sath Napisano 23 Listopada 2010 Napisano 23 Listopada 2010 @sath: tak sobie dywagujemy, żeby była jasność jak ktoś kiedyś tu zajrzy ;-) Ja jestem prawie pewien, że ten temat był już obszernie opisywany, bo sam wrzucałem rysunki i opisy tyczące się "symetryczności" zaplotów z jakiegoś Zinna czy innego Sheldona. Choć może być ciężko je odnaleźć, bo myślę, że posty te zaginęły w natłoku pytań i rozprawek o tym jakie obręcze kupić żeby zrobić sobie dobrze albo ile to by moja babcia dała Gromadzie za widelec z małym prześwitem.
newman88 Napisano 23 Listopada 2010 Napisano 23 Listopada 2010 ...posty te zaginęły w natłoku pytań i rozprawek o tym jakie obręcze kupić żeby zrobić sobie dobrze albo ile to by moja babcia dała Gromadzie za widelec z małym prześwitem. Zgadzam się. Ciężko coś konkretnego znaleźć, bo wiele wątków rozwija się w dziwnym kierunku no i brakuje moderacji. Może wątek "rady porady" też należy już rozbić na "część II" ..?
Konik Napisano 23 Listopada 2010 Napisano 23 Listopada 2010 Hmm, kto się zgłosi na ochotnika i wyciągnie wszystkie wartościowe informacje z co dłuższych tematów i ładnie pogrupuje? Chociaż ostre jest tak nieskomplikowaną konstrukcją, że aż dziw, że można się tyle głowić nad złożeniem Ciężko powiedzieć coś, czego nie było jeszcze na forum albo nie da się znaleźć w google. Ktoś jakiś czas temu dobrze podsumował dyskusję w tym dziale - rozrastają się tylko wątki z ciekawymi rowerami, allegro i kupię/sprzedam. W ogóle to czasem lepiej zamiast pytać na forum, jest przejść się do sklepu prowadzonego przez szalonego dziadka-kolarza i sobie porozmawiać, na pewno nie będzie to czas stracony. Wiem, że to oczywiste, ale niektórzy w dobie internetu w ogóle całkowicie zapominają o takich przyziemnych sprawach ;] to tak ogólnie, bez żadnych przytyków.
wiosnaa Napisano 23 Listopada 2010 Napisano 23 Listopada 2010 ja jeszcze nigdy chyba nie pytalem o rade, ale zapytam. chetnie poczytam co powiedza na ten temat teoretycy. otóż mam fajna ramke. jest to szosowa czasowka od rychtarskiego. fajna; moj rozmiar, ciasna z tylu i 650C z przodu (kocham to). no, ale ma haki punktowe i co teraaa? myślałem i myślałem. wymiana haków? hmmmmm. rychtarski chce 280, gromada 250.... napinacz singlowy? chyba nie, bo wtedy za mala czesc lancucha oparta jest na tylnej koronce. no i nic innego jak napinacz w sumie nie przychodzi mi do glowy, ale widze do tak: w miejcu, w ktorym lancuch krzyzuje sie z rurka widelca zalozyc obejme ze sruba. na dole koleczko od przerzutki koniecznie z kretlikiem przed sruba. i teraz skrecajac srube w dol lancuch sie napina. srube kontrujemy pod i nad obejma no i teoretycznie powinno dzialac. a co wy na to?
Konik Napisano 23 Listopada 2010 Napisano 23 Listopada 2010 Jak źle zrozumiałem, to sorry, ale pytasz o mniejwięcejcośtakiego? http://www.snyder.on.ca/images/chain%20tensioner.JPG http://motorbicycling.com/attachments/f3/15228d1256983173-im-confused-about-all-chain-tensioner-tensioner.jpg
itr Napisano 23 Listopada 2010 Napisano 23 Listopada 2010 Dla mnie patent z takim napinaczem to porażka, i przy skidzie to chyba wygnie rurkę Są jeszcze piasty mimośrodowe... Ale chyba w cenie zmiany haków u naszych mistrzów. Dodatkowo wysokość suportu, jeżeli rower ma jeździć na prawdziwym torze - warto ją zbadać...
elberet Napisano 23 Listopada 2010 Napisano 23 Listopada 2010 jak na moje to sie połamie przy zwalnianiu. zostaje ci magic gear chyba albo wymiana haków.rurokura zrobił kiedyś mimośrodowe napinacze. http://www.forumrowerowe.org/topic/34453-pionowe-haki-konwersja-na-okss/ może troche mało ładne (zwłaszcza do takiej kozy), ale cel uświęca środki.
newman88 Napisano 23 Listopada 2010 Napisano 23 Listopada 2010 Tu jest chyba coś zbliżonego, ale dosyć hardcorowe rozwiązanie ;-) http://www.choody.com/forum/forum_posts.asp?TID=1397
wiosnaa Napisano 23 Listopada 2010 Napisano 23 Listopada 2010 no coś w ten deseń tylko zeby mialo koleczko od przerzutki lub chociaz plastikowa rolke
Varg Napisano 23 Listopada 2010 Napisano 23 Listopada 2010 lepiej ją połóż na szafie niech czeka na lepsze czasy i zmien haki, masz ze dwie kozy do jazdy a na tej bedziesz smigał z jakims ch..ujowym patentem. sieciu nie osmieszaj sie
wiosnaa Napisano 23 Listopada 2010 Napisano 23 Listopada 2010 jedna mam tez jeszcze taka czasowke rychtara w takim samym malowaniu jak ta torowka i zrobie z niej singla jak tylko suporty dojda do sklepu ;D
sath Napisano 24 Listopada 2010 Napisano 24 Listopada 2010 sieciu mój drogi, a takie coś nie da rady od biedy? http://allegro.pl/nowy-napinacz-lancucha-zamiast-przerzutki-wys-0-i1322969535.html Sprężyny nie ma więc przy hamowaniu i innych harcach ci nie odfrunie. No i można go założyć tak, że dociska łańcuch w stronę zębatki, a nie ciągnie w dół - w ten sposób wykluczasz to, że łańcuch nie siedzi dobrze na zębatce. Jestem zbyt zmęczony żeby sobie to dobrze zwizualizować, ale tak mi się w tym temacie po prostu skojarzył ten napinacz.
wiosnaa Napisano 26 Listopada 2010 Napisano 26 Listopada 2010 ciekawe ciekawe ktos mial do czynienia z tym urzadzeniem?
Stoofek Napisano 27 Listopada 2010 Napisano 27 Listopada 2010 Panowie czy piasta Chosen (typu flip flop) jest warta kupienia (za ok 75zł)? pojeździ to choć troche?
Konik Napisano 27 Listopada 2010 Napisano 27 Listopada 2010 Pomogę Ci, bo chyba wyszukiwarka Ci padła: http://www.forumrowerowe.org/topic/33544-budowa-ostrego-kola-rady-i-porady/page__st__646 http://www.forumrowerowe.org/topic/69891-ciekawe-aukcje-allegro-i-ebay-oraz-sklepy-internetowe-ii/page__st__200__p__766395?do=findComment&comment=766395 http://www.forumrowerowe.org/topic/69268-piasta-miche-novatec-i-pochodne/page__p__722853?do=findComment&comment=722853 btw miche , jest naprawde porządną piastą .
wiosnaa Napisano 27 Listopada 2010 Napisano 27 Listopada 2010 kaemes ma downa, bo wypalil za duzo browna.
Varg Napisano 27 Listopada 2010 Napisano 27 Listopada 2010 a nie jest ? kreci sie jak gówno (no ale to wina chinskich łozysk) czy cos wiecej jej zarzucalem ? no poza rozebana kontrą ale z kontra campy teraz smiga ok. ostatnio ja troche zreformowalem rozbierajac lozyska czyszczac je i napelniajac olejem slonecznikowym . Była hardą wyscigówką ! do pierwszego deszczu i znowu skrzypi . W przyszlym tyg zamierzam wreeszcie kupic te łozyska hybrydowe do niej :* Co do chosena , hm nie spotkalem sie z piastą którą wymieniłeś , choc sam Chosen klepie piasty dla Sun Ringle! odpowiedz sobie sam czy to gówno czy ogarniety produkt za te kase plusem bedzie kompatybilnosc z lockringiem dura ace btw. naprawde poszukiwania hurtowni / dystrybutara / sprzedawcy lozysk w waszej okolicy nie boli.. nikt wam za taka kase nie sprzeda produktu w pelni satysfakcjonujacego.
whynot5 Napisano 5 Grudnia 2010 Napisano 5 Grudnia 2010 Witam Wiem że temat rzeka ale nie mogę znaleźć konkretów. Szukam czarnych piast do ok. Jakie są najlepsze w stosunku ceny do jakości ? Miche ? czarne droższe :/
whynot5 Napisano 5 Grudnia 2010 Napisano 5 Grudnia 2010 ekonomiczna opcja czarnuchów to novateki chyba. zdania są podzielone. jak to jest z tym zrywaniem gwintów przy skidach ? A może blb albo jakiś wypas na tył a na przód tanioszke byle się ładnie kręciła ?
sath Napisano 5 Grudnia 2010 Napisano 5 Grudnia 2010 W fajnych czasach mi przyszło żyć. Myślałem, że ekonomiczna opcja to jest koło ze złomu z zaklejoną zębatką albo zaspawane w garażu torpedo. Ale jak widać świat idzie ku dobremu. Tylko to zesranie gwintów przy skidach. Ale zdania są podzielone. Piasty możesz przemalować zawsze. Na przykład tak:
Aurox Napisano 6 Grudnia 2010 Napisano 6 Grudnia 2010 ekonomiczna opcja czarnuchów to novateki chyba. zdania są podzielone. jak to jest z tym zrywaniem gwintów przy skidach ? A może blb albo jakiś wypas na tył a na przód tanioszke byle się ładnie kręciła ? Daj sobie siana z nową piastą. Zaklej bębenek.
Varg Napisano 6 Grudnia 2010 Napisano 6 Grudnia 2010 a moze wyrwac cos super hiper madafaka na przod pod tarcze ? jakies HOPE albo CHRIS KING ?
Aurox Napisano 6 Grudnia 2010 Napisano 6 Grudnia 2010 no tak, piasta pod tarczę lepszą jest, łatwiej (niż piastę bębenkowa) znaleźć taką w kolorze czerwonej anody jest, a jak wiadomo czerwona szybszą jest aaa, ostatnio na allegro pojawiły się zębatki pod tarczę wycinane CNC
senjiro Napisano 6 Grudnia 2010 Napisano 6 Grudnia 2010 Ja się moją maszynką pochwalę. Koszt złożenia 200zł
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.