Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, od jakiegoś czasu rozważam zakup szosy/gravela. Rower będzie zapewne w większości czasu eksploatowany w mieście ale chciałbym też móc pojechać na trasę w której będę potrzebował przejechać ubitą drogą szutrową. Wybór bardzo ogranicza fakt że rower musze nabyć w sklepie krossa do którego posiadam voucher. Mam 190cm wzrostu i budżet do +/- 3,5k więc zostaje mi wybór pomiędzy VENTO DSC 4.0 a ESKER 4.0 KRX. Pierwszy to typowa szosa na lepszym osprzęcie z karbonowym widelcem, drugi gravel na stalowej ramie i chińskim osprzęcie. Czy do ww zastosowań ma sens zakup VENTO i wsadzenie opony 32 (wg producenta taka szerokość jest maksymalna) czy lepiej pójść w leciwy model eskera? To będzie mój pierwszy sztywny rower z barankim, całe życie miałem styczność tylko z rowerami MTB 😅.

Napisano

Z szerszymi oponami bym nie kombinowałbym :)
Jakby szersze opony miały by nie wiadomo co zmienić w zachowaniu/prowadzeniu tego roweru.

Jak 
-lepsze drogi;
-większe prędkości;
-pozycja "sportowa";
To -> VENTO DSC 4.0 a

Jak:
-różnorodność nawierzchni;
-jazdy - również - bardziej "leniwa";
To -> ESKER 4.0 KRX

Poza tym co wyżej to jak użytkowanie miało by być głównie "miasto" (zależy jeszcze co to za miasto, infrastruktura), to rower szosowy (czy inny z barankiem) nie jest najbardziej optymalnym wyborem ;)