10%prowizji firmy lub pelna kwota + 10%prowizji) , a ty zostaniesz obciazony kwota na czeku. to tylko jeden z mozliwych scenariuszy.
Ecia Napisano 3 Października 2007 Napisano 3 Października 2007 piotrek: "do" działa w tym przypadku jak partykuła wzmacniająca. To jest prawidłowa konstrukcja zdaniowa w ang. Pamiętasz Beatlesów: "Love, love me do" ? Ale dobra, bo to nie na temat. A w temacie - sprawa jasna: przekręt. Pozdrówko jednoznaczne
marcin1212 Napisano 3 Października 2007 Autor Napisano 3 Października 2007 NO to faktycznie niezła akcja z tymi afrykańcami. Proponuje Zmiane tematu na Stop Sprzedaży Afrykanom!
piotrek89xc Napisano 3 Października 2007 Napisano 3 Października 2007 Eciu pierwszy raz spotykam sie z czyms takim i zapewne w szkole nie spotkam tego typu zdań Ale zaciekawiłaś mnie więc jutro będę miał o co wypytac sie nauczycielke j. angielskiego
Ecia Napisano 3 Października 2007 Napisano 3 Października 2007 Rozszerzyłam temat - niech będzie przestrogą dla ewentualnych kolejnych molestowanych Pozdrówko pro publico bono PS. Piotrek, zajrzyj do pierwszego z brzegu repetytorium - albo zapytaj lektora. Zapewniam cię, że angielszczyźnie tego "Nigeryjczyka" nie można nic zarzucić. I przestańmy już offtopować.
Sintesi Napisano 3 Października 2007 Napisano 3 Października 2007 "do" albo "did" stosuje czesto jako potwierdzenie i tak jak pisala ecia, wzmocnienie zdania np. I do apologise for... , You did mention... . dzieki temu wyrazenia staja sie odrobine bardziej wyraziste, dobitne i oficjalne. odnosza sie takze do czynnosci, ktora juz zostala wykonana
majstermod Napisano 3 Października 2007 Napisano 3 Października 2007 moze przekazac te dane do swojego kuzyna czy kogokolwiek z rodziny mieszkajacego np w wielkiej brytani(nigeryjczycy to ogromna populacja w tym kraju). nastepnie wysmaruja piekny czek na powiedzmy 1000GBP... Przecież chyba żaden polski bank nie wydaje czeków klientom? Zatem, jak można podrobić coś, co nie istnieje? Wg mnie numer polskiego konta i nazwisko właściciela są bezużyteczne dla potencjalnego oszusta. --- Dziś dostałem kolejnego maila, tym razem od fbibureainvestigations@consultant.com. Prawie się popłakałem ze śmiechu. W skrócie: Z powodu niewysłania paczki jestem w top 10 ludzi poszukiwanych przez FBI i jedyny sposób na uniknięcie postępowania przeciw mnie to wysłanie paczki w ciagu 48h. Proponuję zupełnie nie odpowiadać na maile od kupców, którzy nie potrafią przeczytać opisu aukcji, by uniknąć takiego spamowania.
Sintesi Napisano 4 Października 2007 Napisano 4 Października 2007 Przecież chyba żaden polski bank nie wydaje czeków klientom?Zatem, jak można podrobić coś, co nie istnieje? Wg mnie numer polskiego konta i nazwisko właściciela są bezużyteczne dla potencjalnego oszusta. to jest tylko przyklad, jeden z teoretycznych scenariuszy wiec nie masz sie czym tak ekscytowac! jesli sadzisz, ze twoje dane osobowe sa bezyteczne to wypozycz je kiedys, a zobaczysz na czym polega tzw kradziez tozsamosci z ang. identity theft. tak jeszcze spytam przy okazji...co wnosisz do tego tematu, oprocz gledzenia?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.