skjaatel Napisano 22 Kwietnia 2007 Napisano 22 Kwietnia 2007 Uważajcie - mocna zagadka: Na dworzu jest 0 stopni C. Jutro będzie dwa razy zimniej. Ile będzie stopni? Bo co najlepsze to organizm to odczuje... Przeliczanie na K i F nic nie daje... Jak to ugryźć?? Miłego główkowania
Myszek Napisano 22 Kwietnia 2007 Napisano 22 Kwietnia 2007 dlaczego przeliczanie na K i F nic nie daje ? masz 0 stopni C czyli 273,15K mnozysz razy 2 i masz 546,3 K = 273,15 C podobne dzialanie robisz z F, badz jak chcesz zostac przy celcjuszach, mnozysz 0 razy 2 i wychodzi 0.. btw. zadanie pojawialo sie juz wiele razy na forum :/
skjaatel Napisano 22 Kwietnia 2007 Autor Napisano 22 Kwietnia 2007 No ok, daje, ale nie jest miarodajne - o to mi chidziło
majster Napisano 22 Kwietnia 2007 Napisano 22 Kwietnia 2007 należy znaleźć zmienną "temp optymalna" (jej wartość dla każdego jest inna) policzyć różnicę między "temp optymalna" a 0*C i pomnożyć * 2 i wynik odjąć od optymalnej np. dla mnie temp optymalna = 20*C 20 - 0 = 20 20 - (20*2) = -20
Myszek Napisano 22 Kwietnia 2007 Napisano 22 Kwietnia 2007 btw. juz zes przekrecil, bo w pierwotnej zagadce jutro ma byc 2 razy cieplej a nie zimnej..
Blue Napisano 22 Kwietnia 2007 Napisano 22 Kwietnia 2007 Pozatym zimniej/cieplej to pojecia wględne. W tej samej temp. przy roznych uwarunkowaniach [cisnienie/wilgotnośc itp.] odczuwa się rozna temp mimo tego sego samego wskazania termometra.
WojtasGCE Napisano 23 Kwietnia 2007 Napisano 23 Kwietnia 2007 Też widzę rozwiązanie w tym co napisał Blue. Jest coś takiego jak temperatura odczuwalna. Jeżeli na dworzu jest powiedzmy -4*C ale świeci słońce i nie ma wiatru, czujemy się jakby było sporo stopni powyżej zera. Sam to sprawdzałem kiedyś na obozie snowboardowym, mimo małego minusa na termometrze jeździliśmy na stoku w t-shirtach i rękawicach, a bluzy i kurtki czekały na nas na dole przy wypożyczalni sprzętu gdzie miły Słowak zgodził się ich popilnować A ostatnio, kiedy szedłem do sklepu pod domem, na termometrze było 17*C w cieniu, ale wiał taki zimny wiatr, że podczas spaceru ledwie 200 m udało mi się zmarznąć, mimo tego, że miałem długie spodnie i bluzę. Tak więc przyjmijmy, że termometr pokazuje 0*C i wieje lekki zimny wiatr. Temperatura odczuwalna wynosi -3*C. Następnego dia termometr dalej pokazuje 0*C, ale w nocy zerwał się mocniejszy wiatr i wieje paręnaście km/h. Temp. odczuwalna spada do -6*C. Tak więc odpowiedź na to pytanie to: zero PS. Założenie, że temp. odczuwalna dla różnych ludzi jest podobna biorę stąd, że w zimie na którejś stacji (TVP1 albo TVN) podają podczas prognozy pogody zarówno temp. nominalne jak i odczuwalne.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.