Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, przymierzam się do zmiany osprzętu z wolnobiegu 7rz na coś konkretniejszego na kasecie potrzeba będzie (piastę-100 zł), (kasetę-150 zł), (przerzutka tył-150 zł), (przerzutka przód-100), (korba-100-150), (klamkomanetki-100 zł) zestaw 3x8 widziałem na allegro gotowe zestawy za 300 zł, ale coś mi się wydaje, że to nie podziała za długo ja szukam też budżetowo, ale myślę, że w tych pieniądzach kupię coś przynajmniej trochę lepszego chciałbym, żeby mi ktoś doradził cały zestaw  w sensie od razu wszystkie podzespoły i coś najlepszego w tych pieniądzach co napisałem i, tak żeby to wszystko do siebie pasowało, bo nie chce mi się pojedynczo kompletować zestaw do roweru crossowego dzięki za pomoc. 

Napisano

Wow, w ostatnim zdaniu pojawił się typ roweru (bez którego to można polecać...). Jeszcze napisz jak jeździsz, po co, w jaki sposób, itp. Napęd nie jest od czapy, tylko czemuś służy, więc te zastosowania trzeba wyłożyć.

Mała uwaga - modernizacja z 3x7 na 3x8 nie zrobi żadnego większego efektu. Dzisiaj w ogóle 3x to już taka egzotyka albo najtańsza półka. Chyba jedyną sensowną korbą z tego rodzaju jest Deore FC-T6010 (koszt samej korby to prawie 4 stówy i zapewne wymiana suportu z kwadratu na miski do zintegrowanych osi). Jeśli to ma pełnić funkcję crossa, to bym poszedł w wyższą półkę cuessa FC-U6000-2 i do tego jakiś sensowny, w miarę szeroki tył 11-45. No ale budżet musisz rozpatrywać na to tak 700-1000 (tylne koło z piastą z bębenkiem HG, kaseta, przerzutka tył plus manetka, suport, korba, łańcuch, przerzutka przód i jej manetka). 

Groupset Cuessa 2x11 serii 6000 na AliExpress (nie wiem, czy to oryginał, czy jakaś podróba) to 8 stów, a to jeszcze bez tego koła, które musi mieć bębenek HG.

https://pl.aliexpress.com/item/1005012490396675.html

Nawet jeśli obręcz będzie ok, to minimum minimorum to piasta i szprychy (powiedzmy chwilowo, że nyple pójdą z odzysku), bo raczej nie uda się starych szprych pod nową piastę dopasować (chyba że to fuks 1 na 100). Więc cała taka modernizacja na porządnie skończy się na tysiaku, lub go przebije nieco.

Da się? Da się. Ma to sens? Sam sobie odpowiedz. 

Czy ma sens modernizacja z wolnobiegu na kasetę? Z siedmiu na osiem rzędów z tyłu? Dla mnie by nie miało. No i "w tych pieniądzach", o których napisałeś, to obawiam się, że nic fajnego nie będzie. Jak to powiedział kiedyś jeden biskup: "Cudów nie ma".

Napisano

Zmieniam wszystko, bo i tak cały osprzęt jest do zmiany, bo jest już zaorany, a wolnobieg już zajechałem 3 w tym sezonie, bo to gówno łapie luzy po tygodniu użytkowania, a ty ziomek pal gumę nie szukam w tym temacie mędrców ani przepowiedni i przemówień wielkich znawców proszę o to, żeby następny post, jeśli ktoś chce pomóc był tylko i wyłącznie z opisem części, które mam zamówić w tym dokładnie w tym budżecie i serio wasze rozkminy mam w anusie.