Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć

Posiadam koło przednie firmy bafang

Wychodzi z koła kabel na 9 pinów.

Silnik w przedniej piaście bafang 43v 

Moc 30NM

Prędkość 25 km/u

Czy jest sens i czy się opłaca szukanie części żeby zrobić coś aby zrobić rower elektryczny?

Koło chciał bym wrzucić do roweru który ma 7 biegów w tylnej piaście Shimano nexus

Proszę o poradę bądź podesłanie pomysłów.

Napisano (edytowane)

Mój kolega kupił nową baterię do bafanga (rower KROSS) za 2000zł.

Pojechał do serwisu wyregulować przerzutki i w kącie sklepu zobaczył identyczny model roweru, z ładowarką, nowy, przeceniony o 70%. Był tańszy na starcie od tej baterii (jakiś bodajże hexagon 1 z 2022 roku, prosty rower).

Patrząc na ten przykład chyba nie warto…

Edytowane przez Alkir
  • +1 pomógł 1
Napisano

Myślałem jeszcze nad zakupem sterownika 3 fazowego akumulatora żelowego i zwykłej manetki.

W sensie manetka uruchamiane wspomaganie jazdy no pod górkę 

Czy ktoś to przerabiał ??

Policzyłem że koszt max 1500 zł 

Napisano (edytowane)

Nierozsądne jest kupować baterie za 2tyś zł,  gdzie można zlecić wymianę ogniw za raczej nie więcej jak 500zł

Teraz wracając do tematu. Silnik jest w przednim kole to może go w tym przednim zostawić i dokupić sterownik, + wyświetlacz no i oczywiście akumulator. Jeżeli kolega pyta, to raczej nieobeznany, więc może to być problem. Poszukaj na ali sterownika do tego modelu silnika, albo wklej zdjęcie, model silnika etc, to poszukamy razem

Akumulator żelowy, sobie absolutnie odpuść, to głupota. Idź w LIPO, LION, z balanserem

Edytowane przez smw44199
  • +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

Silnik od roweru gazelle Esprit.

No ja jestem całkowicie zielony w temacie.

Wychodzi z silnika kostka w którą jest wpięty kabel na 9 żył.

3 żyly grube  zielona niebieska i  żółta 

6 cienkich

IMG_20260524_084522398~3.jpg

IMG_20260525_122448~2.jpg

Edytowane przez kapiszon
Napisano (edytowane)

Przewód ucięty, jesteś pewien, że silnik jest sprawny?

Niecałe 1000zł kosztuje (na ali) zestaw na koło 28. Sam silnik z kołem pewnie ok 400zł

Edytowane przez smw44199
Napisano

Na internecie wyczytałem jak można sprawdzić czy silnik działa.

Na obrotach wstecznych produkuje napięcie na wszystkich 3 przewodach fazowych.

Po zwarciu ich koło stawia opór 

I trzecie sprzedajacy mówił że działa 😂

Czy możesz podesłać link do pasujących komponentów ?

Napisano
6 godzin temu, kapiszon napisał:

Czy możesz podesłać link do pasujących komponentów ?

Przejrzyj ta aukcje, ale nie dam sobie głowy urwać, że sam sterownik zadziała. Powinien 😉

https://pl.aliexpress.com/item/1005002362797721.html

Ja baterie regeneruje/składam sam, więc nie jestem na bieżąco w cenach, ale wiem ile kosztują komponenty (bateria/bms/etc). To nie są jakieś bajońskie sumy 😉