MarcinGoluch Napisano 21 Września 2007 Napisano 21 Września 2007 Witam! Niestety nowa kaseta która zakupiłem nie dotrze do mnie przed weekendem. W związku z czym jestem zmuszony do kombinowania zeby zlozyc zestaw do startu. I tu moje pytanie. Czy gripshifty X9 beda dzialaly z kaseta 8? Czy moze sie okazac ze np spadnie mi gdzies lanuch, lub bedzie mi lancuch skakal przy wiekszym obciazeniu? Z góry wielkie dzieki za pomoc! Pozdrawiam! Marcin Goluch P.S. Jak na razie w odpowiedziach mam remis 1:1
bodziekk Napisano 21 Września 2007 Napisano 21 Września 2007 Na niektórych przełożeniach łańcuch będzie zaczepiał o sąsiedni wyższy tryb, bądź spadał na niższy. Podczas spokojnej jazdy może to być irytujące. Podczas mocnego deptania w pedały może uniemożliwić znalezienie właściwego rytmu (kiedy łańcuch będzie przechodził np. z 5 na 6, by po chwili wrócić znowu na 5). Coś podobnego, jak przy źle wyregulowanej przerzutce.
pawel-xc Napisano 21 Września 2007 Napisano 21 Września 2007 Wd. mnie nie ruszy, manetka wybiera mniej linki, nie będzie synchronizacji. Nawet na logikę - szerokość kaset ta sama, ale różna ilość przełożeń, no way...
tobo Napisano 21 Września 2007 Napisano 21 Września 2007 kompatybilna jest kombinacja 8/7 przelozen - bo wtedy odstepy miedzy zebatkami sa przy kasecie 7/8 takie same. nie masz po prostu albo jednego biegu w gripie albo w kasecie. przy kobinacji 8/9 to nie zadziala - mniejsze odstepy miedzy koronkami kasety. przerzutka ustawi ci po prostu lancuch miedzy zebatkami kasety. nawet jesli trafi na koronke to bedzie ocierac. lancuch bedzie mielil i szarpal przerzutke az w koncu moze w niefortunnym ukladzie ukrecic ci przerzutke.
MarcinGoluch Napisano 21 Września 2007 Autor Napisano 21 Września 2007 Sie mowi trudno, przyjdzie wystartowac na starej acerze. Pojawilo sie jednak male swiatelko dzieki pomocy jednego z forumowiczow - DZIĘKI Biera ! Byc moze bedzie jednak dostepna kaseta, ale ........ czy podjedzie pod nia lancuch ktory juz co nieco ma przebiegu na napedzie 8biegowym ?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.