Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Mam do ogarnięcia dwa rowery dla lekkiej zawodniczki 52kg.

Jeden to cross 12-13 kg na oponie 28x1,75 do jazdy po mieście i parkach, więc raczej głównie asfalt. Drugi to eMTB o wadze 30 kg na 29x2,6. Dziewczyna jeździ spokojnie i są to jej pierwsze hamulce z tarczami.

Do obu mam klamki M-6100 czyli z servo. W eMTB mam zaciski M-6120 i myślę o klockach żywicznych lub ceramicznych, ale jestem otwarty na komentarz.

Pytanie pierwsze, dotyczy tarcz w eMTB. Najpierw myślałem o Shimano M-800 w rozmiarze 180 przód i tył, żeby nauczyła się hamować z lepszą modulacją i mniejszym ryzykiem OTB. Teraz skłaniam się ku 203 od początku, bo jednak chyba modulacja lepsza na czterech tłoczkach i nie męczą tak dłoni w górach jak 180? Trochę obawiam się blokowania tyłu, ale nie mam wątpliwości, że na początku będzie wisiała na tylnym hamulcu.

Pytanie drugie o crossa. Tarcze obie 160, ale jakie? Klocki żywica, czy ceramika? I najważniejsze, jakie zaciski? Z powodu lepszej modulacji skłaniam się ku m-420 przód i tył, bo mam do nich dostęp za free. Wiem, że cięższe niż dwa tłoczki, ale drugie jakie mam pod ręką to M-6100 i obawiam się, że te będą zero-jedynkowe.

Proszę o porady.

• Mod Team
Napisano

Nie ma czegoś takiego jak "zero-jedynkowe hamulce". Wszystko kwestia wyczucia.

Dla tak lekkiej zawodniczki wystarczyłyby dwutłoczkowe hamulce z tarczami 180 nawet w elektryku. Był kiedyś dobry test na jakimś kanale i większe tarcze czy 4tłoczkowe hamulce robiły sporą różnicę przy testerze ważącym w okolicach 90kg, natomiast w przypadku drugiego, który ważył ok. 70kg. różnice były znikome.

• +1 pomógł 1
Napisano

Dzięki Panowie, pytanie czy nauczy się lepiej modulować na 180 czy 203 zakładając 4 tłoczki? Wchodzi kwestia długości dźwigni. Wiem, że zatrzyma takiego szczupaka wszystko, ale grzać cztery będą mniej.

Napisano

emtb - 30+50kg, tył przy 4 tł. i 180 zblokuje się błyskawicznie, 203 z tyłu to zdecydowanie przerost formy .... Jak będzie leciała w górach w dół, jakie byś nie założył heble - dłonie będą zmęczone. IMO aż nadto jest przód 180 (ice) + 4 tł, tył 180  + 2tł. - żywica.

cross - 160/160 - 2 tł żywica, jest wystarczające