Skocz do zawartości

[budowa] Ostrego Koła - rady i porady

KAZUMI

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

marianoitaliano, no teraz, jak wyłożyłeś to obrazkowo, to wiem o co chodzi z tym wygładzaniem. Trza było tak od razu, że chcesz się pozbyć tylko tego małego rancika, a nie, że ja się produkuję na pół strony a kaemes jeszcze po mnie jedzie ;-)

W takim wypadku, to prosta sprawa jak dla mnie - możesz to nawet pilnikiem zetrzeć (wiertarka w tym momencie odpada, papier ścierny też nie bardzo, bo to nie jest płaska powierzchnia) jeśli masz w łapie dość wyczucia. Oczywiście pilnik lekko zaokrąglony a nie całkowicie płaski. I, wiem, że masz inny plan podejścia do tego, ale bez kitu - najprościej to zrobić, kiedy koło się kręci, a Twoja praca ograniczy się tylko do dociskania pilnika do tego ranciku ...

Napisano

nigdy nie skladalem sam roweru tak ogolnie, a ze chcialbym troche zaoszczedzic chcem jak najwiecej rzeczy zrobic samemu w domu, na chwile obecna mam 2 sprawy:

1) stery klasyczne 1" w moim przypadku shimano 600 + opor pancerza

headtype18.jpg

to glupie ale jak sie wsadza "washer" bo tam jest ten zabek i przez gwint widelca to nie przechodzi :|, takie samo jest przy oporze pancerza do hamulca...

2) nigdy nie zaplatelem kól, nawet sam ich nie centrowalem, sprzetu brak, bawic sie w to samemu czy oddac fachowca ?

ile wogle kosztuje zaplot przy zalozeniu ze mam wszystkie materialy ?

Napisano

nigdy nie skladalem sam roweru tak ogolnie, a ze chcialbym troche zaoszczedzic chcem jak najwiecej rzeczy zrobic samemu w domu, na chwile obecna mam 2 sprawy:

1) stery klasyczne 1" w moim przypadku shimano 600 + opor pancerza

headtype18.jpg

to glupie ale jak sie wsadza "washer" bo tam jest ten zabek i przez gwint widelca to nie przechodzi :|, takie samo jest przy oporze pancerza do hamulca...

2) nigdy nie zaplatelem kól, nawet sam ich nie centrowalem, sprzetu brak, bawic sie w to samemu czy oddac fachowca ?

ile wogle kosztuje zaplot przy zalozeniu ze mam wszystkie materialy ?

ten ząbek powinien wchodzić w rowek na gwincie widelca. jeśli z jakiegoś powodu nie masz na gwincie takiego rowka, to spiłuj sobie po prostu ten ząbek.

jeśli nigdy nie miałeś do czynienia z zaplataniem, to raczej sam tego nie zrobisz. a na pewno nie zrobisz dobrze. koszt to ok 30 - 50 zł/koło.

Napisano

Moim zdaniem ząbek zapobiega odkręcaniu się sterów, więc ja bym raczej poszerzył rowek w widelcu delikatnie.

Ale mogę się mylić.

Napisano

Teoretycznie ten ząbek powinien ułatwiać regulacje sterów, jednak w praktyce często się przekręca i powoduje uszkodzenie gwintu. Spokojnie można go spiłować i nic się nie będzie rozkręcać.

Pozdrawiam.

Napisano

Panowie powiedzcie proszę co da się zrobić na ramie mtb ? pionowe haki... mam dość przerzutek, zapchanych linek i brudnej kasety. Znudził mi się taki zwykły mtb. Poza tym to kosztowna zabawa.

Ma służyć głównie w niesprzyjających warunkach tzn deszcz/zima.

Zimą strasznie szybko znikają klocki hamulcowe dlatego ostre by było fajnym rozwiązaniem bo zawsze jest skid w pogotowiu. tylko te haki...

Wiem że do zimówki można znaleźć ramę na allegro, ale mi zależy żeby wykorzystać właśnie tą.

Napisano

Droga specjalna piasta którą możesz przemieszczać, tak że napina łańcuch, w tej cenie lepiej dać ramę do polskiego mistrza spawania by haki zmienił...

Napisano

Najprościej zrobić singla z napinaczem.

Jeśli jednak chcesz koniecznie ostre to zanieś rame do najbliższego ślusarza

który za kilkanaście złotych przerobi ci haki.

Nie koniecznie musi je wymieniać.

W tanich stalowych ramach wystarczy "Tu obciąć, tam przyspawać"

Kupowanie specjalnej piasty ma sens tylko do drogiej lub wyjątkowo cennej ramy.

Napisano

Proszę kogoś kto budował już koła o pofatygowanie się i dopasowanie długości szprych do moich kółek. Niby wystarczy wpisać w kalkulator, ale nie dobierałem nigdy długości szprych i nie jest dla mnie wszystko jasne, boję się że kupie nie takie jak trzeba.

Koła 28 cali, szerokość piast standardowa, szosowa.

Z przodu słoneczko

36 szprych

Obręcz 30mm wysokości

Piasta:

odległość między kołnierzami mierzona po wewnętrznej stronie 64mm

Średnica kołnierza- odległość między zewnętrzną stroną otworów 63mm

Tył zaplot: 36 spoke crows foot

można ten zaplot zobaczyć na stronce http://www.terminalvelocity.demon.co.uk/WheelBuild/

(tylko nie wiem czy zapleść tak jak na pierwszym rysunku czy tak jak jest na zdjęciu, bo tu jest inaczej i tu)

36 szprych

Obręcz 30mm wysokości

Piasta:

Odległość między kołnierzami mierzona po wewnętrznej stronie 53mm

Średnica kołnierza- odległość między zewnętrzną stroną otworów 63mm

Piasta flip flop, symetryczna tak jak z przodu.

Oczywiście wiem że w tym zaplocie jest 12 szprych krótszych 24 dłuższe.

Nie wiem czy zamieściłem wszystkie parametry potrzebne do obliczenia długości, jak coś to dopiesze

Napiszcie co wam powychodziło, spodziewam się odpowiedzi w których będą napisane długości szprych a nie komentarze w stylu, h..owe zaploty, za sztywno, za miękko, za słabo, za mocno itp.

Jestem zdecydowany na właśnie takie rozwiązanie.

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Napisano

Myślałem że te pomiary wystarczą, i osoba doświadczona szybciej wszystko rozgryzie. Okej bedę musiał powalczyć sam. Nie znam tak dobrze angielskiego i będzie troche rozkminiania przy zagranicznych kalkulatorach (do polskich też mam linki, ale rozumiecie moją obawę o to że dobiore nie takie szprychy). I do tego teraz obręcze mam w mieszkaniu u dziewczyny, a na piastach schnie bezbarwny, bo dzisiaj malowałem.

Koła będę zaplatał sam, nie będzie z tym większego problemu bo juz przeplatałem, ale nigdy nie budowałem od podstaw.

Napisano

Kończę pierwszego w życiu fixa. Potrzebny na jutro...

Założyłem łańcuch i strasznie hałasuje napęd. Nie wiem o co chodzi. Linia łańcucha wydaje się być super.

Powiedzcie proszę na co zwrócić uwagę...

Łańcuch kmc szeroki za dyszkę. blat szeroki, tylna zębatka też.

Napisano

Najprawdopodobniej linia łańcucha tylko wydaje się być super. Sprawdź wolno kręcąc korbą czy zęby łapią równo środek łańcucha.

Jeszcze może być taka opcja że za mocno naciągnąłeś łańcuch i krzyczy bo nie może się kręcić.

Napisano

hałasuje nawet gdy nie jest mocno napięty. linia łańcucha może mogłaby być ciut lepsza ale TAKI HAŁAS ? Co mogę zrobić tak na szybko ? blat jest już po wewnętrznej...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...