Skocz do zawartości

[budowa] Ostrego Koła - rady i porady

KAZUMI

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

@sath: tak sobie dywagujemy, żeby była jasność jak ktoś kiedyś tu zajrzy ;-)

Ja jestem prawie pewien, że ten temat był już obszernie opisywany, bo sam wrzucałem rysunki i opisy tyczące się "symetryczności" zaplotów z jakiegoś Zinna czy innego Sheldona. Choć może być ciężko je odnaleźć, bo myślę, że posty te zaginęły w natłoku pytań i rozprawek o tym jakie obręcze kupić żeby zrobić sobie dobrze albo ile to by moja babcia dała Gromadzie za widelec z małym prześwitem.

Napisano

...posty te zaginęły w natłoku pytań i rozprawek o tym jakie obręcze kupić żeby zrobić sobie dobrze albo ile to by moja babcia dała Gromadzie za widelec z małym prześwitem.

Zgadzam się. Ciężko coś konkretnego znaleźć, bo wiele wątków rozwija się w dziwnym kierunku no i brakuje moderacji.

Może wątek "rady porady" też należy już rozbić na "część II" ..?

Napisano

Hmm, kto się zgłosi na ochotnika i wyciągnie wszystkie wartościowe informacje z co dłuższych tematów i ładnie pogrupuje? :thumbsup:

Chociaż ostre jest tak nieskomplikowaną konstrukcją, że aż dziw, że można się tyle głowić nad złożeniem :wallbash:

Ciężko powiedzieć coś, czego nie było jeszcze na forum albo nie da się znaleźć w google.

Ktoś jakiś czas temu dobrze podsumował dyskusję w tym dziale - rozrastają się tylko wątki z ciekawymi rowerami, allegro i kupię/sprzedam.

W ogóle to czasem lepiej zamiast pytać na forum, jest przejść się do sklepu prowadzonego przez szalonego dziadka-kolarza i sobie porozmawiać, na pewno nie będzie to czas stracony.

Wiem, że to oczywiste, ale niektórzy w dobie internetu w ogóle całkowicie zapominają o takich przyziemnych sprawach ;]

to tak ogólnie, bez żadnych przytyków.

Napisano

ja jeszcze nigdy chyba nie pytalem o rade, ale zapytam. chetnie poczytam co powiedza na ten temat teoretycy.

otóż mam fajna ramke. jest to szosowa czasowka od rychtarskiego. fajna; moj rozmiar, ciasna z tylu i 650C z przodu (kocham to).

no, ale ma haki punktowe i co teraaa?

myślałem i myślałem. wymiana haków? hmmmmm. rychtarski chce 280, gromada 250....

napinacz singlowy? chyba nie, bo wtedy za mala czesc lancucha oparta jest na tylnej koronce.

no i nic innego jak napinacz w sumie nie przychodzi mi do glowy, ale widze do tak:

w miejcu, w ktorym lancuch krzyzuje sie z rurka widelca zalozyc obejme ze sruba. na dole koleczko od przerzutki koniecznie z kretlikiem przed sruba.

i teraz skrecajac srube w dol lancuch sie napina. srube kontrujemy pod i nad obejma no i teoretycznie powinno dzialac.

a co wy na to?

Napisano

Dla mnie patent z takim napinaczem to porażka, i przy skidzie to chyba wygnie rurkę <_< Są jeszcze piasty mimośrodowe... Ale chyba w cenie zmiany haków u naszych mistrzów. Dodatkowo wysokość suportu, jeżeli rower ma jeździć na prawdziwym torze - warto ją zbadać...

Napisano

lepiej ją połóż na szafie niech czeka na lepsze czasy i zmien haki, masz ze dwie kozy do jazdy a na tej bedziesz smigał z jakims ch..ujowym patentem.

sieciu nie osmieszaj sie <_<

Napisano

sieciu mój drogi, a takie coś nie da rady od biedy? http://allegro.pl/nowy-napinacz-lancucha-zamiast-przerzutki-wys-0-i1322969535.html

Sprężyny nie ma więc przy hamowaniu i innych harcach ci nie odfrunie. No i można go założyć tak, że dociska łańcuch w stronę zębatki, a nie ciągnie w dół - w ten sposób wykluczasz to, że łańcuch nie siedzi dobrze na zębatce.

Jestem zbyt zmęczony żeby sobie to dobrze zwizualizować, ale tak mi się w tym temacie po prostu skojarzył ten napinacz.

Napisano

a nie jest ?

kreci sie jak gówno (no ale to wina chinskich łozysk)

czy cos wiecej jej zarzucalem ? no poza rozebana kontrą :icon_lol:

ale z kontra campy teraz smiga ok.

ostatnio ja troche zreformowalem rozbierajac lozyska czyszczac je i napelniajac olejem slonecznikowym .

Była hardą wyscigówką ! do pierwszego deszczu i znowu skrzypi .

W przyszlym tyg zamierzam wreeszcie kupic te łozyska hybrydowe do niej :*

Co do chosena , hm nie spotkalem sie z piastą którą wymieniłeś , choc sam Chosen klepie piasty dla Sun Ringle!

odpowiedz sobie sam czy to gówno czy ogarniety produkt za te kase

plusem bedzie kompatybilnosc z lockringiem dura ace :)

btw. naprawde poszukiwania hurtowni / dystrybutara / sprzedawcy lozysk w waszej okolicy nie boli..

nikt wam za taka kase nie sprzeda produktu w pelni satysfakcjonujacego.

Napisano

Witam

Wiem że temat rzeka ale nie mogę znaleźć konkretów.

Szukam czarnych piast do ok. Jakie są najlepsze w stosunku ceny do jakości ?

Miche ? czarne droższe :/

Napisano

ekonomiczna opcja czarnuchów to novateki chyba. zdania są podzielone. jak to jest z tym zrywaniem gwintów przy skidach ?

A może blb albo jakiś wypas na tył a na przód tanioszke byle się ładnie kręciła ?

Napisano

W fajnych czasach mi przyszło żyć. Myślałem, że ekonomiczna opcja to jest koło ze złomu z zaklejoną zębatką albo zaspawane w garażu torpedo. Ale jak widać świat idzie ku dobremu. Tylko to zesranie gwintów przy skidach. Ale zdania są podzielone. Piasty możesz przemalować zawsze. Na przykład tak:

gay-pride-flag-738850.jpg

Napisano

ekonomiczna opcja czarnuchów to novateki chyba. zdania są podzielone. jak to jest z tym zrywaniem gwintów przy skidach ?

A może blb albo jakiś wypas na tył a na przód tanioszke byle się ładnie kręciła ?

Daj sobie siana z nową piastą. Zaklej bębenek.

Napisano

no tak, piasta pod tarczę lepszą jest, łatwiej (niż piastę bębenkowa) znaleźć taką w kolorze czerwonej anody jest, a jak wiadomo czerwona szybszą jest

aaa, ostatnio na allegro pojawiły się zębatki pod tarczę wycinane CNC

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...