Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Proszę o pomoc w wyliczeniu długości szprych dla piasty Novatec D462SB-SL (12x142mm, 32 otwory, EAN: 8581251109299) i obręczy DT Swiss U 533 29" (ERD 602 mm). Planuję zaplot na 3 krzyże z użyciem szprych DT Swiss 2,3 mm. Jeśli ktoś dysponuje sprawdzonym kalkulatorem i poświęci czas na precyzyjne obliczenia dla obu stron koła, chętnie zapłacę za taką usługę. Zależy mi na uniknięciu pomyłki przy zakupie komponentów. Z góry dziękuję za wsparcie.

110929_110929_d462sb-sl-x12_dimen.gif

Zrzut ekranu 2026-03-17 150837.png

Napisano

Z kalkulancji DT Swiss. Jednego wymiaru chcieli krytycznie - średnicy dziury na szprychy, pisałem z pupy 3 mm, podobnie jak z pupy typ szprych, byle było blisko deklarowanego 2,3 mm. Co ciekawe, zmiana parametru średnicy dziury w kołnierzu potrafiła dać milimetrowe różnice na długościach szprych.

Jak rozumiem z rysunku, 7,4 mm to odległość między środkiem piasty (w osi podłużnej osi) a środkiem między kołnierzami piasty.

Nyple wpisało mi automatem, nimi się nie przejmujemy. 

image.thumb.png.b4e28d09b27315663457ad096575cae0.png

Napisano (edytowane)

Dziękuje, 

Analizowałem te wyliczenia i nie dodają mi się Twoje Flange distance

Moje wyliczenia wychodzą tak:

• Flange distance left: 49,6 / 2 = 24,8   do tego dodaje przesunięcie 7,4 = 32,2
  • Flange distance right 49,6 / 2 =24,8  do tego odejmujemy 7,4 = 17,4 

Kto lepiej widzi to na rysunku?

Edytowane przez flak