Skocz do zawartości

[kaseta8+gripy9] Czy to w ogóle ruszy?

MarcinGoluch

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Niestety nowa kaseta która zakupiłem nie dotrze do mnie przed weekendem. W związku z czym jestem zmuszony do kombinowania zeby zlozyc zestaw do startu.

I tu moje pytanie.

Czy gripshifty X9 beda dzialaly z kaseta 8? Czy moze sie okazac ze np spadnie mi gdzies lanuch, lub bedzie mi lancuch skakal przy wiekszym obciazeniu?

Z góry wielkie dzieki za pomoc!

Pozdrawiam!

Marcin Goluch

P.S. Jak na razie w odpowiedziach mam remis 1:1 :)

Napisano

Na niektórych przełożeniach łańcuch będzie zaczepiał o sąsiedni wyższy tryb, bądź spadał na niższy. Podczas spokojnej jazdy może to być irytujące. Podczas mocnego deptania w pedały może uniemożliwić znalezienie właściwego rytmu (kiedy łańcuch będzie przechodził np. z 5 na 6, by po chwili wrócić znowu na 5).

Coś podobnego, jak przy źle wyregulowanej przerzutce.

Napisano

Wd. mnie nie ruszy, manetka wybiera mniej linki, nie będzie synchronizacji. Nawet na logikę - szerokość kaset ta sama, ale różna ilość przełożeń, no way...

Napisano

kompatybilna jest kombinacja 8/7 przelozen - bo wtedy odstepy miedzy zebatkami sa przy kasecie 7/8 takie same. nie masz po prostu albo jednego biegu w gripie albo w kasecie.

przy kobinacji 8/9 to nie zadziala - mniejsze odstepy miedzy koronkami kasety. przerzutka ustawi ci po prostu lancuch miedzy zebatkami kasety. nawet jesli trafi na koronke to bedzie ocierac. lancuch bedzie mielil i szarpal przerzutke az w koncu moze w niefortunnym ukladzie ukrecic ci przerzutke.

Napisano

Sie mowi trudno, przyjdzie wystartowac na starej acerze.

Pojawilo sie jednak male swiatelko dzieki pomocy jednego z forumowiczow - DZIĘKI Biera ! Byc moze bedzie jednak dostepna kaseta, ale ........ czy podjedzie pod nia lancuch ktory juz co nieco ma przebiegu na napedzie 8biegowym ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...