Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć!
Stoję przed wyborem roweru, ale jestem totalnym laikiem i ignorantem. W sensie dosłownym - miałem w swoich życiu różne rowery, ale w zasadzie nie wiem nawet jakie, chyba crossowe to były.
W każdym razie, chodzi o to, że nie mam za bardzo pojęcia na temat rowerów, ich specyfiki, jakieś osie, sztywności, czy inne dziwne oznaczenia, które się przeplatają w wielu wątkach. 
Ważę 100kg i mam 186cm wzrostu, szukam roweru, który nada się zarówno na trasy asfaltowe jak i ścieżki leśne. Gdzieś tam z tyłu głowy mam też jakieś trasy może nieco bardziej off-trailowe (ale biorąc pod uwagę stan mojego wytrenowania to jeszcze poczeka). Mieszkam w województwie śląskim, w Tychach. Planowe trasy raczej ogranicza się do max. 30/40km, aczkolwiek gdzieś tam sobie wyznaczyłem cel, że chciałbym np. wybrać się do Wisły lub Krakowa. Chciałbym czuć się komfortowo, nie być za bardzo powyginanym, a także wolałbym nie przekładać całego obciążenia na łokcie, które potrafią troszkę poboleć jak za długo jadę (chociaż to może wina tego, że mój aktualny rower jest zdecydowanie na mnie za mały, ale nie wiem - nie znam się za bardzo). 

O co bym prosił - polecenie roweru, wydaje mi się, że najlepiej to crossowego, do max 6000zł, chyba, że nie ma sensu tyle wydawać w moim przypadku (ale zdecydowanie wolę dopłacić do czegoś co mi dłużej posłuży i komfort będzie zdecydowanie wyższy). Czy byłby ktoś w stanie podpowiedzieć, jakie są najważniejsze kwestie podczas wyboru? Może się przejdę do jakiegoś rowerowego i podpytam co oznaczają te niektóre magiczne słowa. 

Na ten moment myślałem nad: 

- Unibike Xenon 2026
- Polygon x RWR Heist X7
- Polygon Heist X7
^ co do Polygonów to zastanawiam się jak z tymi rozmiarami, ponoć nawet XL nie jest wcale jakiś duży

No i w zasadzie to wszystko co rzuciło mi się w oczy. Przejrzałem troszkę forum, ale niestety co wątek to naliczyłem w sumie z 10 różnych opcji, co niezwykle utrudnia mi wybór. 

Liczę na odpowiedź oraz z góry przepraszam za brak wiedzy - przyznam szczerze, że nie za bardzo wiem jak się zabrać za naukę tych wszystkich aspektów technicznych, wszelkie rady, czy to linki do jakiegoś słowniczka/filmu bardzo mile widziane!

Napisano (edytowane)
Cytat

co do Polygonów to zastanawiam się jak z tymi rozmiarami, ponoć nawet XL nie jest wcale jakiś duży

Jest odwrotnie. 

Poza tym zapewne u części producentów będziesz się łapał na L.

Z wymienionych mój głos na Heist X7. 

Chyba, że jesteś "niskokadencyjny" to nie bardzo. Wtedy coś pokroju Giant Roam 1 lub 0.

Jest jeszcze (albo był, bo nie widzę teraz) Canyon Pathlite 7.

A najbardziej to bym chyba patrzył w kierunku Marin DSX 2 -> FS miało być.

EDIT.

@pajmen, oczywiście pomyłka z DSX! Poprawiłem.

Edytowane przez chudzinki
Napisano (edytowane)

Z tego co wyczytuje, to zdecydowanie zaliczam się do osób niskokadencyjnych. Mam bardzo silne nogi, i jak już jeżdżę na rowerze, to poza jakimiś podjazdami, zdecydowanie preferuje wrzucić najwyższe przerzutki. Ale to też w zasadzie zależy od trasy, po leśnych trasach często lubię wrzucić tak na "3/4" - lubię sobie czasem luźno przejechać i pooglądać co się dzieje dookoła. Tak samo jak wybieram się z partnerką, to również dostosowuję się do jej raczej wolnego tempa. 

Z tego co widzę, to Twój polecany Marin nie ma amortyzatora, poza tym co tam widelec złapie. Zależy mi raczej na tym żeby było komfortowo i w miarę miękko.

Edytowane przez pajmen
Napisano
Godzinę temu, chudzinki napisał:

FS miało być.

@chudzinki poprawił. Chodziło o Marina DSX FS.

Godzinę temu, chudzinki napisał:

DSX 2 -> FS miało być.

45 minut temu, pajmen napisał:

Twój polecany Marin nie ma amortyzatora

@chudzinki poprawił. Chodzi o Marina DSX FS.

Sorki. Coś się pokićkało przy edytowaniu odpowiedzi.

Napisano

To ma sens. Ciekawa pozycja, a byłbyś w stanie mniej więcej porównać +/- np. tego Marina z Heistem RWR x7 i unibike xenonem 2026? Bo przyznam szczerze, że opisy trochę mało mi mówią. 

Napisano (edytowane)
5 godzin temu, pajmen napisał:

Z tego co wyczytuje, to zdecydowanie zaliczam się do osób niskokadencyjnych

To odrzuć całkowicie Heista. 

Napęd w Marinie powinien być OK. To jest coś pośredniego, ale na Twoim miejscu, dla pewności, wybrałbym chyba Xenona. 

Nawet sztywne osie ma, czego wcześniej nie zauważyłem. 

Heist i Marin też mają jak coś. 

Edytowane przez chudzinki