Skocz do zawartości

[osprzęt] update -> Shimano Alivio

Kathar

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Sam używam Alivio (...) Na szosę szkoda byłoby brac cokolwiek lepszego, bo nie odczujesz znaczącej różnicy.

Przeczytaj moje 2 posty wyżej :) i nie gadaj głupot. LX to najwyższa klasa turystyczna i sprawuje się wyśmienicie. Bez porównania z tym osprzętem co miałem. Wiem, że Alivio też jest ok, ale tu nie ma co porówywać. LX to klasa sama w sobie.

Pomyśl nad klamkami pokroju LX-a

Zastanowię się :)

Napisano

No ale cena jest niezła za cały zestaw .... Oczywiście odliczając oponki i montaż. Ale ja mam jedno pytanie - czy naprawdę pedałuje się lżej i czy taka różnica w jeżdzie jest odczuwalna ? Ja wiem, że wymieniałeś też oponki na 1.75, ale czy w napędzie też odczuwasz w dużej mierze tą lekkość "napędzania" ? Pozdrawiam !

Napisano
czy naprawdę pedałuje się lżej i czy taka różnica w jeżdzie jest odczuwalna ?

Jeżeli chodzi o opony to wiadomo 1,95 to nie to samo co 1,75 z płaskim bieżnikiem.

A jeśli chodzi o napęd to myślę, że dużo dała zmiana korby z 42x32x22 na 44x32x22. Jeżdżę głównie na największym blacie i stąd chyba te lepsze osiągi. Dodatkowo długość ramienia teraz jest 175mm a było 170, więc po kilku minutach marudzenia myślę że to też ma duży wpływ. Przerzutek i klamkomanetek Dual Control chyba nie muszę opisywać. Na pewno w kilkunastu procentach ułatwiają pokonywanie kilometrów. Uzupełnienie zestawu oponami Continentala powoduje, że kręci się lekko i przyjemnie.

Odcinek 29.05 km przejechałem dzisiaj w czasie 1:15:46 ze średnią 23,00 km/h, co wcześniej zdarzyło mi się chyba tylko raz. Spokojnie kręcąc osiągnąłem taki wynik (dla mnie to dużo). Praktycznie zero zmęczenia. Gdyby nie nadciągająca burza, to pewnie gdzieś bym się jeszcze wybrał.

• 1 rok później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...