flak Napisano 17 Marca Napisano 17 Marca Proszę o pomoc w wyliczeniu długości szprych dla piasty Novatec D462SB-SL (12x142mm, 32 otwory, EAN: 8581251109299) i obręczy DT Swiss U 533 29" (ERD 602 mm). Planuję zaplot na 3 krzyże z użyciem szprych DT Swiss 2,3 mm. Jeśli ktoś dysponuje sprawdzonym kalkulatorem i poświęci czas na precyzyjne obliczenia dla obu stron koła, chętnie zapłacę za taką usługę. Zależy mi na uniknięciu pomyłki przy zakupie komponentów. Z góry dziękuję za wsparcie. Cytuj
chester_jds Napisano 17 Marca Napisano 17 Marca Z kalkulancji DT Swiss. Jednego wymiaru chcieli krytycznie - średnicy dziury na szprychy, pisałem z pupy 3 mm, podobnie jak z pupy typ szprych, byle było blisko deklarowanego 2,3 mm. Co ciekawe, zmiana parametru średnicy dziury w kołnierzu potrafiła dać milimetrowe różnice na długościach szprych. Jak rozumiem z rysunku, 7,4 mm to odległość między środkiem piasty (w osi podłużnej osi) a środkiem między kołnierzami piasty. Nyple wpisało mi automatem, nimi się nie przejmujemy. Cytuj
flak Napisano 17 Marca Autor Napisano 17 Marca (edytowane) Dziękuje, Analizowałem te wyliczenia i nie dodają mi się Twoje Flange distance Moje wyliczenia wychodzą tak: Flange distance left: 49,6 / 2 = 24,8 do tego dodaje przesunięcie 7,4 = 32,2 Flange distance right 49,6 / 2 =24,8 do tego odejmujemy 7,4 = 17,4 Kto lepiej widzi to na rysunku? Edytowane 17 Marca przez flak Cytuj
chester_jds Napisano 17 Marca Napisano 17 Marca (edytowane) Tak oczywiście, masz rację, pomroczność jasna! Edytowane 17 Marca przez chester_jds 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi