ThWe Napisano Środa o 12:59 Napisano Środa o 12:59 Witam, Potrzebuję pomocy w doborze haka przerzutki, niestety nie mam starego haka więc potrzebuję pomocy z jego dobraniem. Zdjęcia montażu haka na ramie dodaje w załączniku, jeśli trzeba podeśle więcej zdjęć, wymiarów itd itp. Jeśli uważacie że nie da się tak dobrać haka przerzutki to finalnie oddam ramę do serwisu, może im się uda. Personalnie znalazłem hak GH-022 który moim zdaniem ma szanse pasować lecz nie jestem niczego pewien. Model ramy jest nieznany. Cytuj
chester_jds Napisano Środa o 13:14 Napisano Środa o 13:14 Uuu, panie. Wiesz ile na świecie jest różnych typów haków przerzutki? Idzie w setki, jeśli nie tysiące. Nie wiem, czy prędzej się nie dobierze po precyzyjnym wskazaniu marki, modelu i rocznika katalogowego tego roweru. A zdjęcie swoją drogą takie sobie jest. Jeśli tylko po zdjęciu miało się szukać, to lepiej to doświetl tak, aby te kształty były widoczne i żeby było widać ile i gdzie są śruby montażowe, itd. Można też z drugiej strony tego trójkąta sfocić. ewentualnie dodać rysunek z wymiarami (odległości między śrubami, elementami ramy i śrubami, itp.). Niestety istnieje wiele dosyć podobnych do siebie modeli haków, więc takie dobieranie wręcz gorzej niż na oko obarczone będzie sporym ryzykiem. Dla jaj spytałem AI i w pierwszych słowach po fotce myślało toto, że to jest... "prowadnica łańcucha rowerowego, prawdopodobnie model Cloud Perform CH-ES-LD". Potem oczywiście było klasyczne: "Przepraszam za wcześniejszą pomyłkę – masz całkowitą rację, zdjęcie przedstawia hak ramy (dropout) przygotowany pod montaż wymiennego haka przerzutki tylnej", ale prócz jarmarcznej strony tego AI sam widzisz, że ta fotka jest tak dobra, że coś, co powinno ewidentnie chociaż rozpoznać, co to jest, się pogubiło. Natomiast AI również zasugerował(a/o), że najlepiej szukać po konkretnym modelu roweru, z którego ta rama pochodzi (bo w ogóle najlepiej to wziąć stary hak i dobrać nowy, powiedział wu-AI-ek dobra rada). Cytuj
ThWe Napisano Środa o 13:27 Autor Napisano Środa o 13:27 Niestety ale nie znam ani modelu, ani rocznika, ani marki ramy. Tutaj daje lepsze jakości zdjęcia, prżód i tył Cytuj
chester_jds Napisano Środa o 13:45 Napisano Środa o 13:45 https://derailleurhanger.com idź w "hangers" i szukaj, cóż innego mogę polecić? Chociaż marka ramy by coś zawęziła, a tak to zabawa obrazkami. Nieco benedyktyńska robota (ponad 1000 haków do przejrzenia). No chyba, że cudem ktoś akuratnie miał do czynienia z taką ramą i co najmniej pamięta taką ramę a najlepiej jaki to hak 😬 Cytuj
chester_jds Napisano Środa o 14:22 Napisano Środa o 14:22 Najwięcej mam zabawy z AI, ale serio, to czy tam jest jeden większy otwór i drugi mniejszy, czy jest jeden duży i dwa małe? Coś jak to?lub to(gdyby rower miał naśladować Felta, to nawet podróbka nazwy blisko, bo pierwszy hak z Felta). Anyway, to przykłady haków, które mają dwa otwory montażowe o różnej średnicy (na tych dużych to chyba tulejka powinna być z gwintem i z drugiej strony śruba. Sprawdź (nie wiem, jak), czy oba otwory (albo oba trzy, jeśli są trzy) pełniły funkcję montażową. Sugerowałbym też zrobienie wycisku z tego dropa a następnie zwymiarowanego rysunku, który by ułatwił dopasowanie. No jak zwykle, ponieważ to był pewnikiem budżetowy rower, więc nic skomplikowanego nie mogło być. wymontuj tylni trójkąt, idź do serwisu, może Ci dobiorą hak. Cytuj
ThWe Napisano Środa o 14:25 Autor Napisano Środa o 14:25 tam jest jeden większy otwór i drugi mniejszy. Jutro idę z ramą do serwisu więc może oni mi pomogą ponieważ widzę że przez internet ciężko coś zdziałać Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi