Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Poszukuję roweru dla mojego Wuja, który jest w wieku 67lat (w świetnej kondycji zdrowotnej, choć na rowerze nie jeżdził kupę lat) 

Wzrost - 170cm, Waga - 70kg, 

Przeznaczenie: Głównie drogi asfaltowe, miasto, sporadycznie lasy/utwardzone ścieżki, 

Zastanawiałem się nad składakiem ze wspomaganiem elektrycznym, co możecie polecić? Jakie ewentualnie inne rowery warto rozważyć? 

Napisano

Składak to według mnie kiepski pomysł - no chyba że jest jakichś specjalny powód. Lepiej damkę lub najlepiej easy-stepa. Jak najbardziej elektryk jest sensowny - my jeździliśmy cały czas ale i tak po 60-tce przesiedliśmy się na elektryki. Napisz jeszcze ile będzie chciał jeździć za jednym razem . 

Przy tej cenie musi być gotowy na jakiś kompromis - albo silnik w tylnym kole ( np Fiido C11 czy Engwe P 275 SE ) albo bateria na bagażniku ( Tunturi E Power z Centrum Rowerowego) . Jak długo nie jeździł to nie powinien mu przeszkadzać silnik z tyłu - nie będzie odczuwał jakby go ktoś z tyłu popychał.

Oczywiście najlepszy byłby silnik centralny z baterią w lub na ramie - ale nawet z dużej przeceny trzeba liczyć na co najmniej 6000. No chyba żeby używany - ale to zawsze ryzyko wtopy, trudno precyzyjnie ocenić stan silnika czy baterii.

Napisano

Dziękuje za odpowiedź, przyznam że również myślałem o damce, a o easy-stepach nie słyszałem.

Piotrze, czy masz jakieś konkretne propozycje rowerów w tej cenie?