Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

Szukam porady odnośnie siodełka Trek Aeolus Elite 145 mm. Wiem, że wybór siodełka to bardzo indywidualna sprawa, ale może ktoś miał podobne doświadczenia. Przerobiłem już sporo modeli – Prologo, Selle Italia, Fizik i kilka innych. W każdym coś mi nie pasowało, drętwienie, nieodpowiednie ustawienie miednicy albo inne dolegliwości, głównie związane naciskiem na dłonie/ krocze.

Ostatnio przetestowałem Trek Aeolus Elite i w końcu, jeśli chodzi o nacisk na dłonie/krocze, stabilność miednicy jest super, chyba najlepiej ze wszystkich siodełek, które testowałem.

Pojawił się jednak jeden problem. Po około 3–4 godzinach jazdy zaczynam odczuwać otarcia i podrażnienia w okolicy krocza, głównie po prawej stronie. Jeżdżę w spodenkach Assos RS S11, może tej wkładki jest za dużo albo po prostu krój nie leży ?

Czy ktoś miał podobny problem z tym siodełkiem? Może są jakieś sposoby na wyeliminowanie takich otarć?  Nie chciałbym z niego rezygnować tak szybko;/

Co do ustawienia siodełka to pochylenie starałem się ustawić na równej podłodze około -2 stopnie (dotyczy nosa oraz kawałek miejsca przed tym podwinięciem do góry), drop siodła względem kierownicy około 11 cm

Napisano

Sugeruje żeby Ciebie obejrzał fitter, bo otarcia z jednej strony, sugeruje asymetrie. Może niekoniecznie masz krótszą nogę czy nawet rękę, ale przez same złe nawyki (np sidzenie przy biurko skosem) mogłeś doprowadzić do zrotowania/skrócenia którejś strony - to da się wypracować, ale trzeba wiedzieć o tym i zacząć wykonywać właściwe ćwiczenia.