flak Napisano Piątek o 17:35 Napisano Piątek o 17:35 (edytowane) Cześć, szukam wytrzymałej piasty tylnej pod sztywną oś, która spełnia poniższe parametry: Standard: 12x142 mm. Liczba otworów: 36H. Bębenek: pod kasetę 11s – wymóg konieczny to bębenek stalowy (nie szukam aluminium ani wersji z samymi wstawkami). Zastosowanie: Turystyka, zależy mi na maksymalnej trwałości i bezawaryjności. Znalazłem taki model Piasta tylna NOVATEC D792SB-SS X12 12x142mm 36 - czy coś lepszego polecicie? Co obecnie warto kupić w tym standardzie, co fabrycznie posiada stalowy bębenek i dobrze znosi duże obciążenia? Będę wdzięczny za konkretne modele. Edytowane Piątek o 17:44 przez flak Cytuj
prezi Napisano Piątek o 17:43 Napisano Piątek o 17:43 nie wiem, myślę, że stalowy bębenek to taki twój pomysł jak mojego kolegi, który uważał, że rosyjskie prezerwatywy są bardzo grube i nadają się do osłony amortyzatora. mam coś takiego: https://rowerek.pl/product-pol-28807-Piasta-tylna-Novatec-NT-792SB-8-9-10-11rz-36H-os-12-mm-czarna.html?srsltid=AfmBOopMrNGPjljiuHFXA3I_32Mqpcu2589P6ZkM6jGqm3NHQjbSFwWc tylko w wersji 32H i mi działa. Po pięciu latach poszło mi jedna szprycha. Ważę 110kg. Cytuj
flak Napisano Piątek o 17:50 Autor Napisano Piątek o 17:50 (edytowane) Miałem dwie piasty i w dwóch rozwaliłem kiedyś zapadki w bębęnku. Później ktoś mi mówił, aby stalowy bębenek jest lepszy. Odkąd mam stalówkę skończyły się problemy z bębęnkiem. Ale to może przypadek, może nie zrobiłem przebiegu na tym stalowym. Potwierdzi ktoś słowa kolegi @prezi ? Edytowane Piątek o 17:52 przez flak Cytuj
wildix Napisano Piątek o 18:11 Napisano Piątek o 18:11 Cytat Miałem dwie piasty i w dwóch rozwaliłem kiedyś zapadki w bębęnku. Jeśli miałeś wersję z dużą liczbą małych zazębień, która brzęczała jak wściekła na wolnych obrotach to dostałeś to za co zapłaciłeś. Z jakiegoś powodu takie piasty są uważane za premium, jak wybierasz stalowy bębenek to ząbków jest mniej ale są większe i to cała filozofia (tak naprawdę, to można się z tego doktoryzować). Tak czy inaczej zazębienia nie są z aluminium i materiał bębenka nie ma tu nic do rzeczy. Cytuj
prezi Napisano Piątek o 19:10 Napisano Piątek o 19:10 Godzinę temu, flak napisał: Miałem dwie piasty i w dwóch rozwaliłem kiedyś zapadki w bębęnku. Później ktoś mi mówił, aby stalowy bębenek jest lepszy. Odkąd mam stalówkę skończyły się problemy z bębęnkiem. Ale to może przypadek, może nie zrobiłem przebiegu na tym stalowym. Potwierdzi ktoś słowa kolegi @prezi ? co mają zapadki wspólnego materiałem na który nasadza się kasetę? kup dobrą piastę i tyle. NT-792SB nie jest przesadnie droga, jest dość popularna i używa standardowych łożysk, których używa się również w przemyśle więc można je dostać na każdym kontynencie od ręki w każdym sklepie z łożyskami. Cytuj
marcin_ostrów Napisano Piątek o 19:24 Napisano Piątek o 19:24 DT Swiss 350 w wersji Hybrid ( do elektryków ) Cytuj
flak Napisano Piątek o 20:11 Autor Napisano Piątek o 20:11 @marcin_ostrów to dobry wybór ale nie znalazłem 36 otworów w tym modelu Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi