Skocz do zawartości

[trening] kompensacyjny czy przerwa ?

Kamixc

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam taki dylemat bo wlasnie buduje plan treningowy na nastepny miesiąc no i w każdym tygodniu uwzgledniam srednio 2-3 dni przerwy, czy moge w tym czasie pedałować z wysiłkiem do 65% czyli wyskoczyc na aktywny wypoczynek. Czy powinienem raczej zrezygnowac i poleniuchowac bo moze to wpłynąć jakoś ujemnie na zdrowie, kondycje i przynieść nieporzadae skutki ?

o taki przykład tygodnia treningowego niżej

czwartek wytrzymałość siłowa 140-160 mtb - górzysty 1 : 30 min

piątek trening kompensacyjny 120-130 mtb - płaski 1 h

sobota wytrzymałość bazowa 135-150 szosa 2 : 30 min

niedziela wytrzymałość bazowa 135-150 szosa 2 : 30 min

poniedziałek wytrzymałość siłowa 150-160 szosa-górzysty 1 : 30 h

wtorek trening kompensacyjny 120-135 szosa - plaski 1 h

środa wytrzymałość bazowa 135-150 szosa - plaski 2 : 30 min

czwartek trening kompensacyjny 120-130 szosa - plaski 1 h

pewnie niektorzy sie zdziwią ze buduje jeszcze baze przechulalem zime :rolleyes: Jednak zaczynam juz konczyć i pomału wrzucam w plan wytrzymałośc siłową.

do tego moge dodać ze trenuje zgodnie ze schematem rozgrzewka - trening wlasciwy - rozjechanie, stosuje sportową bogata diete, prawie codziennie mam w planie lekki masaż, o ktory niestety sam musze zadbac... Naszczescie mam juz wakacje :angry2: !

Napisano

wszystkie badania potwierdzaja iz wypoczynek czynny jest lepszy od biernego. czas regeneracji skraca sie znaczaco o ile odpowiednio dobierze sie intenyswnosc i objetosc sesji. natomiast widze bledy merytoryczne w rozpisanym mezocyklu. pamietaj, treningi uklada sie w kolejnosci : szybkosc, sila i na koncu wytrzymalosc

Napisano

niestety chyba na razie bede musiał odstawić aspekt wytrzymałosci siłowej i poganiać troche na siłke, nie jestem pewien ale po obserwacjach z ostatnich treningow z ta siła jest chyba u mnie nie najlepiej.... czy jest na to jakis wyznacznik ? czy można jakoś to sprawdzić ? Czy mozna to naprzykład określic maxymalnym ciezarem jaki jestem w stanie podnieść na brzuchatego albo czworogłowego ?

a na budowanie planu treninowego jest wiele schematów... Próbuje je zmieniać co jakiś czas, szukam optymalnego.

Jezeli chodzi o objetośc treningu rekomesacyjnego to oscyluje w granicach jednej godziny, natomiast intensywnosc to 60-65 %

Napisano

Z wlasnego doswiadcznia moge napisac ze jezeli bedziesz targal zelastwo na silowni odpusc zupelnie rower.

Szczegolnie w okresie gdy bedziesz ciwczyl nogi.

Ja sie ladnie zalatwilem cwiczac 3x tydzien nogi i 3x tydzien rower + jakies 2-3x bieganie.

W pierwszym miesiacu bylo calkiem ok ale drugi miech to byl sajgon, nie polecam czegos takiego.

Chociaz na suwnicy 200kg to betka a na suwnicy smith'a cwiczac lydki szlo 70kg :D

Napisano

hihi, tez doznałem lekkiego przetrenowania w zeszłym roku wiec sam juz potrafie stwierdzić kiedy musze przestać i dać spokój na 1,2,3 dni ;)

sadze ze bedzie to wygladało mniej wiecej w nastepujacej kolejnosci > siłka >rekompensacja(nastepnego dnia) > wytrzymałosciowy > siłka > rekompensacja >wytrzymałosciowy > siłka > rekompensacja

ale jak bedzie, nie wiem, zobacze jak bedzie sie mialo moje samopoczucie :P

• 3 tygodnie później...
Napisano
wszystkie badania potwierdzaja iz wypoczynek czynny jest lepszy od biernego. czas regeneracji skraca sie znaczaco o ile odpowiednio dobierze sie intenyswnosc i objetosc sesji. natomiast widze bledy merytoryczne w rozpisanym mezocyklu. pamietaj, treningi uklada sie w kolejnosci : szybkosc, sila i na koncu wytrzymalosc

czytam sobie o sposobach terningu bo coś muszę zmienić...

Proszę jak byś mógł opisać bardziej szczegółowo terning na szybkość, siłę i wyrymałość.

POPRAWCIE MNIE JAK coś nie tak napisałem poniżej.

Siła to 20-30 minutowe dość intensywne wysiłki, tak?

Wytrzymałość to np 2h wypady na szose z wysokoą średnią prędkośćią ale bez szarżowania z pulsem?

a szybkość, hmmm interwały jakieś 20sekoudowe po 5x czy jakoś tak?

• 2 tygodnie później...
Napisano

Odkopałem temat bo dowiedziałem sie bardzo waznej rzeczy !

Mianowicie jak juz napisał qsy

wszystkie badania potwierdzaja iz wypoczynek czynny jest lepszy od biernego. czas regeneracji skraca sie znaczaco o ile odpowiednio dobierze sie intenyswnosc i objetosc sesji.

Jest jak najbardziej prawda, jednak mam ważną informację dla poczatkujacych zawodnikow !

Początkujacy po intensywnych mikrocyklach(okresach) treningowych nie powinni stosowac treningow kompensacyjnych a zamiast tego robic sobie wolne !

Moze to mieć efekt odwrotny i doprowadzic do przetrenowania, a tego nikomu nie życze.

Wyczytałem to w "Bibli..." :)

Zawodnicy z doświadczeniemi stażem moga byc spokojni, poczatkujacy(nie jest podane okreslenie poczatkujacego zapewne chodzi jednak o rozpoczynajacych wysiłek po długim okresie przerwy oraz o tych, ktorzy zaczynających trenowac...) jednak powinni sobie odpuścic aktywny wypoczynek.

Pozdrówka :rolleyes:

• 2 lata później...
Napisano

Przykładowy trening kompensacyjny, który ma nam przyspieszyć regenerację to jest w strefie 55-65% HR max, czas 1 godzina, czy krótszy - pół godziny?

Z jaką prędkością należy jechać? Spacerówka - 20 km/h?

Proszę o jakieś sugestie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...