Kamixc Napisano 26 Kwietnia 2007 Napisano 26 Kwietnia 2007 Mam taki dylemat bo wlasnie buduje plan treningowy na nastepny miesiąc no i w każdym tygodniu uwzgledniam srednio 2-3 dni przerwy, czy moge w tym czasie pedałować z wysiłkiem do 65% czyli wyskoczyc na aktywny wypoczynek. Czy powinienem raczej zrezygnowac i poleniuchowac bo moze to wpłynąć jakoś ujemnie na zdrowie, kondycje i przynieść nieporzadae skutki ? o taki przykład tygodnia treningowego niżej czwartek wytrzymałość siłowa 140-160 mtb - górzysty 1 : 30 min piątek trening kompensacyjny 120-130 mtb - płaski 1 h sobota wytrzymałość bazowa 135-150 szosa 2 : 30 min niedziela wytrzymałość bazowa 135-150 szosa 2 : 30 min poniedziałek wytrzymałość siłowa 150-160 szosa-górzysty 1 : 30 h wtorek trening kompensacyjny 120-135 szosa - plaski 1 h środa wytrzymałość bazowa 135-150 szosa - plaski 2 : 30 min czwartek trening kompensacyjny 120-130 szosa - plaski 1 h pewnie niektorzy sie zdziwią ze buduje jeszcze baze przechulalem zime Jednak zaczynam juz konczyć i pomału wrzucam w plan wytrzymałośc siłową. do tego moge dodać ze trenuje zgodnie ze schematem rozgrzewka - trening wlasciwy - rozjechanie, stosuje sportową bogata diete, prawie codziennie mam w planie lekki masaż, o ktory niestety sam musze zadbac... Naszczescie mam juz wakacje !
qsy Napisano 26 Kwietnia 2007 Napisano 26 Kwietnia 2007 wszystkie badania potwierdzaja iz wypoczynek czynny jest lepszy od biernego. czas regeneracji skraca sie znaczaco o ile odpowiednio dobierze sie intenyswnosc i objetosc sesji. natomiast widze bledy merytoryczne w rozpisanym mezocyklu. pamietaj, treningi uklada sie w kolejnosci : szybkosc, sila i na koncu wytrzymalosc
Kamixc Napisano 26 Kwietnia 2007 Autor Napisano 26 Kwietnia 2007 niestety chyba na razie bede musiał odstawić aspekt wytrzymałosci siłowej i poganiać troche na siłke, nie jestem pewien ale po obserwacjach z ostatnich treningow z ta siła jest chyba u mnie nie najlepiej.... czy jest na to jakis wyznacznik ? czy można jakoś to sprawdzić ? Czy mozna to naprzykład określic maxymalnym ciezarem jaki jestem w stanie podnieść na brzuchatego albo czworogłowego ? a na budowanie planu treninowego jest wiele schematów... Próbuje je zmieniać co jakiś czas, szukam optymalnego. Jezeli chodzi o objetośc treningu rekomesacyjnego to oscyluje w granicach jednej godziny, natomiast intensywnosc to 60-65 %
RafalB Napisano 26 Kwietnia 2007 Napisano 26 Kwietnia 2007 Z wlasnego doswiadcznia moge napisac ze jezeli bedziesz targal zelastwo na silowni odpusc zupelnie rower. Szczegolnie w okresie gdy bedziesz ciwczyl nogi. Ja sie ladnie zalatwilem cwiczac 3x tydzien nogi i 3x tydzien rower + jakies 2-3x bieganie. W pierwszym miesiacu bylo calkiem ok ale drugi miech to byl sajgon, nie polecam czegos takiego. Chociaz na suwnicy 200kg to betka a na suwnicy smith'a cwiczac lydki szlo 70kg
Kamixc Napisano 27 Kwietnia 2007 Autor Napisano 27 Kwietnia 2007 hihi, tez doznałem lekkiego przetrenowania w zeszłym roku wiec sam juz potrafie stwierdzić kiedy musze przestać i dać spokój na 1,2,3 dni sadze ze bedzie to wygladało mniej wiecej w nastepujacej kolejnosci > siłka >rekompensacja(nastepnego dnia) > wytrzymałosciowy > siłka > rekompensacja >wytrzymałosciowy > siłka > rekompensacja ale jak bedzie, nie wiem, zobacze jak bedzie sie mialo moje samopoczucie
QauczuQ Napisano 14 Maja 2007 Napisano 14 Maja 2007 wszystkie badania potwierdzaja iz wypoczynek czynny jest lepszy od biernego. czas regeneracji skraca sie znaczaco o ile odpowiednio dobierze sie intenyswnosc i objetosc sesji. natomiast widze bledy merytoryczne w rozpisanym mezocyklu. pamietaj, treningi uklada sie w kolejnosci : szybkosc, sila i na koncu wytrzymalosc czytam sobie o sposobach terningu bo coś muszę zmienić... Proszę jak byś mógł opisać bardziej szczegółowo terning na szybkość, siłę i wyrymałość. POPRAWCIE MNIE JAK coś nie tak napisałem poniżej. Siła to 20-30 minutowe dość intensywne wysiłki, tak? Wytrzymałość to np 2h wypady na szose z wysokoą średnią prędkośćią ale bez szarżowania z pulsem? a szybkość, hmmm interwały jakieś 20sekoudowe po 5x czy jakoś tak?
Kamixc Napisano 28 Maja 2007 Autor Napisano 28 Maja 2007 Odkopałem temat bo dowiedziałem sie bardzo waznej rzeczy ! Mianowicie jak juz napisał qsy wszystkie badania potwierdzaja iz wypoczynek czynny jest lepszy od biernego. czas regeneracji skraca sie znaczaco o ile odpowiednio dobierze sie intenyswnosc i objetosc sesji. Jest jak najbardziej prawda, jednak mam ważną informację dla poczatkujacych zawodnikow ! Początkujacy po intensywnych mikrocyklach(okresach) treningowych nie powinni stosowac treningow kompensacyjnych a zamiast tego robic sobie wolne ! Moze to mieć efekt odwrotny i doprowadzic do przetrenowania, a tego nikomu nie życze. Wyczytałem to w "Bibli..." Zawodnicy z doświadczeniemi stażem moga byc spokojni, poczatkujacy(nie jest podane okreslenie poczatkujacego zapewne chodzi jednak o rozpoczynajacych wysiłek po długim okresie przerwy oraz o tych, ktorzy zaczynających trenowac...) jednak powinni sobie odpuścic aktywny wypoczynek. Pozdrówka
Marco90 Napisano 20 Czerwca 2009 Napisano 20 Czerwca 2009 Przykładowy trening kompensacyjny, który ma nam przyspieszyć regenerację to jest w strefie 55-65% HR max, czas 1 godzina, czy krótszy - pół godziny? Z jaką prędkością należy jechać? Spacerówka - 20 km/h? Proszę o jakieś sugestie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.