Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć!

Szukam zębatki owalnej 32T  do mojego Specializet Chisel. Mój napęd to miks. Zależy mi na idealnej kulturze pracy.  żeby nic nie chrobotało i łańcuch nie spadał przy podjazdach na stojąco.

Moja konfiguracja:
Korba: Sram sx
Manetka: Shimano Deore M6100.
Przerzutka: Shimano Deore M6100.
Łańcuch: SRAM (12-rzędowy).
Kaseta: SRAM SX (11-50T).

Szukam zębatki, której profil zębów najlepiej obsłuży łańcuch SRAM (mogę dokupić inny). 

Co wybrać?

1. Wolf Tooth (profil Drop-Stop B)
2. AbsoluteBlack. 
3.Garbaruk 

Dzięki za pomoc!

Napisano

Nie odniosę się bezpośrednio do Twojego pytania ale używam zębatki Wolftooth w napędzie Shimano GRX 12s (profil Drop-Stop ST). Działa idealnie a z nieoryginalnymi zębatkami do Shimano 12s w połączeniu z łańcuchem Shimano są w większości problemy. Czyli głosowałbym za opcją nr 1.

Napisano

Polecam Banless.  Rodzima produkcja, warto wspierać, używałem ze sznurkiem SRAMa PCX1 i nie miałem zastrzeżeń. 

A korbę masz pod 104BCD czy Direct Mount? 

Generalnie - najfajniej byłoby wymienić zębatkę, łańcuch oraz kasetę aby cały napęd zyskał na świeżości.  Może warto poczekać aż się kaseta zajedzie, ewentualnie zostawić ją na zimowe haratanie...

IMG_9161_Original.jpeg

Napisano

Dzięki za polecenie Banless! Skoro potwierdzasz, że łańcuch SRAMa na nich nie chrobocze, to lądują na krótkiej liście.

Co do korby – mam sram.

Jeśli chodzi o wymianę całości, to na razie stopuję – chcę wymienić tylko zębatkę. Rower jest praktycznie nowy, ale z jego zakupem była niezła historia. Kupowałam ten model z myślą o innej specyfikacji, a otrzymałam zupełnie co innego (właśnie ten nieszczęsny SRAM SX). Musiałam wręcz „wywalczyć” w sklepie, żeby chociaż przerzutkę wymienili mi na Deore M6100.

Myślisz, że ten Banless będzie miał odpowiedni profil zębów pod 12-rzędowy łańcuch SRAMa?

Napisano

Z jedenastką radził sobie wyśmienicie, nie widzę powodów dla których miałby szwankować z dwunastką.  Jeśli zaś rower jest praktycznie nowy to faktycznie zmiana samej zębatki powinna dać radę.    

Co do korby - chodziło mi o system mocowania zębatki - wrzuć fotę albo dokładny numer serii bo możesz przykręcić zębatkę bez pająka bezpośrednio do ramienia korby (jak u mnie wyżej, choc niewiele widać, to jest właśnie Direct Mount) albo czterema (najczęściej) śrubami do pająka.  

Napisano

Screenshot_20260405-213553.png

Dzięki! Właśnie sprawdziłam – mam korbę SRAM z mocowaniem Direct Mount (bez pająka). Czyli szukam zębatki montowanej bezpośrednio. Skoro Banless u Ciebie śmigał z łańcuchem SRAM, to biorę ich wersję. 

Napisano

Banless ma w opisie:

Dane techniczne:

• Rozmiary - 30t, 32t, 34t, 36t, 38t
  • Zęby wykonane w standardzie Narrow/Wide
  • Wykończenie powierzchni - anodowanie
  • Kolory standardowe : czarny, czerwony
  • Offset - 2mm (30t), 0mm (32t, 34t, 36t, 38t)
  • Zintegrowane kominy z gwintem M8x0,75 (dotyczy wersji 30t)
  • Materiał - Aluminium 7075t6
  • Kompatybilność - wszystkie korby z rozstawem 4x104BCD
  • Przeznaczenie do napędów - 1x101x11, 1x12
  • Waga : 30t- 34g , 32t-37g , 34t- 42g , 36t- 50g , 38t- 56g

No i jest problem jak ktoś zawierzy opisowi i kupi to Shimano 12s bo z tym nie działa. Też jestem za popieraniem rodzimej produkcji ale bardziej za rzetelnym informowaniem klienta. Trochę jestem zły na producentów bo chwilę się pomęczyłem aż ktoś ogarnięty mnie uświadomił że Shimano 12s wymaga specjalnego profilowania zębów. Producenci (większość) nie raczą nawet o tym wspomnieć. Więc jak ktoś jasno nie napisze jak Wolftooth z jakim napędem i łańcuchem zębatka jest kompatybilna to przynajmniej bym dopytał przed zakupem.

Tooth Profile

Drop-Stop® B

Drop-Stop® A

Drop-Stop® ST

Chain Compatibility

All 9s, 10s, and 11s Chains

12s Chains:

• Connex
  • Wipperman
  • Campagnolo
  • SRAM Eagle
  • SRAM Road and Transmission (T-type) Flattop chains

Not compatible with 12s Shimano HG+, 12s KMC, or 13s Campagnolo chains

All 9s, 10s, and 11s Chains

12s Chains:

• SRAM® Eagle
  • Connex
  • Wippermann

You can use Drop-Stop B when Drop-Stop A is not available*

Not compatible with 12s SRAM Transmission (T-Type) and Road Flattop, 12s Shimano HG+, 12s KMC, 12s Campagnolo, or 13s Campagnolo chains

12s Chains:

• Shimano HG+
  • 12s KMC

Not compatible with all other chains

Napisano

Dzięki za to ostrzeżenie! Przeanalizowałam tabelę Wolf Tootha i faktycznie to profilowanie pod Shimano HG+ (Drop-Stop ST) to wyższa szkoła jazdy.

U mnie jednak sytuacja jest prostsza: zostaję przy łańcuchu SRAM Eagle, a on z tego co wiem, jest kompatybilny ze standardowym profilem Narrow/Wide, który stosuje Banless czy Garbaruk. Ten problem z 'chrobotaniem' i brakiem kompatybilności, o którym piszesz, dotyczy chyba tylko osób, które chcą używać łańcucha Shimano 12s na zwykłych zębatkach. Przy moim setupie (łańcuch SRAM + kaseta SRAM) powinno być chyba bezpiecznie?

Co do korby – potwierdzam, mam Direct Mount (na 3 śruby od tyłu), więc szukam zębatki bez pająka. Planuję zamówić Banless SRAM DM Boost 3mm.

Myślisz, że przy łańcuchu SRAM ten wybór będzie 'cichy', czy mimo wszystko lepiej dopłacić do Wolf Tootha z profilem Drop-Stop A/B, żeby mieć święty spokój?

Napisano

Ja bym dopytał u producenta jeżeli zależy Ci na oszczędzeniu odrobiny kasy bo zębatki Wolftooth są drogie. Z drugiej strony jeżeli ktoś rzetelnie podchodzi do tematu to taka informacja powinna znajdować się od razu w opisie a nie że jest kompatybilne z 12s.

Napisano

Zamówiłam u banless. Przyjdzie. Zamontuję, dam znać z jazdy.  Kombo ponoć nie jest złe w rowerze, a wymieniać nowych komponentów nie ma sensu, zajadę - wymienię na Shimano 🙂

• +1 pomógł 1