Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć wszystkim!

Chodzi mi po głowie pewna modyfikacja w moim Romecie Orkan 7 i chciałbym podpytać o Wasze doświadczenia/zdanie. Chcę sprawdzić, czy jazda z "barankiem" to w ogóle bajka dla mnie, zanim zdecyduję się na ewentualną zmianę roweru na gravela.

Zależy mi na tym, aby zostawić aktualny osprzęt (hamulce hydrauliczne i manetki z prostej kierownicy), dlatego biorę pod uwagę kierownice typu "Corner Bar". Myślę nad:

Chińskim odpowiednikiem z AliExpress, np. Niino (okolice 250 zł) 

https://pl.aliexpress.com/item/1005005998434691.html

Moje pytania do Was:
Czy jest sens montować taką kierownicę w takim rowerze ?
Jak z ergonomią chwytu? ten "baranek" ma inne szerokości i rozstaw niż klasyczna kierownica w gravelach (gdzie boczne uchwyty najczęściej są równoległe do siebie)

image.png.2392446cd0ea0c7b93bfe40576bc8883.png

Będę wdzięczny za wszelkie opinie!

Napisano

Generalnie spoko opcja, ale zobacz czy nie będziesz musiał wymienić przewodów. Corner bar zmienia układ kokpitu i wymaga dłuższych przewodów i linek.

Coś tam kiedyś napisałem na ten temat:

https://www.forumrowerowe.org/topic/261758-kierownica-surly-cornerbar-czyli-jak-zbudować-taczkowóz/

Fajnie się na tym jeździło, ale jakbym chciał przekonać się jak się jeździ na baranku, to bym sobie pożyczył coś na weekend i sprawdził ;)

• +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

Ja tu widzę zasadniczy problem, a właściwie dwa:

1. To co chcesz zamontować to nie baranek, tylko imitacja bez klamkomanetek, co zmienia dość sporo. Jak chcesz sprawdzić czy Ci pasuje baranek nie montując baranka?

2. Nawet pomijając pkt 1 i zakładając że to jest baranek, to nadal będziesz miał tylko Rometa Orkana z barankiem. Daleko mu do czegokolwiek co można nazwać gravelem, więc jak chcesz przekonać się czy gravel jest dla Ciebie?

Podsumowując: chcesz zamontować nie baranka w rowerze który nie jest gravelem, żeby sprawdzić czy baranek i gravel są dla Ciebie.

Edytowane przez przecietny.kolarz