Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Cześć wszystkim,
Zwracam się do Was z prośbą o pomoc w ustawieniu przedniej przerzutki. Niedawno dokonałem zmiany napędu w moim rowerze:
Stara korba: Shimano Ultegra 50/34 (172.5mm)
Nowa korba: Senicx PR3 46/30 (165mm)
Reszta osprzętu: Pełna grupa Shimano Ultegra R8000 (klamkomanetki, przerzutki).
Po zmianie korby próbuję wyregulować przednią przerzutkę (FD-R8000) zgodnie z instrukcją Shimano (Dealer's Manual), ale napotykam na duży opór materii. Moje główne problemy to:
1.Brak możliwości wychylenia prowadnicy na zewnątrz: W pozycji H (duża tarcza z przodu, najmniejsza koronka kasety) łańcuch nadal trze o zewnętrzną płytkę wózka. Łańcuch nie idzie idealnie prosto.
2.Śruba High (H) przestała reagować: Kręcenie nią nie powoduje już żadnego ruchu wózka na zewnątrz. Niestety, w trakcie prób regulacji chyba trochę "przeorałem" mechanizm – przy mocniejszym kręceniu śrubą H zaczęły pojawiać się metalowe opiłki. Obawiam się, że mogłem uszkodzić gniazdo lub gwint.
Moje pytania do Was:
Czy FD-R8000 jest w stanie poprawnie obsłużyć korbę 46/30 przy zachowaniu odpowiedniej linii łańcucha?
Czy uszkodzona śruba H definitywnie kwalifikuje przerzutkę do wymiany, czy jest tam jakiś element, który można uratować?
Jeśli wymiana będzie konieczna, to co polecacie? Zależy mi na czymś, co idealnie obsłuży 46/30, ale pozwoli też na ewentualny powrót do 50/34 bez zmiany klamkomanetek (R8000). Czy warto iść w stronę GRX, czy zostać przy nowej sztuce R8000?
Z góry dzięki za wszystkie porady i sugestie!
Napisano

Ta korba Scenix pewno ma linię łańcucha pod rowery grawelowe - 5mm na zewnątrz. Więc typowo szosowa przerzutka tam nie sięga.

Uszkodzona śruba H to wymiana na inną śrubę M4 o odpowiedniej długości. Koszt 20gr.

Napisano (edytowane)

image.thumb.png.a27d0ffbfc7eaaccfa72898240bd4939.png
Nie chce tego teraz rozmontowywać, bo i tak mam wkład suportu do wyczysciłem, dałem kupe motorexa bike grease 2000 więc nie chce ruszać i się babrać ale widze w komentarzach że ludziom pasuje pod ultegre. 
Nadmienię, że mam wyregulowany naciąglinki poprawnie i tak nie chce się wychylić, podejrzewam, że przerzutka jest zepsuta

Edytowane przez caballoBlanco
Napisano

a nie jest to nieprecyzyjny pomiar + zepsuta przerzutka? 
Widze kilka zdjęć z aliexpress, to by ludzie sie skapneli chyba, ten senix jest blisko ramy nap[wde

» Linia łańcucha: 43,5 mm -> info ze strony senixca

Napisano

Może masz tę przerzutkę za wysoko? Wodzik powinien być1-2mm nad ząbkami blatu. Poza tym przerzutki szosowe na hak - niektóre przynajmiej - mają taki wihajster do oparcia przerzutki o ramę, co usztywnia konstrukcję.

Napisano

nie patrzyłem idealnie 1-3 mm nad ząbkami wkładałem imbusa 2.5mm i idealnie pasował.

chyba eureka, teraz patrze że ze względu na to że ta korba jest mniejsza to ja przerzutke obniżyłem, zamontowałem w tym zagięciu i moze przez to jest bliżej ramy.
Zadałem pytanie producentowi czy to wgięcie to fabryczne jest, jak chce mieć tam przerzutke i tak to włsnie grx musze kupic? on będzie obsługiwał tez szosową wersje? 

bo to serio brakuje mi 0.5 - 1mm zeby nie tarło

no ciekawe czyli mógłbym coś podstawić pod tę przerutke co nie? wtedy będzie troche odsunięta od roweru.

Napisano

widze ze przerzutki grx są na hak nie ma na obejmę,

Takie pytanie czy są takie adaptery obejma -> ak gdzie na tej obejmie się montuje przerzutke na hak i jescze mozna regulowac wysokosc?

Napisano

Podsumowując:
Myśle że problem wynika z wgięcia w ramie.
Zapupiłem grx + adapter z obejmy na hak https://www.centrumrowerowe.pl/obejma-przedniej-przerzutki-token-tk180-pd26374/?v_Id=181103&utm_source=google&utm_medium=cpc&gad_source=1&gad_campaignid=16059005709&gclid=Cj0KCQjwh-HPBhCIARIsAC0p3ccT8YwSnIZvajwLHAoSUQBTI-gKGA2SOblsHjL2g7SmZzhnAX9Uif4aAqwSEALw_wcB

Jeśli dobrze myśle  ta przerzutka będzie bardziej wyprofilowana pod zęby 46-30.
i będzie działać z korbą o szosowej linii łańcucha.

Mam pytanie o regulacje, dla zdrowotności napędu powinno sie nie jeździć na ilu koronkach tarczy od końca? np maks na 3 od konca mozna jechać czy jak? 
oraz o jakieś markowe dobre korby 46-30 bo jak mi ten romiar podejdzie to kupie jakąś fajniejszą