grissley Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu Mam tylną przerzutkę Shimano GRX RD-RX815 którą rok temu gruntownie przeserwisowałem (łącznie z rozebraniem sprzęgła), a potem założyłem na kasetę 11-40 (czyli większy niż zalecany max 11-34). Żeby nie wykręcać na max śrubki regulacyjnej, założyłem nieco dłuższe ramię, czyli GoatLink od Wolftooth. No i od roku mam problemy: 1. Przy włączonym sprzęgle, przełożenia zmieniają się z opóźnieniem. Tak 1-2 sekundy od naciśnięcia dźwigni (?) 2. Przy wyłączonym sprzęgle łańcuch lubi spaść z 8 na 11 przełożenie (Najmniejsza zębatka). Dzieje się to gdy z przodu jest mniejsza zębatka, więc system głupieje - bo taka kombinacja jest niedozwolona. W tym samym czasie zmieniłem też przednie blaty (z 30-46 na 28-44). Czyli co się łącznie zadziało: zmiana kasety na ponadnormatywną, zmiana blatów na mniejsze niż przewidziane, montaż goatlinka, dłuższy łańcuch (mus przy większej kasecie), samodzielny serwis sprzęgła. Ktoś ma pomysł, co się mogło zadziać? Podejrzewam, że coś sknociłem przy serwisie, ale nie mam pojęcia co... Cytuj
uzurpator Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu Przerzutki tej konstrukcji działają bardzo słabo na kasetach z rozmiarem innym niż przewidywany. Goat-linki i inne wynalazki pozwalają na "zmieszczenie" pod kasetą, i kiedy łańcuch jest nowy i sztywny, to nawet to działa. Potem łańcuch się nieco rozluzuje i przestaje działać. Zmienisz kasetę na 11-32, to wszystko znowu zagra. Cytuj
grissley Napisano 4 godziny temu Autor Napisano 4 godziny temu (edytowane) Ludzie używają tej przerzutki nawet na 11-46 i nie mają takich jazd. Myślę wprawdzie nad profilaktyczną wymianą wózka na dłuższy (od RX817, która ma większy zakres) i być może wtedy powrotem do seryjnego wieszaka. Ale, tak jak pisałem, znam nawet osobiście ludków którzy używają tej przerzutki (fakt, w wersji linkowej - RX810) na 11-46. I śmiga bez problemu... Także to chyba nie to. Ewentualnie nie tylko to. No i ogólnie - nawet 11-40 nie zawsze mi wystarcza. I zainwestowałem w kasetę xtr. Bardzo niechciałbym wracać do 11-34 Edytowane 3 godziny temu przez grissley Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi