Skocz do zawartości

[odzież] koszulka z długim rekawem czy bezrekawnik i rekawki

pioman

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

tak jak w temacie powyżej

które rozwiązanie będzie lepsze na jazdę w warunkach obecnej pogody, czyli nie za ciepło ani za zimno ale i gdy nie pada deszcz

jakie plusy i minusy maja takie rozwiązania?

Napisano

ja sam postanowiłem nie kupować koszulki z długim rękawem a kupić do obecnej z krótkim... rękawki... poręczniejsze, gdy jest ciepło rękawki do kieszeni i po kłopocie... podobnie z nogawkami :rolleyes: osobiście polecam takie rozwiązanie :) choć znajdzie się za chwilkę ktoś o innym :)

Napisano

Zdecydowanie koszulka z długimi rękawami. Ja w takiej jeżdżę i mam duży komfort termiczny. Jak jest gorąco to podciągam rękawy i jadę dalej. Poza tym takie rozwiązanie jest tańsze. Koszulkę Novatexu można mieć za nieco ponad 30zł.

Z rękawkami jest ten problem, że nie ma co z nimi zrobić jak je zdejmiesz. Mogą się zsuwać i podwijać.

Napisano
Jak jest gorąco to podciągam rękawy i jadę dalej. Poza tym takie rozwiązanie jest tańsze. Koszulkę Novatexu można mieć za nieco ponad 30zł.

a czy ta koszulka jest ciepła?

Z rękawkami jest ten problem, że nie ma co z nimi zrobić jak je zdejmiesz. Mogą się zsuwać i podwijać.

ja wożę rękawki w plecaku :D

ogólnie to chodziło mi o rozwiązanie takie, które było by lepsze na wycieczki dłuższe przy takiej mieszanej pogodzie, wyjazd w południe gdy jest ciepło a powrót wieczorem gdy nie zawsze jest ciepło, ewentualnie słonko świeci ale wiaterek daje bardzo o sobie znać

http://www.rowersport.pl/produkt/1378_pirate_bezrekawnik

czy to dobrze chroni przed wiatrem?

Napisano
Zdecydowanie koszulka z długimi rękawami... Jak jest gorąco to podciągam rękawy...

Z rękawkami jest ten problem, że nie ma co z nimi zrobić jak je zdejmiesz...

Wiesz z rękawkami można w 2 stronę - rolujesz w dół i masz zwinięte na nadgarstkach = nic nie trzeba zdejmować, ja tak robię z moimi rękawkami IsolFil :036:

...

...http://www.rowersport.pl/produkt/1378_pirate_bezrekawnik

czy to dobrze chroni przed wiatrem?

Jak sama nazwa wskazuje tak - w końcu to Windstopper w dobrym wydaniu, tylko pamietaj, że ochroni przed podmuchem w klatę, jak sie zatrzymasz i bedzie wiało w plecy to już gorzej, ale skoro jeździsz z plecakiem ... :)

...ja wożę rękawki w plecaku :)

...ogólnie to chodziło mi o rozwiązanie takie, które było by lepsze na wycieczki dłuższe przy takiej mieszanej pogodzie, ...

Też jeżdzę z plecakiem i w taka dziwną/zmiennną pogodę radzę sobie nastepująco:

- podstawowa koszulka - jakaś z Coolmaxu (biemme, kelly's, ...) lub tak bardziej mieszczuchowo-freeride'owo koszulka Salomona

- pod spód (jak wieje) - podkoszulka termiczna z merylu, jak sie robi ciepło to ściągam podkoszulkę i jade w samej koszulce (wiem trzeba troche gimnastyki ale mi to nie przeszkadza)

- w plecaku (lub na rekach jak chłodniej) rękawki - w cieplejsze dni Biemme IsolFil, w chłodniejsze Superrubaix

i jakos to jest :)

Napisano

Krótka koszulka i rękawki .Mam takie zestaw 3 lata .I to że się będą zsuwały to bzdura.I niekoniecznie nie ma ich gdzie schować , mega duże to one nie są więc do kieszonki spokojnie wejdą i jeszcze miejsca sporo zostanie :D .Więc ja jestem za taką opcją :D .

Napisano

ujeżdzam takie rękawki już trzeci sezon i są rewelacyjne nic się nie obsuwa i nie podciąga a rozwiązanie kamizelka +rękawki to super sprawa jest duże pole manewru jeżeli chodzi o przystosowanie do panujących warunków

Napisano

Kupiłem właśnie rękawki Biemme ocieplane i nurtuje mnie jedno pytanie :rolleyes: Co zakładacie pod koszulkę z krótkim rękawem? Jeśli temp. wymaga rękawków to tym bardziej wymaga przecież czegoś pod koszulką. Myślałem o jakiejś termoaktywnej bieliźnie, ale wiaterek chyba w czymś takim nadal będzie trochę przeszkadzał :/ Może coś z windstoppera? :|

Napisano

Dzisiaj test bojowy :) Założyłem termoaktywną pod kolarską + rękawki i ruszyłem. W połowie drogi złapała mnie ulewa i towarzyszyła mi do samego końca - było odrobine za zimno :) Ale jak nie leje to ta konfiguracja daje rade.

Napisano

Ja mam zarówno koszulkę z długim, z krótkim jak i bezrękawnik ;) Stosuje odpowiednie kombinacje do warunków atmosferycznych.

Z tym, że "koszula" z długim nie jest typowo rowerowa To bielizna termoaktywna Beri z Polartecu 100, ale na rower bardzo dobrze się nadaje. Jeździłem w niej nawet przy temperaturze bliskiej zera. Do tego bezrękawnik Campus z windstopperem (materiał nazywa się wwguard jeśli mnie pamięć nie myli).

Myśle, że przy takiej pogodzie jak obecnie lepszym rozwiązaniem będzie jendak długi rękaw. Czasami przy szybszej jeździe może nieźle przewiać nieosłonięte części ciała (wiem po łydkach). Natomiast jak się zrobi nagle nieco cieplej zawsze rękaw mozna podwinąć.

A bezrękawnik również warto mieć. Na chłodniejsze dni albo wietrzne nadaje się idealnie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...