Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, szukam roweru dla żony, wzrost 168cm, waga koło 60.

To ma być rower głównie do rekreacyjnej jazdy, raczej niezbyt długie dystanse, generalnie tak żeby pojeździć wygodnie i po mieście i po ścieżce w lesie, najlepiej z damską ramą.

Na pewno chcę żeby ten rower można było wcześniej zmierzyć stacjonarnie w Warszawie / Łomiankach.

Moje pomysły do tej pory do były np Kross trans 3.0, wheeler cross 6.1. Ale też spotkałem się w internecie i również na tym forum z opiniami że w tej cenie lepiej iść np w rowery z Decathlonu (riverside, rockrider). Z drugiej strony moja bardzo uboga wiedza na temat osprzętu ogranicza się do ogólnej znajomości przerzutek Shimano, a w tych Decathlonowych rowerach jest coś innego, więc nie umiem ich porównać do zestawu Tourney/Altus który jest w krossach i innych podobnych w tej cenie. Kolejna kwestia to liczba dostępnych przełożeń, Kross i wheeler zdaje się mają 3 x 7/8, rowery z Decathlonu które widziałem mają tylko tylne przerzutki, więc łącznie tych przełożeń jest mniej.

Chętnie przyjmę każdą pomoc i wyjaśnienia moich rozterek!

Napisano (edytowane)

Podstawowa rada ode mnie. Zapomnieć o napędach 3x definitywnie. Do tego typu jazdy, o której piszesz, to mordęga, a połowa przełożeń nie będzie używana z racji uciążliwości i bezużyteczności.

Szczerze polecam do takiej rekreacji 1x. Najlepiej 1x11. I zwróć uwagę na to, żeby stopniowanie najmniejszych koronek było 11-13-15-17-19-21-24... albo 11-13-15-17-19-22..., w ostateczności 11-13-15-17-20...

To jest kluczowe w takim napędzie w doborze przełożenia do prędkości i nachylenia terenu. 11-13-15-18-21 odpada.

Pewnie żona nie ma punktu odniesienia, ale wiem, o czym mówię. Będzie zadowolona z 1x11, a tym bardziej, im więcej skoków, co dwa ząbki.

Jakby rower z 1x11 był za drogi, to ujdzie też 1x10 Cues U6000, ma akceptowalne stopniowanie. Zasięg bodajże 11-46. Albo z Deore 1x10, z zasięgiem 11-43.

Edytowane przez Miro1970
Napisano

Ten rower jest w tej cenie bardzo ok. Pozycja może być trochę pochylona, co można skorygować mostkiem że wzniosem. Przełożenia są miękkie, można w razie potrzeby dać tarczę 38t - co będzie idealne na ten typ jazdy.

Problem jest że stopniowaniem, bo tam właśnie jest 11-13-15-18-21. Czyli odczuwalne dziury akurat w miejscach najczęściej używanych w jeździe po płaskim. Bo to jest kaseta bardziej do MTB. Ale może żona to zaakceptuje. Moja przyjaciółka tak jeździła latami na długie wycieczki i całkiem przywykła.

Zawsze można po zużyciu napędu wymienić na Cues 6000. To nie jest majątek.