aegon2137 Napisano 7 Maja Napisano 7 Maja Cześć, szukam roweru dla żony, wzrost 168cm, waga koło 60. To ma być rower głównie do rekreacyjnej jazdy, raczej niezbyt długie dystanse, generalnie tak żeby pojeździć wygodnie i po mieście i po ścieżce w lesie, najlepiej z damską ramą. Na pewno chcę żeby ten rower można było wcześniej zmierzyć stacjonarnie w Warszawie / Łomiankach. Moje pomysły do tej pory do były np Kross trans 3.0, wheeler cross 6.1. Ale też spotkałem się w internecie i również na tym forum z opiniami że w tej cenie lepiej iść np w rowery z Decathlonu (riverside, rockrider). Z drugiej strony moja bardzo uboga wiedza na temat osprzętu ogranicza się do ogólnej znajomości przerzutek Shimano, a w tych Decathlonowych rowerach jest coś innego, więc nie umiem ich porównać do zestawu Tourney/Altus który jest w krossach i innych podobnych w tej cenie. Kolejna kwestia to liczba dostępnych przełożeń, Kross i wheeler zdaje się mają 3 x 7/8, rowery z Decathlonu które widziałem mają tylko tylne przerzutki, więc łącznie tych przełożeń jest mniej. Chętnie przyjmę każdą pomoc i wyjaśnienia moich rozterek! Cytuj
Miro1970 Napisano 7 Maja Napisano 7 Maja (edytowane) Podstawowa rada ode mnie. Zapomnieć o napędach 3x definitywnie. Do tego typu jazdy, o której piszesz, to mordęga, a połowa przełożeń nie będzie używana z racji uciążliwości i bezużyteczności. Szczerze polecam do takiej rekreacji 1x. Najlepiej 1x11. I zwróć uwagę na to, żeby stopniowanie najmniejszych koronek było 11-13-15-17-19-21-24... albo 11-13-15-17-19-22..., w ostateczności 11-13-15-17-20... To jest kluczowe w takim napędzie w doborze przełożenia do prędkości i nachylenia terenu. 11-13-15-18-21 odpada. Pewnie żona nie ma punktu odniesienia, ale wiem, o czym mówię. Będzie zadowolona z 1x11, a tym bardziej, im więcej skoków, co dwa ząbki. Jakby rower z 1x11 był za drogi, to ujdzie też 1x10 Cues U6000, ma akceptowalne stopniowanie. Zasięg bodajże 11-46. Albo z Deore 1x10, z zasięgiem 11-43. Edytowane 7 Maja przez Miro1970 Cytuj
aegon2137 Napisano 8 Maja Autor Napisano 8 Maja Czy np taki rower z tych Decathlonowych byłby dobry? https://www.decathlon.pl/p/rower-trekkingowy-rockrider-actv-500-lf-niska-rama/_/R-p-352592?mc=8871078 Nie udało mi się znaleźć szczegółów na temat tego stopniowania Cytuj
Miro1970 Napisano 8 Maja Napisano 8 Maja Ten rower jest w tej cenie bardzo ok. Pozycja może być trochę pochylona, co można skorygować mostkiem że wzniosem. Przełożenia są miękkie, można w razie potrzeby dać tarczę 38t - co będzie idealne na ten typ jazdy. Problem jest że stopniowaniem, bo tam właśnie jest 11-13-15-18-21. Czyli odczuwalne dziury akurat w miejscach najczęściej używanych w jeździe po płaskim. Bo to jest kaseta bardziej do MTB. Ale może żona to zaakceptuje. Moja przyjaciółka tak jeździła latami na długie wycieczki i całkiem przywykła. Zawsze można po zużyciu napędu wymienić na Cues 6000. To nie jest majątek. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi