Gural23 Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu Witam, chciałbym zmienić opony, aktualnie mam Smart sam 29 x 2.35, niestety są bardzo głośne i marnuję masę energii na swoich dłuższych trasach, 60% asfalt, 35% utwardzane ścieżki, 5% piach. W następnym sezonie kupię GRavela lub szosę na takie jazdy ale aktualnie pozostaje mi MTB. Dlatego myślałem nad dwoma oponami ale może znajdą sięteż altenatywy w okolicy +/- 100zł. Myślałem nad: Contitnatal Race King ShieldProtect 29 x 2.20 SCHWALBE Advancer Hybrid 29 x 2.25 Ważę 105kg i mam 182cm wzrostu więc jeżdżę raczej na wyższym ciśnieniu (29x2.35 2.6-3.0bar) i w więszości po asfalcie, z trudniejszymi etapami. Smart Samy zostawię sobie na jesień i błoto. Cytuj
cervandes Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu Zapomnij o tych Advancer, to taki sam paździerz jak obecne Smart Samy. Race Kingi spoko, ale to leżaki będą, bo od dłuższego czasu ten model nie jest produkowany. Obecnie nowe są Dubnital Race Rapid. Jeśli chcesz pieruńsko szybkie opony w podobnym rozmiarze i takim samym poziomie dzelności terenowej to Racing Ralph i Racing Ray w wersji Super Race / Super Ground. I nadal będziesz miał bieżnik, który pozwoli wbić się w teren niczym kuna w agrest. A jak ma być jeszcze szybciej to rezygnuj z butylowych dętek i idź w stronę dobrego TPU np Schwalbe Aerothan - a najlepiej to idź w tubeless 1 Cytuj
Gural23 Napisano 13 godzin temu Autor Napisano 13 godzin temu Nie chodzi mi o jazdę wyczynową/zawodową. Lubie rekreację, ale w tempie 20-30 km/h, a to jednak jest mozolne pedałowanie na takich kostkach. Musze schudnąć dlatego szukam jakiegoś kompromisu pomiędzy asfaltem a terenem żebym mógł cisnąć dłuższe trasy ale tez chciałbym czuć też ten pęd. Dopiero co wydłem 3 kafle na rower z którego jestem bardzo zadowolony. Z braku laku moge i zmieniać opony z obręczy tyle że to czasochłonne i nie zawsze mam na to czas. Swoję ważę więc myslę że o wywrotkę u mnie będzie o wiele łatwiej na piachu dlatego nie myślę o ponach z Gravela/hybrydach. Budżet mam raczej +/- 100zł/sztuka, niż 200zł za sztukę Jescze gdzieś czytałem o jakimś setupe 2 innych opon z "Ray" w nazwie czy coś takiego ale nie moge już tego znaleźć. Cytuj
cervandes Napisano 13 godzin temu Napisano 13 godzin temu Jasna sprawa. Race King zatem jako optimum będzie ok, nadal rozważ natomiast tubeless bo to oszczędność energii i strat czasu na wymiany/naprawy dętek. Cytuj
Gural23 Napisano 10 godzin temu Autor Napisano 10 godzin temu Nie znam się natym, zobacze jak to wygląda cenowo i nie wiem czy moje felgi obsłążą tubeles. Taki pasek plastikowy wzdłóż szrych jest ale nigdzie napisu tubeless nie mam. Musiąłbym się serwisu zapytać. Cytuj
Gural23 Napisano 6 godzin temu Autor Napisano 6 godzin temu Moje felgi nie ogsługują tublessa na 90% więc sobie odpuszczę (na stonie brak info a w serwisie mi powiedzieli że nie ma nigdzie wpisu że są TR. Wziąłem więc Contki Race King II z ShieldProtect więc powinno być lepiej jak na tych zwykłych za 65zł. Wyszło 220zł za 2 sztuki, więc zobaczymy jak przyjdą zrobię najwyżej foty felgi to ktoś mądrzejszy ode mnie da mi znać czy to są Tubeless ready czy nie. W kazdym razie 2 komorowe ale nei wiem czy to coś oznacza. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi