Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Cześć, szukam wytrzymałej piasty tylnej pod sztywną oś, która spełnia poniższe parametry:

• Standard: 12x142 mm.

• Liczba otworów: 36H.

• Bębenek: pod kasetę 11s – wymóg konieczny to bębenek stalowy (nie szukam aluminium ani wersji z samymi wstawkami).

• Zastosowanie: Turystyka, zależy mi na maksymalnej trwałości i bezawaryjności.

Znalazłem taki model Piasta tylna NOVATEC D792SB-SS X12 12x142mm 36 - czy coś lepszego polecicie?

Co obecnie warto kupić w tym standardzie, co fabrycznie posiada stalowy bębenek i dobrze znosi duże obciążenia? Będę wdzięczny za konkretne modele.

Edytowane przez flak
Napisano

nie wiem, myślę, że stalowy bębenek to taki twój pomysł jak mojego kolegi, który uważał, że rosyjskie prezerwatywy są bardzo grube i nadają się do osłony amortyzatora.

mam coś takiego: https://rowerek.pl/product-pol-28807-Piasta-tylna-Novatec-NT-792SB-8-9-10-11rz-36H-os-12-mm-czarna.html?srsltid=AfmBOopMrNGPjljiuHFXA3I_32Mqpcu2589P6ZkM6jGqm3NHQjbSFwWc

tylko w wersji 32H i mi działa. Po pięciu latach poszło mi jedna szprycha. Ważę 110kg.

Napisano (edytowane)

Miałem dwie piasty i w dwóch rozwaliłem kiedyś zapadki w bębęnku. Później ktoś mi mówił, aby stalowy bębenek jest lepszy. Odkąd mam stalówkę skończyły się problemy z bębęnkiem. Ale to może przypadek, może nie zrobiłem przebiegu na tym stalowym. 

Potwierdzi ktoś słowa kolegi @prezi ?

Edytowane przez flak
Napisano
Cytat

Miałem dwie piasty i w dwóch rozwaliłem kiedyś zapadki w bębęnku.

Jeśli miałeś wersję z dużą liczbą małych zazębień, która brzęczała jak wściekła na wolnych obrotach to dostałeś to za co zapłaciłeś. Z jakiegoś powodu takie piasty są uważane za premium, jak wybierasz stalowy bębenek to ząbków jest mniej ale są większe i to cała filozofia (tak naprawdę, to można się z tego doktoryzować). Tak czy inaczej zazębienia nie są z aluminium i materiał bębenka nie ma tu nic do rzeczy.

Napisano
Godzinę temu, flak napisał:

Miałem dwie piasty i w dwóch rozwaliłem kiedyś zapadki w bębęnku. Później ktoś mi mówił, aby stalowy bębenek jest lepszy. Odkąd mam stalówkę skończyły się problemy z bębęnkiem. Ale to może przypadek, może nie zrobiłem przebiegu na tym stalowym. 

Potwierdzi ktoś słowa kolegi @prezi ?

co mają zapadki wspólnego materiałem na który nasadza się kasetę? kup dobrą piastę i tyle. NT-792SB nie jest przesadnie droga, jest dość popularna i używa standardowych łożysk, których używa się również w przemyśle więc można je dostać na każdym kontynencie od ręki w każdym sklepie z łożyskami.