maestro84 Napisano 29 Sierpnia Napisano 29 Sierpnia (edytowane) Witam, po selekcii różnych siodełek zdecydowałem się na model Selle Royal Respiro. Wstępnie wybrałem moderate, ponieważ jeżdżę w pozycji niemal idealnie 60 stopni. Zanim zakupię, chciałbym się jednak upewnić czy szerokość 182mm nie będzie za duża. Ma ktoś może takie siodełko i potwierdzi, że przy rozstawie kulszowych 120mm nie bije ono po udach? Wzrost 185, waga 70. Rower crossowy. Z góry dzięki. Edytowane 29 Sierpnia przez maestro84 Cytuj
gnomon Napisano 30 Sierpnia Napisano 30 Sierpnia 182mm? U panie. Prologo twierdzi np że większość ludzi obskoczy na 143mm, bardzo długo ich model Dimension miał tylko taką szerokść, a niedawno się zreflektowali i dodali do tego 153mm. 185cm i 70 kg to raczej szczupła budowa. 182mm w ciemno obstawiam na za szerokie (jesli nie jestes z tych co maja nogi prostowane na beczce), przez co bedziesz siedział na nosie tego siodła. u mnie działają siodła według tej tabelki https://www.centrumrowerowe.pl/blog/jak-dobrac-siodelko-do-rozstawu-kosci-kulszowych/ Mam 190cm 90kg i siodła 135/140/145mm. w zasdzie używam 3 modeli - Prologo Dimension 142mm w różnych wersjach obitki oraz Scratch M5 pas 135mm oraz mam do sprawdzenia czy lubię 3d Ryet Ultimate 135/ Aircode 145mm i Ryet jeszcze jakis jak Aircode ale nei wiem jak sie to nazywa JAk Aircode ale to jakiś inny model. Nie kumam czemu Ryet nie umie nazwać jakos normalnie tych swoich siodeł. Ryet jest specyficzny - ma szeroki nos w każdym modelu. chyba z 1cm szerszy niż np dimension. Cytuj
jack7 Napisano 31 Sierpnia Napisano 31 Sierpnia Ja w tym roku kupowałem nowe siodełko. Kupowałem na Allegro, montowałem w rowerze i próbowałem jazdy. Owijałem pręty w siodełku jakimś filcem czy taśmą, aby nie porysowały się. Wypróbowałem tak z pięć siodełek. Wąskich i szerokich. Dobór siodełka to inwidualna sprawa. Odsyłałem wszystkie siodełka bo żadne mi nie spasowało. Dopiero kupiłem Selle Royal Ellpise 45 st. To jest dla mnie bardzo dobre. Robię na nim nawet 150 km odcinki rowerem. Mam około 175 cm wzrostu, i jakieś 70 kg. Dla mnie na mój rower crossowy to bardzo dobre siodełko. Ale jak pisałem dobór siodełka to inwidualna sprawa. I chyba metoda wypróbowania siodełek pod siebie poprostu jest tutaj najlepsza. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi