Skocz do zawartości

[budowa] Ostrego Koła - rady i porady

KAZUMI

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

jelenNYC

Myślę sobie tak... Miło, że nas pytasz co-i-jak. Jednakże mieszkasz w kraju, w którym części do ostrego są bardzo łatwe do zdobycia, rynek jest nieporównywalnie obfitszy niż w Polsce. My tutaj czasem musimy ostro zakombinować, żeby zdobyć jakąś część. Nierzadko sprowadzamy je właśnie z USA. Ty masz pod nosem wielu framebuilderów, masę sklepów, warsztatów ukierunkowanych na ostre. Może łatwiej by Ci było, gdybyś pochodził po okolicy, podpytał w sklepach, spróbował zaczepić paru kurierów. Nikt z nas nie odmówi Ci raczej pomocy, ale największe źródło wiedzy i sprzętu masz dosłownie pod nosem.

Napisano

Poproś sprzedającego o więcej danych, albo chociaż zdjęcie dużej rozdzielczości. Podeślesz, wówczas mogę się odważyć coś powiedzieć.

Inna rzecz, że za 100$ nie ma się co spodziewać ameryki :D

Napisano

hmm a myśleliście jak zamienić piastę z wolnobiegiem nie kasetą na ostre?

mam na myśli takie coś:

eaf9dbddedc85180m.jpg

cały rower to huragan i części pochodzą również z tamtego okresu

Napisano
hmm a myśleliście jak zamienić piastę z wolnobiegiem nie kasetą na ostre?

yyy nie za bardzo cie zrozumiałem, ale chyba w twoim pytaniu chodzi ci o to, jak przerobić zwykłą kasetę na bębenku na napęd "ostre koło"

PROSZĘ BARDZO

http://www.forumrowerowe.org/index.php?sho...mp;#entry242391

TAKIE ODPOWIEDZI MOŻNA UZYSKAĆ W TEMACIE [CzyZPyt] Czesto Zadawane Pytania., Zanim napiszesz - przeczytaj!!! JEST ON PRZYKLEJONY...

Napisano

O ile mieszkam w takim miescie, nie probowalem jeszcze szukac zadnych sklepow pod OK, pozatym nie opdje do ludzi z laptopem pokazujac im craiglist i pytajac sie o rame :D

Wiem, ze moze i zdjecie nie jest za######iste, ale macie tu jeszcze jedno : http://newyork.craigslist.org/mnh/bik/903230304.html

Prosilbym tylko o opinie o ramie, takie na szybko :)) Napisalem do niego zeby wyslal mi wiecej zdjec - jak je dostane to napisze, a tymczasem powiedzcie mi czy nadawaloby sie to pod OK, a co najwazniejsze - czy ma to sens.

• Mod Team
Napisano
Prosilbym tylko o opinie o ramie, takie na szybko :() Napisalem do niego zeby wyslal mi wiecej zdjec - jak je dostane to napisze, a tymczasem powiedzcie mi czy nadawaloby sie to pod OK, a co najwazniejsze - czy ma to sens.

Klaniam,

Podstawowy, rzeczowy blad. Kazda rama nada sie na ostre kolo gdyz ostre kolo to rodzaj przeniesienia napedu a nie typ roweru... :(

Chyba musze wrocic do swojej kobylastej sygnatury gloszacej wszem, wobec i kazdemu z osobna co-zacz ...

Zadaj sobie pytanie co chcesz od tego roweru. Czy ma byc to spokojny bujak czy jakas nerwowa wyscigowka. Trenigowy, wygodny rumak czy lanserski wydziwias do kulania sie promenada...

Wtedy mozesz poszukac ramy i/lub calego roweru.

Tak jak pisza poprzednicy. Masz w Hamburgerowie PRZEOGROMNY wybor sprzetu, akcesoriow i kompletnych rowerow. Wystarczy pogooglac :)

My ubodzy Europejczycy (ok, ja mam lepiej u Herbaciarzy :D ) musimy sie zdrowo namachac aby wyczarowac jakiegos fajnego sprzeciora...

nikodem

Spokojnie sie nada taka piasta. Zebata za 8PLN, Loctite za 20PLN plus kontra do starego suportu za 1PLN i bedzie chodzic.

Poszukaj szczegolow w CzyZPycie pod haslem konwersja klejona...

OSTRO!

I.

Napisano

No rower ma to byc do wszystkiego ogolnie :)) Do jazdy po miescie, na pewno bede chcial sprobowac jazdy w trafficu na manhattanie bo mnie to kreci. O rame pytam, bo jak pokazalem poprzednia to kazdy narzekal na katy, niestandardowosc ramy i takie bajery, wiec wolalem zapytac o rame i tutaj.

http://newyork.craigslist.org/mnh/bik/904084129.html

Czy ta rama bedzie dobra ?

I czy nie bedzie za mala? Bo spotkalem sie z opiniami na innych forach, ze taki rozmiar ramy jest idealny, a inni mowia, ze nie.

• Mod Team
Napisano

Oooooo wypraszam sobie takie generalizowanie. Ja nie nazekalem ;)

Powtorze raz jeszcze. KAZDA rama bedzie dobra do roweru z ostrym kolem.

Kwestia zupelnie innej dysputy bedzie jakie kroki (czesci, modyfikacje i naklady finasowe) bedziesz musial podjac aby takowa rame uzbroic i postawic na kolach.

Oczywiscie niezaprzeczalny ponownie pozostaje fakt iz zyjac w Niujorku masz kapitalny dostep do o wiele ciekawszych, latwiejszych w przystosowaniu lub ogolnie bardziej interesujacych ramniz pokazany przez Ciebie swiniak.

Aczkolwiek jak wskazuje duza ilosc konwertow na tej ramie w FGG nie jest to jakas zupelna pasc i Ostateczne-Kosmiczne-Dno.

Mozna wszystko. Co Ci sie zywnie podoba. Szczegolnie z twoim dostepem do rowerowej armatury ostrokolowej lub torowej.

A ta rozow rakma tez sie oczywiscie nada. Oszczedzi Ci klopotow z suportem i korba. Jednakowz wartaloby sprawdzic jak sie ma jej rozmiar do Twoich wymagan w tym temacie...

I jeszcze nikodem.

Pierwsza linka z CzyZPyta prowadzi do zaklejonen piasty KAZUMIEGO. Caly czas na tej piastce jezdi, to pewnie udzieli Ci kilku swiatlych wskazowek :)

OSTRO!

I.

Napisano

Wlasnie, moze Ty mi powiesz - jak ma sie jej rozmiar do moich wymagan :) Mam 182 cm wzrostu, i niektorzy ludzie na forum fixedgear NY pisali, ze ta rama jest dla nich idealna przy moim wzroscie, a inni ze nie, wiec pyatm i tutaj.

Napisano
na pewno bede chcial sprobowac jazdy w trafficu na manhattanie bo mnie to kreci.

O stary, ale Ci zazdroszcze :)

Co do ramy to sama długość rury podsiodłowej(seat tube), która określa jednocześnie rozmiar ramy może by spasowała z długą sztycą. Problemem jest moim zdaniem z długość rury górnej(top tube), której to wymiaru nie ma podanego. Generalnie chodzi o to, że ramy konstruuje się w różnych rozmiarach nie tylko na wysokość, ale i na długość, bo wyższy człowiek ma nietylko dłuższe nogi, ale też ręce i tułowie(mam nadzieję, że rozumiesz o co mi chodzi).

Powiem Ci tylko, że mi przy wzroście 185cm pasują bardzo dobrze ramy 56-59cm z geometrią klasyczną(górna rura równoległa do podłoża), a w przypadku ramy z linku ze slopingiem(rura górna opadająca od główki do podsiodłowej) ta wartość może być jeszcze mniejsza.

Tak więc dopytaj się o wymiary to zaradzimy.

Napisano
Wlasnie, moze Ty mi powiesz - jak ma sie jej rozmiar do moich wymagan :D Mam 182 cm wzrostu, i niektorzy ludzie na forum fixedgear NY pisali, ze ta rama jest dla nich idealna przy moim wzroscie, a inni ze nie, wiec pyatm i tutaj.

hmmm jeżeli 182...to o ile dobrze widzę to ta ramka jest 530...

według mnie niestety za mała...wiesz nie musi to być prawda może się na nią wciśniesz-dłuższy mostek, sztyca dłuższa...i jak znalazł ramka będzie TWOJA...a wiesz i mniejsza tym sztywniejsza :P:D :D ale według mnie dla CIEBIE minimum 560...

i wielkie ale

wielu podaje rozmiar ramy mierząc rurkę pionową....i jak facet podał 530 to może długośc jest z 560 a może nawet 570-80...trzeba go dopytać konkretnie!

p.s. nawet byś miał koszyki na bidon i miejsce na tylni hamulec...a w ramie typowo TOROWEJ bo takie ma haki to jest NOWOŚĆ :D

Napisano

jelenNYC

Powiedz,mi (nam), czy to będzie Twój pierwszy rower, czy masz już jakieś cyklistyczne doświadczenia? Kwestia rozmiaru ramy, to jedno z podstawowych pojęć, które raczej większość jeżdżących potrafi zdefiniować w odniesieniu do własnej osoby. Jeśli jest to dla Ciebie obcy temat, polecam lekturę mojej ulubionej strony: www.kolarstwo-szosowe.gda.pl

Jest tam też sporo informacji o OK. Przyswoisz treści tam zamieszczone - łatwiej będzie Ci dokonać wyboru. Mnie w każdym razie ta stronka wiele lat temu znacząco pomogła.

Napisano

To już zależy czego oczekujesz od ramy/roweru. Jeśli chcesz mieć zwinną, krótką torówkę to moim zdaniem się opłaca, bo Orłowski wziąłby znacznie więcej. Jeśli jednak wolisz coś bardziej umiarkowanego, to da się kupić za te pieniądze cały rower z przyzwoitą ramą(szosa).

Poza tym trzebaby się dopytac o geometrią rozmiary itp. bo jest tu trochę niewiadomych. Nie jestem pewien, ale wydaje mi się, że u Olsh'a sami malują te ramy, więc można by kombinować z kolorami, jeśli rzeczywiście tak jest.

Pozdro.

Napisano
Jeśli chcesz mieć zwinną, krótką torówkę to moim zdaniem się opłaca, bo Orłowski wziąłby znacznie więcej. Jeśli jednak wolisz coś bardziej umiarkowanego, to da się kupić za te pieniądze cały rower z przyzwoitą ramą(szosa).

Poza tym trzebaby się dopytac o geometrią rozmiary itp. bo jest tu trochę niewiadomych. Nie jestem pewien, ale wydaje mi się, że u Olsh'a sami malują te ramy, więc można by kombinować z kolorami, jeśli rzeczywiście tak jest.

Pozdro.

Właśnie szukam czegoś mniej emeryckiego, zwinnego, jeszcze się zastanawiam.. Gromada tez ma ramy torowe, ale za bardzo dużą kasę 1055zł, wiem też że można u niego wychaczyć jakieś starsze torówki, ale mojego rozmiaru nie miał, jak z cenami u Orłowskiego to nie wiem, ale jeszcze wysłałem meila do Rychtarskiego ile on sobie bierze http://bikes4you.pl/, jeszcze jest opcja przerabiania haków, ale nie chce...

Poza tym trzebaby się dopytac o geometrią rozmiary itp. bo jest tu trochę niewiadomych.

Wysłałem wiadomość z takim zapytanie, jak otrzymam odpowiedź to podam.

Nie jestem pewien, ale wydaje mi się, że u Olsh'a sami malują te ramy, więc można by kombinować z kolorami, jeśli rzeczywiście tak jest.

Jak tak by było to duży plus.

Pozdro.

peas

Napisano

Myślę, że za ponad 1000zł to już spokojnie mógłbyś zamawiać torówkę u Orłowskiego z wymażonymi kątami, kiedyś jego ramy chodziły po bodajże 700zł na allegro.

Byłbym Ci wdzięczny gdybyś opublikował na forum, ewentualnie wysłał mi na PW korespondencje(lub wnioski z nich) dotyczące cen Rychtarskiego i geometrii ramy od Olsha.

Napisano

Stop ram od pana Olszewskiego jest nieznany, geometria też nie. To ramy ze starych torowych rowerów Riekord (cyrylicy tu nie ma, więc muszę spolszczyć nazwę). Te w dobrym stanie sprzedaje za granicą za spore pieniądze, te nieco obskubane z lakieru przemalowuje i sprzedaje w Polsce za niewielkie. Temat był już przerabiany na początki tego roku.

Natomiast ciekaw jestem odpowiedzi Pana Rychtarskiego. Mam nadzieję mastiv, że świadom jesteś tego, co i za ile Pan Rychtarski produkuje. Jeśli Ci odpowie, to tylko nie smuć, że drogo. Swój palnik kieruje on w stronę customingu i zachodnich grup półprofi.

Napisano

@Grabarz,

czy mógłbyś rzucić linkiem albo chociaż wskazać temat, o którym mówisz?

Moim zdaniem nawet jesli ramki są używane, ale sprawne, pomalowane(czyt. zabezpieczone przed rdzą) to cena i tak jest w porządku.

Co do geometrii to zawsze można poprosić o pomierzenie, ewentualnie samemu pójść z miarką jeśli ma się możliwość.

Napisano
@Grabarz,

czy mógłbyś rzucić linkiem albo chociaż wskazać temat, o którym mówisz?

też byłbym wdzięczny

ALE... mam jeszce jedną prośbę, wiem że taki temat był na pewno poruszany, ale gdy wpisalem w wyszukiwarke korby, to jak mi sie pokazał temat budowa ostrego rady i porady i Ostry topic to mi łapy opadły, ale se myśle, a poszukam, nie da się!! nie da sie tego znaleźć, przepraszam,

nawijam a nawet nie napisałem czego szukam, potrzebuje odpowiedzi na pytanie jaką korbe dobrać do ostrego, nie chodzi mi o długość, a o wszystkie inne czynniki, takie jak szerokość zębatek itp itd, powie mi ktoś, albo może ktos jednak znajdzie??

• Mod Team
Napisano

:P

Proponuje jednak powtorke z nauki czytania. W pierwszym wskazaniu naszego subforumowego CzyZPyta jest jak uzywac wyszukiwarki. Wystarczy zmienic w ustawieniach na "pokaz jako posty" a nie "jako tematy" i rece przestaja opadac...

Anyway... Raz jeszcze...

Lancuch 1/8 czla mozna pozenic z kazda zebatka tak 1/8 cala jak i 3/32 cala.

Komponenty 3/32 cala i 1/8 cala wspolpracuja ze soba poprawnie o ile nie miesza sie lancucha na cienkie blaty/koronki z grubymi blatami i koronkami.

Koronki 1/8 cala obsluguja tylko lancuch 1/8 cala, ciensze poleca na dowolnym lancuchu.

Najbezpieczniejszy rozmiar korby - ze wzgledu na prawdopodobienstwo "cyrkla" na zakrecie to 165mm choc ludzie jezdza na 170-tka i tez daja rade bez calowania asfaltu.

Ustawienie lini lancucha masz tutaj... http://www.forumrowerowe.org/index.php?sho...mp;#entry494067

LUDZIE! Zadawajcie sobie nieco wiecej trudu...

OSTRO!

I.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...