Skocz do zawartości

[budowa] Ostrego Koła - rady i porady

KAZUMI

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

A ramion Campy używałeś z tymi samymi suportami? Sh z Sh? Te dwie firmy mają różne standardy kwadratów. Niby ludzie twierdzą, że można je ze sobą mieszać, ale może jesteś tym wyjątkowym :(

POSTRO!

Gr

Napisano
Klaniam,

Centrujac... Hmmm... Jak mi sie zdaje chodzilo o kontrowanie :) Generalnie taka koncepcja bardzo mi odpowiada... Jesli jest to zwykla piasta na nakrecany wolnobieg (a tak wynika z opisu...) Loctite na gwint, zebatke dokrecic, Loctite na gwint i na styk koronka-kontra, dokrecic, wysuszyc, uzywac :thumbsup:

OSTRO!

I.

Wyszukując w tym temacie słowa "wolnobieg", chcąc uzyskać odpowiedź na pytanie "jak przerobić zwykłą piastę z wolnobiegiem na ostre koło?" znalazłem taką wypowiedź (patrz wyżej).

Posiadam piastę z wolnobiegiem, ze zwykłego składaczka WIGRY i moje pytanie teraz dotyczy tego, jak ma wyglądać ta

koronka-kontra, dokrecic, wysuszyc, uzywac :wallbash:
i czy jest inny dobry i stosunkowo pewny sposób, aby zrobić ostre koło? np. zespawanie?? piasty z zębatką
  • Mod Team
Napisano

Hmmmm.....

A nie jest to przypadkiem piasta typu torpedo? Przynajmniej takie zazwyczaj bywaly w Wigrusach...

Pewnie mozna zespawac... Aczkolwiek wtedy to juz Swiety-Boze-Nie-Pomoze jak bys chcial cos zmienic... Tymczasem Loctite trzymam baaardzo mocno i mozna go zdjac podgrzawszy palnikiem, zalozyc inna zebatke lub wolnobieg...

Zdaje mi sie ze ktos juz tu kiedys rozwazal nie calkiem teoretycznie spawanie zestawu piasta-zebatka. Zajzyj do przyklejonego tematu na gorze. Z niego wywodzi sie ostre Sub-Forum. Sporo tam roznej madrosci drzemie :)

OSTRO!

I.

Napisano

sa tańsze odpowiedniki locktite'a ..alenie polecam ..

gdy jeszcze nie umiałem robić skidów ..to ze 2 razy mi sie koronka razem z "kontrą" odkręciła ..ale działo się to stopniowo -przez kilka km ,najpierw był luz na gwincie ,więc mozna było spokojnie jechać i wdomu zareagować

jeśli jednak kupisz oryginalnego locktite ,tego najmocniejszego i posmarujesz całą powierzchnie gwintu na trybie i na piaście i mocno dokręcisz

to jezus maria ... majzlem i młotkiem tego później nie ruszysz

krótko mowiąc da sie inaczej ,chociaż osobiście polecam locktite;a

• Mod Team
Napisano
loctite 270 to dość drogi interes jest coś tańszego żeby mi zabezpieczyło gwint przed samoodkręceniem??

Prooosze.... 20-kilka ziko to drogo????

Grabarz! Ile kosztowal ten Twoj Bison?

OSTRO!

I.

Napisano

Też coś kole 20zł.

Kurcze! Ludzie! To coś ma kleić powierzchnie o zerowym współczynniku wchłanialności - nie oczekujcie, że jakaś tega głowa, która opracowała te recepturę, odda ten produkt w cenie butaprenu. ;)

Napisano

Pewnie że sie nada , jaguar jest na rurkach reynoldsa , pewnie sie pytasz bo na allegro jest niebieksa za 100 zł prawda?

Napisano

Mam taką w piwnicy;) tylko że nie mam do niej sterów. Widelec mam już od mojej starej w której to pękła rama. Planowałem składanie ok, kupiłem nawet przednią deorkę pod tarczę... ale nigdzie nie mogłem znaleźć osi pełnej żeby przerobić ją na tylną. A te za 3 do 5zł to są miękkie i będą się wykrzywiać i łożyska po jednej stronie szybciej będą ulegały zużyciu.

Napisano

koronke robisz ze straej zebatki z jakieś kasety , potem musisz ja odpowiednio ponawiercać żeby otwory na pieście pasowały do niej. Jak by ci sie udało dostac strey do jaguara to daj znać.

• Mod Team
Napisano
Jesteś przekonany? Czyli trzeba kupić ośkę wraz z konusami?? A przyjmie się to do deore? Z czego zrobić tylną koronkę?

Klaniam,

Czy to znaczy ze kupiles sam korpus piasty? Zadziwiajace...

Idz do pierwszego lepszego sklepu rowerowego i popros o kompletna os do piasty deore. na pewno przypasi ;)

Troche zesmy zboczyli od Waganta... Czy szanowny Mod moglby przeniesc to do tematu o budowie OK?

OSTRO!

I.

Napisano

Co do sterów do jaguara to są one niedostępne na naszym rynku. Przejechałem cały 71 w poszukiwaniu i nie znalazłem. Poszukaj nowych widełek do jaguara jeśli stare stery szlag strzelił. Ramę i widelec dostałem bez sterów. Mam całą piastę deore HB-M525. Jaką oś mam zastosować? Wiem że nie drążoną ale pełną. Bo szybkozamykacz nie utrzyma. Problem polega na tym żeby dopasować to do gwintu który jest na kontrze i konusie.

Napisano

główka ramy w jaguarach ma taki sam rozmiar jak w ukrainach i jest na to jedno rozwiązanie - piwo w puszce (piwo wypijasz ;) ) a z puszki wycinasz paski na wysokość kołnierza ktory wchodzi do ramy, obwijasz ten kołnierz paskiem z puszki i wciskasz do ramy (trzyma sie dobrze).

Napisano

http://bajkszop.com/index.php?p344,piasta-tyl-mtb

Oto piasta którą zamierzam kupić, aby uzyskać napęd zwany ostrym kołem, ale mam pytanie, niepokoi mnie to że oś tej piasty po prawej stronie jest dłuższa, a po lewej krótsza, czy uspokoi mnie ktoś??jak to będzie wyglądało w ramie?? potrzebuje tą piastę do ramy o szerokości widełek 130mm, jeszcze napisze meila do sklepu z pytaniem o długość osi, ale przede wszystkim chce się dowiedzieć jak będzie wyglądać ta piasta w ramie z tą osia z jednej strony krótszą, a z drugiej dłuższą.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...